Лекарите в Кърджали упрекват майка на починало дете


Лекарите в Кърджали упрекват майка на починало дете
Според приключилата проверка 3-годишният Юсуфчо е жертва на родителска безотговорност, а не на лекарска грешка
21 Октомври 2010, Четвъртък


Извършената проверка от агенция Медицински одит не доказва наличието на лекарски грешки, действия или бездействия, които да са довели до фаталния край на детето от Кърджали, починало в средата на август в пловдивската хирургия. Това заяви изпълнителният директор на многопрофилната болница в Кърджали д-р Тодор Черкезов. Той обаче уточни, че в случая родителите са подценили



Автор: Златина Стоянова

състоянието на детето.

В края на август т.г. майката Севим Касим нападна с тежки обвинения спешната помощ и джипито д-р Евгения Иванова и ги нарочи за преки виновници за загубата на сина си. Тя подаде жалби в прокуратурата и в РЗОК, а впоследствие агенцията за медицински одит извърши щателна проверка по случая.

Едно от обвиненията й беше, че неоправдано тя и детето й са стояли 4 часа в спешната помощ и едва на сутринта се появила линейка, с която са отпътували за пловдивската болница. „В тези 4 часа са направени всички необходими клинични изследвания, то е консултирано с 5-има специалисти и е взето клиничното решение за поведението при него. Т.е. изчерпани са всички действия, които са били необходими в този момент и проверката на агенцията по медицински одит доказва това недвусмислено”, подчерта д-р Черкезов. Обвиненията на майката той приема като начин да се търси причина за този фатален край.

„Действително това е тежък и мрачен иницидент, но трябва да кажем и че майката понякога търси причини там, където те не съществуват, но същевременно отдава по-малко внимание на собствената си отговорност по отношение на началото на заболяването и на онова, което тя е предприела като родител в хода на заболяването. Не мога да кажа дали майката има определена вина, но при всички случаи здравословното състояние на детето е подценено, а това е довело до ред усложнения, развиващи се по типа на каскадата”, поясни лекарят.

Детето е било болно и въпреки това то е било оставено 10 дни на село, само с един преглед при дижипито и последвала консултация по телефона. Шефката на РЗОК д-р Соня Ангелова заяви, че проверката на медицинския одит е констатирала административни нарушения, за които е съставен акт. Тя обаче не пожела да назове нарушенията, както и наложените санкции. „Няма нарушения в РЗОК, нас ни проверяваха като администрация, а агенцията не е длъжна да ни уведоми за резултатите от проверката”, каза здравната шефка.



Болничният директор д-р Тодор Черкезов упрекна майката в бездействие

В категории: Новини , Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки