Озаптете военния министър Аню Ангелов!


Озаптете военния министър Аню Ангелов!
Според о.з. генерала родната ни армия начислява общо 44100 души. Били много, затова ще чакаме нови съкращения
18 Октомври 2010, Понеделник


В разгара на синдикалната и лекарската битка срещу правителството, когато всички искат главата на финансовия министър Симеон Дянков, един министър се спотайва, но затова пък добре си плете бюджетната кошница. Говоря за военния бос Аню Ангелов, който иска за армията 990 млн. лева.



Автор: Велизар Енчев

При представянето на т. нар. Бяла книга за отбраната и въоръжените сили Аню Ангелов витиевато заяви, че „българският данъкоплатец трябва да знае за какво харчи своите средства, заделени за отбрана”…

От така завъртяното изречение излиза, че не Аню Ангелов и посредниците на военните доставки харчат единия милиард, а народът се разпорежда с тази умопомрачителна сума. Което е абсолютна лъжа. Преди половин година самият министър призна пред БНТ, че оръжейният търговец Николай Гигов получил огромна комисионна от сделката с френските хеликоптери, макар че са непригодни за армията. Не било в реда на нещата да даваме държавна комисионна на частен търговец, измънка министърът, но това е сделка на лошото тройно правителство. ГЕРБ само изпълнявал международните задължения на страната. Пък и Франция си искала

гарантираните от София 300 млн. евро.

Бюджетната наглост на министъра прозира само от един факт – пред 2010-а военният бюджет е бил 890 млн. лева. За следващата година обаче той е увеличен точно със 100 милиона, които щели да се вложат в ремонти и строителство. Като знаем каква корупция цари в цялата държава, бедна ни е фантазията как ще присвоят тези 100 милиона фирмите на гербаджиите.

Наглостта на Ангелов не спира дотук. Представяйки „Бялата книга”, той потвърди, че през следващите две години Министерство на отбраната ще даде 1 млрд. лева за нови изтребители. За да се охранява въздушното пространство на най-бедната държава в ЕС.

Но и това не е всичко. В „Бялата книга” министърът иска България да има един от най-големите военни бюджети в НАТО. И отново се използва езикът на Макиавели. Ето как подло борави с процентите Ангелов:

„...На практика това означава осигуряване на относително постоянен дял на бюджета на Министерството на отбраната от брутният вътрешен продукт (БВП) през следващите четири години, не по-малък от 1,5% , а с включването на другите разходи за отбрана и разходите за пенсии на военнослужещите – не по-малък от 2%”...

Значи така - пред хората се говори, че военният бюджет е 1,5 процента, но в действителност той е цели 2 процента. Даже повече, тъй като графата „непредвидени разходи” на практика качва военните харчове до 2,6 на сто от БВП. Поне така беше през 2006, 2007 и 2008 г.

 

Понеже в

Понеже в

МО са ловки в словесната еквилибристика,

нека ги забия в земята, като цитирам списание „Икономист”:

„България е на четвърто място по най-високи разходи за отбрана в НАТО, на трето – в Европа и на второ в Европейския съюз. България харчи 2.5-2.6% от БВП за отбрана. Средно, всички страни в НАТО (освен САЩ) харчат за отбрана около 1.9% от БВП. Има немалко страни, които отделят около 1% от БВП – Люксембург, Канада, Испания, Литва. Исландия, от своя страна, въобще няма армия. В НАТО има 22 страни, чийто военен бюджет е по-нисък от българския...”

 

Така пред очите на цялата нация, когато се закриват болници и театри, някакъв си запасен генерал безочливо си осигурява най-големия бюджет в държавата. Довчера марширувал в московски академии, а днес първи слуга на янките, Аню Ангелов ни чете лекции по нов геополитически морал, в който кремълския васалитет е заменен с престижното понятие „евроатлантическа солидарност”.

Само че финансовото измерение на тази солидарност се плаща не от Аню Ангелов, Бойко Борисов и тениспартньора му Николай Гигов, а от всички нас. И като потърпевш данъкоплатец искам Аню Ангелов незабавно да коригира военния бюджет за 2011 г. и го сведе до 1 процент от БВП. Колкото е на Люксембург, Канада и Испания, където жизненият стандарт е точно десет пъти по-висок от нашия.

Ако може да се вярва на Ангелов, сега

общата численост на армията е 44100 души.

Предвижда се до края на 2014 г. численият състав на въоръжените сили да бъде намален със 7000 души. Според Анювите стратези в армейските редици трябва да има не по-малко от 37000 фуражки. От тях военнослужещи на активна служба - 73% и цивилни служители - 19 %. Така армията ще запълни две трети от националния стадион „Васил Левски”.

Излиза, че при намаляваща до критичния минимум армия, военният ни бюджет се вдига със 100 млн. лева и вече е един милиард. При това всяка година поне 200 млн. лева от МО отиват за издръжка на контингента в Афганистан.

Апропо, тази война отива към позорна капитулация. Но не на талибаните, а на силите на НАТО, неспособни да се справят с ислямистките бунтовници. Поради което Обама уволни американския главнокомандващ в Афганистан и вече публично се говори за преговори с талибанските главатари. След като миналата седмица четирима италиански войници изгубиха живота си, Италия обяви, че през 2011 г. започва изтеглянето си от Афганистан. Въпреки че премиерът Силвио Берлускони е сред най-лоялните на НАТО и Вашингтон, общественото мнение в страната е гневно от продължаващото италианско присъствие в Афганистан, където до момента са загинали трийсет и трима военни.

Накрая да осведомя говорещия с апломб военен министър, че поради летните отпуски е пропуснал взетото през август решение за значителни съкращения във военните бюджети на Германия, Франция и Великобритания. В България става точно обратното.

Кога ли ще прогледнем за истината, че у нас има армейска мафия, впила се като октопод в държавния бюджет? Кога лекари и синдикати ще осъзнаят, че трябва да протестират пред военното министерство, където е главата на бюджетния октопод?



В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки