„Чудесният“ прах


15 Октомври 2010, Петък


В течение на цели хилядолетия японските готвачи прибавяли една специална съставка в блюдата, за да им придадат наситен вкус. Тя била наречена „чудесният прашец“ и се получавал чрез специална обработка от морските водорасли комбу. Вкусът, който добивали ястията бил наричан „ушами“. Едва в края на ХХ в. Този компонент бил получен по изкуствен начин. Това били солите на глутаминовата



Автор: Димитър Спасов

киселина, известни като натриев глутамат или MSG (Monosodium glutamate). Днес рафтовете на бакалиите и супермаркетите буквално са препълнени с продукти, овкусени с наричаният от съвременниците ни „крал на подправките“ глутамат. Една малка доза от него придава интензивен „месен“ вкус и позволява да се реализират съществени икономии на месо, птици, гъби и други натурални съставки в повечето полуфабрикати, концентрирани сухи супи и кубчета за бульон. Неговото участие придава изключително самобитния вкус на китайската кухня, а също и на бургерите в „Макдоналдс“ и KFC.

Синтетичният глутамат е признат през 1959 г. от американското управление по контрол на продуктите за „безопасен“, но още през 60-те години на миналия век в медицинската литература започват да се появяват научни и клинични данни, че MSG води до интензивни алергични реакции при чувствителните към него хора. Тогава се ражда и широко известният днес термин „синдром на китайския ресторант“, който описва цял комплекс негативни странични ефекти, които може да възникнат след употребата на глутамата. А те са: сърцебиене, обилно потене, главоболие, гадене, парене в гръдната област. Особено бързо реагират на него болните от бронхиална астма, у които това може да влоши протичането на заболяването. Това обаче е само върхът на айсберга. Оказва се, че MSG води до пристрастяване към подправените с него китайски манджи, хамбургери, чипсове, разтворими супи, сосове и какво ли още не. Освен това е установено, че натриевият глутамат оказва невротоксично действие на организма. Работата е там, че той се явява аминокиселина, която е необходима на нашия мозък и някои други вътрешни органи за осъществяването на редица физиологични процеси. Но когато чрез прекомерното й приемане с храната нейното ниво в организма се повиши критично, стимулацията на невроните става прекалено силна и продължителна, а това обикновено води до тяхното разрушаване и загиване. Дори човек да употребява MSG от дъжд на вятър, възможно е след няколко години дори у него да се проявят широк спектър от разстройства – от хиперактивно поведение и агресия, особено при децата, депресия, емоционално-личностни нарушения до тежки невродегенеративни заболявания. Да не говорим за предизвиканите от него мигрени, затлъстяване и сърдечни проблеми.

Но как да се избавим от неговото присъствие в менюто ни, като почти не се предлага храна, която да не съдържа тази отрова. На масите в някои заведения дори задължително присъства солничка с натриев глутамат. Спасението е да преминем на домашно приготвена храна. Но в много от продаваните продукти той е законспириран зад други имена, за да не се плашат хората, че купуват овкусена с него хранителна стока. И така, ако прочетете в съдържанието на етикета някое следните обозначения, да знаете, че това не е нищо друго, освен вездесъщата убийствена подправка: хидролизиран растителен протеин (Hydrolyzed vegetable protein); екстракт от соя (Soy еxtract; подправки; добавка с вкус на месо (Beef flavoring); натурални вкусови добавки ( Natural flavorings – това е смес, която съдържа от 20 до 60% MSG, както и Е-621 и т. н.

Глутаматът е неотменен компонент и на почти всички т. нар. „диетични“ продукти, към които често прибягват хора, убедени, че те са здравословна храна. Там пък е замаскиран от названието „екстракт от дрожди“ и се съдържа като правило във всички соеви заместители на месото, вегетариански „шницели“ и колбаси, а и в редица продукти на базата на сиренето тофу.

Тъжно наистина, но факт. Съвременните хранителни продукти и полуфабрикати изобилстват от огромно количество химически добавки. И независимо колко са вредни глутаматът и другата „химия“, те ще пълнят рафтовете, докато има съответното потребителско търсене. Но поне всечи има правото да знае какво купува, за да направи, както се казва, своя „информиран избор“.



Първоначално глутаматът е извличан от водораслите комбу

В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки