Нова каста: роми в бели престилки


Нова каста:  роми в бели престилки
Анелия Накова
13 Октомври 2010, Сряда


"Виждах много млади деца и хора да си отиват от света от болести, които са лечими. Тогава реших да помогна, да запиша медицина, за да мога след време... да помагам" - Антагонистичните словосъчетания се леят в ефира на бТВ. Макар на пръв поглед, подобен изказ да подхожда повече на слабоумен първолак, който срича ученическо съчинение на тема "Какъв да стана като порасна", думите са



Автор: Фани Христозова

изречени от .... студент по медицина. Казва се Съби Николов и е четвъртокурсник в университета в Плевен. Въпреки специфичната си говорна култура, той учи не за санитар, а за медицинска сестра.

Пред погледите на хиляди телевизионни зрители, мургавият Николов споделя възгледите си за здравната реформа на фона на открит басейн в тузарски хотелски комплекс край Арбанаси, само на два километра от старата ни столица Велико Търново. Ваканционното селище впечатлява с крещящия си лукс.

Там бъдещият медик заедно с още близо 80 свои колеги - студенти в български университети и колежи по медицина в София, Враца, Плевен и Стара Загора са поканени да присъстват на едноседмично обучение по застъпничество в сферата на ромското здравеопазване.

Гостите, до един цигани, както се подразбира,

 

обсъждат изключително "важни" теми:

"Сватбени обичаи" и „Ромската култура: календарни празници”. Заедно с по-леките жанрове, коментират и "Казуси, и проекти за решаване на здравните проблеми на ромите", "Здравната система в България; политики и стратегии за ромско здравеопазване", "Застъпничество, лобиране, общностно организиране за промяна".

В създадената за целта интернет страница се посочва, че "това е първата в страната ни програма за подпомагане на висшето образование, насочена към лекари и медицински сестри от ромски произход", а идеята била да се съдейства за подобряване здравните грижи на намиращи се в неравностойно положение и да се преодолее дискриминацията в системата на здравеопазването.

Стипендиантската програма, наречена "Ромско здравеопазване" протича на три етапа: обучение в застъпничество, наставничество на стипендиантите по академични и професионални въпроси, предоставяне на стипендии за студенти във висши медицински и професионални училища и колежи, както и за лекари-специализанти. За изпълнение на компонент "Застъпничество" е избран Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" – Велико Търново, който реализира обучението по застъпничество съвместно със "Свят без граници" – Стара Загора и Фондация "Здравето на ромите" - Сливен, a за компонент "Наставничество" - Сдружение "Разнообразни и равни" от гр.София.

Всички участници в семинара са предварително "селектирани". Участието им във форума, както и присъствието на лектори са щедро финансирани от Стипендиантската програма на Фонда за ромско образование в Будапеща и

 

неправителствения институт "Отворено общество",

чийто собственик - милиардерът Джордж Сорос поддържа над 90 неправителствени организации.

В сайта на програмата за цигани-стипендианти по медицина е публикуван богат снимков и видеоматериал за проведените мероприятия - лекции, последвани с игри между участниците със сламки, после върху столове, след това е показано как три млади госпожици от ромски произход правят възстановка на отношенията лекар- пециент и отвеждат Съби за преглед.

В ръцете си пък, необяснимо защо, бъдещият медик (в случая пациент), държи банкнота с неясен номинал. В интернет-страницата дори са публикувани и снимките на 17 от стипендиантите на програмата, приети за студенти в колежи и университети из цялата страна.

Сред фотосите особено силно впечатление прави снимката на 22 - годишната Анелия Накова от Кнежа. Младата дама, чийто стайлинг изглежда по-подходящ за ромска сватба, позира нагиздена с корона с камъни.

Измежду шарените картинки се опитахме да намерим

 

информация за стойността на проекта.

Оказа се, че такава липсва. Успяхме да достигнем само до общи цифри, според които за периода 2005 – 2015 г. от 8 донори – държави (Канада, Гърция, Ирландия, Холандия, Словения, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство), частни донори и големи агенции (Централната Европейска банка и Световната банка) са отпуснали на Ромски Образователен Фонд, регистриран в Швейцарияоколо 34 милиона евро.

Според други публикации в пресата, по линия на Десегрегационната програма на РОФ през последните 5 г. различни ромски фондации и организации само у нас са получили 4 691 216 долара. За това как са усвоени тези средства и колко струва месечната издръжка на един ром, включен в програмата обаче, никой от „Отворено общество“ не иска да каже.

На подобно строго пазени тайни се натъкнахме и при многобройните ни разговори с преподаватели от различни медицински университети и експерти от неправителствени организации. Така и не намерихме някой да ни обясни - по какъв белег, т.нар. "ромско здравеопазване“ се различава от българското, например. И защо стипендии за двете най-скъпи специалности – медицина и право, се раздават не на база знания, а на етнически принцип.

Вместо отговор, ни хвърлиха прах в очите. „ Тези студенти не се ползват с привилегии. Обучават се както останалите си колеги. Няма разделение. Както останалите младежи, има по-изявени, има и по-слаби студенти.... Не делим децата на българи и роми, не водим подобна статистика, защото всички студенти са равни“, категорично заявяват от ВУЗ-овете и насочват всеки любопитен журналист към организаторите на проекта. Които, оказва се, са много трудни за откриване.

В края на август т.г.

 

една трогателна снимка -

американският посланик Джеймс Уорлик, сред четири реда циганета в ромския квартал в Царево, се превърна топ кадърът на деня и бе отпечатана във всички медии в България. Поводът за визитата на Уорлик,, който вместо с дипломатическата си дейсност, в България вече е известен с неприятния си навик да дава съвети за вътрешната политика на уж независима ни държава, не бе откриването на нова амбасада.

Негово превъзходителство дойде в Царево, за да пререже лентата на...мост. Съоръжението, изградено с общински средства, ще свързва ромското гето с останалата част на града. На тръгване посланик Уорлик не пропусна да се "отърка" във всенародната любов, гордо позира пред фотообективите с електоралните единици с мургав тен на лицата. На изпроводяк, в типичния си стил не пропусна сякаш между другото да посъветва и другите кметови в България да използват същия модел за интеграция на циганите.

Похвали и САЩ като многонационална държава, натрупала опит при интегрирането на различни общности, порица Франция за отношението им към ромите, и си тръгна. Защо посланикът на САЩ си направи евтина реклама, подкрепяйки инфраструктурен проект в малката Черноморска община, не стана ясно.

Две седмици след визитата му обаче, изненадващо в местното училище пристигнали представители на фондация "Здравни проблеми на малцинствата", близка до "Отворено общество", които

 

обявили, че търсят ромски младежи

от 11, 12 клас или току що завършили средното си образование, за да ги включат в проект за подготовка за прием в медицинските университети в България.

Организацията обещала безплатни курсове за кандидат-студенти по медицина, покривала всички разходи за транспорт, храна и за престой. Но пък оказало се, че имало и изискване за успех, а повечето не успявали да покрият дори минималния праг. Друго изискване, което смущавало родителите на тийнейджърите било добро владеене на български език. Временно пречка се оказала и усложнената, според организаторите, процедура за допускане до курса. Която иначе се свежда до попълване на документи и интервю от широка комисия. Ако циганите в Царево и Малко Търново, примерно, все пак успеят да отговорят на тези унизително занижени критерии, пред тях се открива невероятен шанс - да учат медицина или право (по избор) напълно безплатно.

И този проект, както и този, който се реализира край етнографския комплекс Арбанаси, е финансиран от Ромския образователен фонд в Будапеща. И неговата стойност не поискаха да ни кажат.

Координаторът на програмата Цвета Петкова, която намерихме да един от обявените в сайта на фондацията телефони, бе изключително лаконична: “Не мога да ви кажа за какви пари става въпрос. В процес на преговори сме, колко средства ще бъдат отпуснати. Още нямаме още договори за финансирането. Имаме само принципно одобрение, че това ще се случи".

Въпреки това от програмата продължават обходите из страната в търсене на нови бъдещи медици. Единственото изискване към тях е да са от цигански произход. А същото време български семейства, чиито желаят децата им да учат медицина, са пренудени да ипотекират собствените си домове, за да им осигурят образование. Кой тогава е дискриминираният?

***

Анелия Накова е сред студентите от ромски произход, които се обучават по линия на специализираната програма в Медицинският университет в Плевен. Тя се озовава на студентската банка с летящ старт от Професионалната гимназия по механо и електротехника "Христо Смирненски" в Кнежа. Завършила средното си образование с много добър успех.

Сега обаче момичето (вече второкурсничка) е на опашката. От 10 учебни дисциплини, Анелия има четири двойки. Слаби оценки е получила и при неколкократното си явяване на основния изпит по анатомия. Но пък към нея има прикрепен ментор-преподавател от университета, назначен специално за да я подпомага, като специализант на програмата. Независимо от успеха си, тя ще е сред новите попълнения в родните здравни заведения. Но дали би осъществила своите въжделения да положи Хипократова клетва, ако трябваше на равна нога с българи да се явява по изпити, да живее на квартира, която да си плаща сама, да работи, ако семейството й не може да я издържа? Както правят редовите българчета.



Седмица след мизитата на Джеймс Уорлик в Царево, пипала в черноморската община пусна и Сорос Тузарският ваканционен комплекс край Велико Търново, в който циганите на Сорос повишават професионалната си квалификация

В категории: Репортажи , Парадокси , Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки