Първата солена капка на устните


Първата солена капка на устните
Авторът в откровен разговор със знаменития юбиляр в редакцията на сп. „Пламък“ през миналата година
08 Октомври 2010, Петък


Един от най-видните поети, публицисти, есеисти и преводачи на нашето съвремие Никола Инджов навърши на 30 септември 75 години. Разговаряме с него за родното море, Беломорието и „Тракия без граници“.

- Роден сте в Бургас, а в едно свое младежко стихотворение пишете, че сте „почти орач, почти моряк...“ Има ли някакво раздвоение у вас между земята и водата?



Автор: Интервю на Иван Бубалов

- Кой знае колко колко хиляди българи са родени на черноморския бряг и кой знае колко от тях преживяват живота си, обърнати с гръб към морето. Повечето от нашите нашите черноморски поселища бяха по-скоро земеделски градчета и села и се препитаваха от нивите, а не от морето. И днес типични рибарски селища по нашите брегове като че ли няма. Вярно, развиващият се туризъм е свързан преди всичко с морето, но с плажа, а не с водната шир, и аз познавам черноморци, които години наред не са се топвали в глъбина „с дъх на йод и водорасли“, както пише един друг поет. Обяснението може да се търси, да речем, в митичната същност на българските планини като закрилници на нацията.

- Нима искате да кажете, че макар цялата източна граница на България да е морска, ние не сме морски народ?

- О, не. Далеч съм от елементарната дискусия, избухнала през 70-те години, в която тезата „народни песни за морето няма“ бе шумно огласена. Но нашето море все още не може да запълни онази огромна бездна, която се отвори в душата на българина, когато ни бе отнето Беломорието. Защото то бе средиземноморската България. Отечеството, което навлизаше към егейските архипелази, към азиатския и африканския бряг, пълзеше към световния океан по свои води. Черно море е класическо наше, мило и родно, но не му достига историческия мащаб на вековечното българско отечество, лишено насилствено и от своето Средиземноморие.

- Значи според вас морският човек на родината ни е бил беломорският тракиец?

- Въобще тракийците са били средиземноморски хора, защото са населявали не само Беломорието, но и двата бряга – европейския и азиатския, на Мраморно море.

- Какво по-конкретно представлява вашата словесна формула „Тракия без граници“, лансирана преди десетина години във в. „Тракия“?

- Това, което е обединена Европа. Тя се обедини не въз основа на сантиментални идеали за общност на етноси и територии, а заради икономически алтернативи. Да почнем от това, че тракийци са не само българите. Има тракийци гърци, турци, арменци, албанци и пр. Векове наред те са съжителствали при първостепенната роля на българския етнически елемент – най-многоброен в пространството от Солун до Цариград.

- Какво ви даде родният Бургас?

- Чувството за принадлежност към света на морето. Бил съм и съм живял дори на някои от големите острови на планетата, но Бургас е началото. Първата солена капка на устните – като първа целувка на морето.



В категории: Интервю , Отблизо , Културен Десант , Рожденици , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки