„Зелените“ протестират срещу съсипването на Пирин


„Зелените“ протестират срещу съсипването на Пирин
07 Октомври 2010, Четвъртък


В четвъртък сутринта пред Министерския съвет се проведе вял протест срещу издадените от МОСВ разрешения за строителството на нови ски съоръжения в Национален парк „Пирин”, организиран от партия „Зелените“. Проблемът е, че те са дадени без да се провеждат оценки за въздействие върху околната среда и за съвместимост с НАТУРА 2000. Оказва се, че долната и горната станция на единия



Автор: Яна Славянска

от новите лифтове ще бъдат построени извън концесионната територия на „Юлен“ АД. Само преди по-малко от два месеца строителството на един от двата нови лифта бе спряно от МОСВ заради незаконна сеч при строителството от страна на концесионера. Без да е събрало глобите и да е завършена прокурорската проверка, сега МОСВ издаде ново разрешение за строителството на лифта. И това се случва при започната наказателна процедура за нарушаване на директивите за Натура 2000 срещу България от страна на Европейската комисия за две подобни решения, взети от правителството на тройната коалиция през 2007 година. В рамките на две седмици Министерство на околната среда и водите показа явно незачитане на решението на ЮНЕСКО за Национален парк Пирин, според което всяко развитие на ски съоръжения в Националния парк ще доведе до включването на парка в списъка на световното наследство в опасност.

МОСВ вече 10 години не може да установи реалния размер на ползваната територия от концесионера „Юлен“ АД, но продължава да издава нови разрешения за строителство. Според експерти на коалицията „За да остане природа в България”, концесионерът на ски-съоръженията „Юлен“ АД, мажоритарна собственост на две фирми, регистрирани в офшорни зони, е надвишил два пъти разрешената му площ за ползване по договора на концесията. Природозащитниците обвиняват за случващото се в Пирин екоминистърката Нона Караджова, нейната заместничка Евдокия Манева, шефа на Националната служба за защита на природата Михайл Михайлов и директора на НП „Пирин“ - Георги Грънчаров.

„Зелените“ протестират и срещу действията на директора на бургаската РИОСВ, който също продължава да издава в нарушение на европейското законодателство строителни разрешения за дюлгерски работи в Натура 2000 по Черноморието, като тези в местността „Светерица“ в района на Кара дере и край Иракли. От инспекцията бездействат също и за спирането на строежа в близост до Шкорпиловци.

Участниците в протеста обаче останаха силно разочаровани от рехавата подкрепа на тяхното негодувание. Предишният ден своето присъствие на пл. „Независимост“ бяха потвърдили над петстотин души. Но в последния септемврийски ден на площада се явиха едва четиридесетина човека. Пристигналите да отразят събитието представители на няколко медии решиха, че семплия протест не си струва вниманието им и си хванаха пътя, без да отразят недоволството на природозащитниците и тяхната кауза.

Въпреки това целите на мероприятието бяха постигнати, тъй като в МС беше внесено протестно писмо, в което се апелира за спазването на европейските директиви по отношение на защитените зони и заклеймява престъпните действия на брата на експремиера арх. Георги Станишев, издал преди година строителното разрешение в Кара дере. „Зелените“ настояват и за оставката на директора на РИОСВ-Бургас – Бойчо Георгиев. Те обещаха протестите им да продължат всяка седмица, докато исканията им не бъдат изпълнени.




В категории: Новини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки