Цецка се измъква за референдума


Цецка се измъква за референдума
ГЕРБ надават ухо за Референдума, карикатура: Николай Арнаудов
07 Октомври 2010, Четвъртък


Винаги съм твърдял, че ГЕРБ е партия на парвенютата. Последните изявления на г-жа Цецка Цачева за референдумите и пряката демокрация напълно затвърдиха това мое убеждение. Политическото парвеню идва за един определен период от време, през който е готово на всякакви мерзости и предателства с единствената цел да се облагодетелства. Понятията „дълг, народ, отечество” за него са вятър работи или както казваше Бай Ганьо „бошлаф”.



Автор: Стоян Георгиев

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на дискусия, организирана от неправителствени организации за промени в закона за референдумите, обяви, че преди процедурата за референдум да стартира в парламента, трябва да е ясно дали въпросът в допитването е допустим и дали подписите под него са истински. В момента няма орган, който да направи проверка за това. Цачева поиска, преди да стартира събирането на подписи за референдум, въпросът, който ще се задава на допитването, да бъде одобрен лично от нея или от комисия към Народното събрание. Тя даде за пример внесеното от ВМРО искане за допитване до народа за и против членството на Турция в ЕС. Процедурата по него вече е в ход и парламентът трябва да реши дали да насрочи референдум или не. Въпросната подписка беше проведена по инициатива на ВМРО и ТВ СКАТ. Няма орган обаче, който да каже,дали подписите, внесени в парламента, са действителни. Няма по закон и институция, която да реши дали народът и Народното събрание са компетентни да се произнесат трябва ли Турция да бъде приета в ЕС, или не.

Какво ли друго можем да очакваме от Цецка Цачева освен недомислици? За всеки що-годе интелигентен човек е ясно, че тя няма нито ценза, нито подготовката, нито културата за този отговорен държавен пост. Гаф след гаф, глупост след глупост и суетна безпардонност. С това ще запомни историята председателстването на Цецка в родния ни парламент.

Според нея е неприемливо и да се иска проверка за действителност на ЕГН-ата, която струва по 30 ст. на номер, ако е ясно предварително, че темата на референдума е недопустима. Тя беше категорична, че законът за референдумите трябва да се промени. Гражданските организации пък поискаха да падне броят на подписите, с които може да се поиска свикване на референдум. „Кому е нужна такава пряка демокрация? За мен това е популизъм” – констатира Цачева. Отделно от това, тя изтъкна, че в бюджета не са предвидени средства за референдуми. Всичко това не й позволявало да задейства процедурата по искането на ВМРО, което вече е подкрепено от 330 000 души и по закон би трябвало да бъде внесено за обсъждане в НС. Накрая Цачева обеща поредния основен ремонт на закона.

Депутатът от левицата Янаки Стоилов, който е един от неговите автори, се опита да й възрази, като посочи, че няма проблем с преценката за допустимост, тъй като тя е в правомощията на парламента. Освен това в закона изрично са посочени въпросите, по които не може да се прави допитване. Изглежда демократите от ГЕРБ, уплашени от пробуждането на народа, решиха да му наложат цензура под маската на демокрацията. Неслучайно те вече бленуват за нов тоталитарен режим. Нещо, което е трудно да се осъществи в ХХІ век, защото е анахронизъм и говори само за умствената им оскъдност и дебилщина.

От ВМРО мигновено обвиниха Цачева в целенасочен опит да вкара в задънена улица подписката им за референдум и изразиха учудване, че юрист като Цачева не е наясно с правомощията на НС, което има решаващата дума при ратификацията на договорите за членство на отделните страни в ЕС. „От госпожа Цачева се изисква да спазва законите, а не да ги коментира. Ние от ВМРО сме изрядни спрямо Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и очакваме до 14 октомври да бъде насрочен дебат, който да реши ще има ли референдум по въпроса за членството на Турция в ЕС – такава е процедурата”.

Като се абстрахираме от чисто юридическата страна на въпроса и желанието на всяка олигархия да управлява тиранично народа си, за мен е по-важен един друг момент. Защо Цецка Цачева, която е етническа българка от околия Угърчин, се постила така лесно и безметежно на турските емисари? Защо тя не защитава своя народ, пет века поругаван и измъчван по най-зверски начин от азиатските диваци? И не е ли странно тя, която не може да цитира дори един Ботев стих, днес да отстоява суверинитета на България? Защото невежеството на овластените парвенюта е страшна. Ако ти не можеш да цитираш националния си поетичен гений, какво остава за патриотичния ти дълг и съзнание? Естествено е личните ти егоистични интереси отдавна да са го ампутирали.

Защото достатъчно е г-жа Цецка да попрелисти историята, за да й настръхнат косите, за които така настойчиво са грижат коафьорите й. Само при мисълта за издевателствата в Батак, когато майките са ровили с ръце пода на църквата за водица на своите деца или за жестоките кланета на дръвника и изнасилените моми и невести, би трябвало веднага да се назначи въпросният референудим. Но пука й на Цецка за жертвите в Батак! Пука й на Цецка и за кървавите „венчавки” в църквата на Перущица, когато Спас Гинев и Кочо Чистеменски са убивали жените и децата си и после са се самоубивали, за да не попаднат живи в ръцете на разярения башибозук. Пука й на Цецка за хилядите български мъченици през тези черни пет века, та тръгнала да ми прави бакалски сметчици за някакви си 30 стотинки за проверка на ЕГН-ата. Що за наглост и цинизъм! Питам се: каква кръв тече във вените на това политическо недоразумение, което се е тапосало като восъчна кукла на мадам Тюсо начело на нашия парламент и си вихри кончето под благосклонния поглед на Вожда, който всеки ден със задоволство се любува на своя „матриал”.

Като български писател и патриот, не мога да не изразя възмущението си от подобно дебелоочие и мамене на народа, от подобно сервилно поведение и национална безотговорност. Отдавна съм наясно каква безрода и продажна сган е политическата върхушка на ГЕРБ, но не очаквах, че ще стигнат чак дотам. Явно шумоленето на парите е най-омайно за политическите ни еднодневки, решили да досъсипят България и да я опоскат за последно, нещо което започна мургавият Командир десет години преди тях. Нищо чудно над развалините й, като мила и логична поанта, да хвърлят някой и друг яростен гюбек.

Цялата ситуация с неадекватното и нахално поведение на Цецка ми напомня една басня на нашия голям сатирик и общественик Стоян Михайловски, избиран три пъти за народен представител. Баснята е озаглавена „Камили и камилар”. В нея камилите се прощават със своя стопанин, който е на смъртен одър, като му заявяват следното:

„Прощаваме ти, гдето ни държеше жадни, гладни

и гдето ни пребиваше с юмруци безпощадни,

и гдето ни товареше без мярка и всечасно!...

Не можеме да ти простим един грях само, - гдето

ни даваше магаре да ни води из полето!”

Ако камилата е ГЕРБ, а Цецка е водачът на камилите, би трябвало дълбоко да се замислим, уважаеми българи, за кого да гласуваме следващия път и дали да оставяме безнаказано предателствата на нашите самозабравили се управници!



В категории: Политика , Международна политика , Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки