Сеньорина Ломбарди и леглото срещу... бръчки


Сеньорина Ломбарди и леглото срещу... бръчки
В демонстрационния масажен салон-магазин на "Нуга бест" вв Варна цяла навалица зомбирани доброволци ежедневно се тръшват в леглата-чудо
07 Октомври 2010, Четвъртък


Новаторска технология за отстраняване на петна по дрехите. Легло, което „премахва бръчки, спира косопада, нормализира кръвната захар, подмладява“ и дори лекува рак. Вкусни ядки, семки, шам фъстък и кашу, които закачлива анимация подрежда в рисунка на типична нашенска къща и портрет на мома ала Майстора, на фона на монотонно акомпаниращ тъпан и изписващ се надпис „От нашето по-хубаво няма“. И чаровната сеньорина Ломбарди, която опитва от прочутите брускети „Марети“...



Автор: Диана Славчева

Какво е общото между всички тези чудесии, на чиито реклами се натъкваме непрестанно в печатни, електронни и ефирни медии. На пръв поглед общо няма. Но на практика всички те са част от голямата манипулация с доказана измама на нещастния български потребител. Защото звучат достоверно, защото са примамливи и защото подвеждат наивните хорица да им вярват безпрекословно. Как ни мамят, ама така майсторски, че да не се усетим? И наистина ли светът около нас вече е станал толкова фалшив, че вече трудно можем да различим откровената манипулация от здравото зрънце истина.

Вече толкова сме свикнали с рекламите на „Ариел“, че у много българи е насадена мисълта, че това е най-героичният прах за пране, който се справя с всякакви петна по нашите дрехи. Той „изпира безупречно и най-упоритите петна“. Дори простоватата и безпардонна Мария трудно може да ни убеди, че „Бонукс“ е не по-лош от него. Дори и парфюмираният „Савекс“ не се радва на толкова фенки.

Мощно се натрапи и акцията по рекламирането на „Ариел Прозим 7“, като бе изтъкнато, че той не само премахва всички съществуващи петна, но и предпазна тъканта от проникване на нови. Внушаваха ни, че 80 % от клиентите твърдят, че новият „Ариел“ е „по-добър от всеки друг препарат“.

Да, ама не! Комисията за защита на конкуренцията си напъха носа във въпросния прах и установи, че излъчваната у нас реклама „не съдържа ясната информация, че е задължително многократно предварително третиране на дадена материя с този препарат за постигането на желания ефект“ и взе, че одруса „Проктър енд Гембъл“ със

санкция от 300 000 лв. за заблуждаващата им реклама

на същия този продукт. Решението й бе потвърдено и от ВАС и на базата на него всички физически и юридически лица, на които са причинени вреди, се сдобиха с правото да подадат искове за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Някой да е чул някой да е поискал такова овъзмездяване?! Едва ли? Ако това се беше случило в САЩ, сигурно компанията щеше да се изхарчи с още няколко милиона за обезщетяване на закупилите този прах за пране, както това се случи с консуматорите на „Активия“ (те измъкнаха 35 милиона долара от „Данон“ като компенсация за несъответстващото качество на „вълшебния“ млечен продукт с информацията, разпространявана в рекламата му, че ще ни отърве от подутия стомах!).

Но нашего брата все още не е грамотен по отношение на правата си като потребител.

С близо 400 хиляди лева пък се раздели винпром „Пещера“, след като се изхитри да популяризира нискоалкохолните си напитки Flirt Tease и Black Ran, наподобявайки рекламните послания на наложените вече на пазара водка Flirt и уиски Black Ram.

Рекламните спотове на тези продукти, излъчени по Би ти ви, Нова и други гледани телевизии, се оказаха напълно автентични като сюжет, герои и съдържание. Те дотолкова успяха да заблудят зрителите, че мнозина от тях дълго време вярваха, че в единия клип името на марката просто е представено с досадна печатна грешка и вместо Ram е написано Ran и че всъщност става дума за един и същи продукт. Само дето едното е уиски, а другото почти безалкохолно.

Пред антимонополния орган не мина и тарикатския, ала иначе патриотичен подход на „Интерснак България“, които се опитаха да пробутат

ядките „Чипи“, които предлагат, за български.

Ако човек се замисли по-критично, сам ще се усети, че в нашата мила татковина не расте кашу, произхождащо от Бразилия и отглеждано днес масово в Азия и Африка. По-любознателните ще установят също, че и шам фъстъкът е чужда за страната ни култура. Но нейсе. Щом рекламата твърди, че „От нашето по-хубаво няма“, всеки се доверява, че това са доморасли вкусотии.

За най-голямо тяхно разочарование не можем да премълчим, че разследването на КЗК установи в началото на тази година, че с изключение на слънчогледовите семки, производството на целия останал асортимент се осъществява в съседна Румъния, като суровината, включително лешниците и бадемите, се доставя от Аржентина, Китай, Иран, Турция, САЩ и дори... Мозамбик.

Обратно на този случай, производителят на любимите на целия народ брускети „Марети“ – шуменското предприятие „Итал фууд индъстри“, пък близо две години се опитва да пробута версията, че хрупкавите лакомства са произведени не у нас, а в братската еврочленка Италия.

Това се натрапва и от сеньорина Ломбарди, глезеща се подобно на София Лорен, и от самобитния италиански интериор на пекарната, и от трогателната италианска музика, озвучаваща клипа и от безапелационното „Un amore grande” на финала му. От това по-категорична

нелоялна конкуренция спрямо родните марки,

здраве му кажи!

Но да не си помислите, че само перилните прахове и разни хранителни продукти са обект на измамна и подвеждаща реклама. Нищо подобно. Да вземем за пример прословутото легло-масажор „Нуга Бест“. Голяма част от жителите на столицата, Бургас, Варна, Велико Търново и Смолян вече са се подлагали на безплатните демонстрации на това южнокорейско масажно чудо, използващо магнитотерапия, йонизация и инфраред.

Само в Търговски център „Булевард“ в софийския квартал „Младост“ на безплатна терапия се подлагат над 200 човека дневно. Иначе с такива кревати са оборудвани доста СПА центрове, козметични студиа, санаториуми и болници за рехабилитация в много други нашенски градове. „Вълшебното“ легло се промотира в още 65 страни по света, в които са открити над 3500 безплатни демонстрационни салони, за да се запознаят потребителите с него. В сайта на официалният му дилър за България се твърди, че милиони семейства по земното кълбо са си го закупили, за да го използват в домашни условия.

Безплатната зарибявка естествено е нещо временно и след нея убедените в невероятните способности на леглото с вграден проектор от турмалинова керамика и всякакви други полускъпоценни камъни и минерали като нефрит, германий, вулканични скали, земна глина и пр., се бъркат по 80 лв. за пакет от 10 процедури и по 100 лв. за пакет от 20 масажа.

Всичко това гарантира – и това е най-забавното в цялата рекламна поддръжка у нас на този продукт – представете си, лечение и

пълно оздравяване от всякакви заболявания –

като се почне от хроничната умора, ишиас, херния, дископатия, остеохондроза, сколиоза, болки в гърба и врата, пък се мине през премахване на стреса, подобряване на съня, зрението и слуха, намаляване на теглото, разграждане на целулита и отърваване то гастрити, колити и язви, та се стигне до възстановяване след инфаркт и инсулт, нормализиране на кръвното налягане и кръвната захар, терапия на раковите заболявания, лечение на безплодие, проблеми с простатата, потентността и либидото и дори премахва бръчките, спира косопада и кървенето на венците, като ликвидира напълно пародонтозата.

Само че тръгвайки по утъпканите пътища за търсене на информация, неизбежно стигаме до официалния сайт на южнокорейската фирма-производител и гледай ти изненада! Те наистина произвеждат този модел креват-масажор, както и десетки други артикули за масаж, релакс, профилактика и укрепване на здравето, включително паста за зъби и шампоани.

Никъде обаче не се споменава и дума за подобни на рекламираните у нас ефекти на всеобхватна панацея. Казано е: който има очи, ще види; който има уши, ще чуе. Ще прогледне ли обаче българският потребител в дълбочина зад патетичната и всеобещаваща рекламна словесност. И колко ще са хората, които ще се замислят колко празноглава и нелепа е например рекламната фраза, уверяваща ни, че въпросното легло „подобрява и

освежава външния изглед на... организма“.

Но човек дори не подозира колко още най-изтънчени измами ни дебнат зад фасадата на лъскавите и привлекателни реклами. Да не говорим за изписаното на етикетите. Лъжат ни дори и с... тоалетната хартия. Точно така – това показа проучване на Асоциацията на активните потребители, базирано върху тестове на 19 марки от „кенеф папир“, което установи, че разминаването в реалната дължина на ролката и отпечатаната информация на етикета, е от 3 до 34 %.

Но да не ставаме дребнави, защото не частният пример е важен в случая. По-същественото е наистина да се възпита в обществото една потребителска непримиримост към рекламните манипулации и да осъзнаем, че като консуматори на стоки и услуги ние имаме големи права, които трябва да отстояваме на всяка цена. Защото днес ни будалкат за несъществуващите качества на различни продукти, а утре, като дойдат избори, по същата схема ще ни заблудят и за качествата на кандидат-политиците ни. А за това още не са ни делегирани потребителски права, на базата на които може да поискаме обезщетение за измамените ни надежди и илюзии.



Тази опаковка, както и рекламният клип на брускети Рекламата твърди, че Тази реклама онвсякъде внушава, че става въпрос за български продукт. Да, ама не! Ядките Открийте разликите? Ако двете бутилки не стоят една до друга, човек лесно може да обърка кое е водка и кое т. нар. премикс Открийте разликите? Ако двете бутилки не стоят една до друга, човек лесно може да обърка кое е водка и кое т. нар. премикс

В категории: Разследвания , Парадокси , Здраве , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Петрова
11.09.2017 02:30:18
0
0
Тези продукти са голама шашма. Лекуват всичко - големи лъжи. Ако си здрав малко да те намачкат добре. Но ако имаш проблем стои далеч от тях. Шарлатани чакащи да им купиш продуктите на безумни цени. Само за стари баби развлечение.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки