Софийски кмет в услуга и на турци, и американци


Софийски кмет в услуга и на турци, и американци
Плакат, отпечатан от Столична община за проекта „По стъпките на Евлия Челеби”
06 Октомври 2010, Сряда


Преди време покойният вече проф. Марко Семов произнесе едни думи, които се оказаха универсални за всички български правителства след 1989 г. „Късата национална памет е безусловно една от най-големите ни беди – отсече професорът. – Но още по-голяма беда е, когато партизански сметки те докарат до пълна шизофренична непочтеност към фактите от историята... Намериха се хора, които се заеха да докажат, че Левски не бил



Автор: Силвия Трендафилова

дотам категоричен републиканец... Писатели пък сритаха Ботев, за това че бил “комунист”?!, театрален позьор... Историци обясниха от своя страна, че Априлското въстание било само една махленска свада, а турското робство – само едно “присъствие” по нашите земи... Не останаха на мира и костите на Паисий Хилендарски. И нуждата от неговото „О, неразумни юроде” отново почука на духовната ни национална порта с огромна сила...”

С предишното правителство на Тройната коалиция (БСП, ДПС и НДСВ) се разделихме с надеждата, че оттук насетне, ако не друго, поне ще възстановим отчасти националното си достойнство, че по-лошо от това управление, в което освен че ограбиха народа, го обезчестиха и се изгавриха с националните ни символи, история и култура, не може да ни сполети. Уви, оказа се, че може... Новото управление на ГЕРБ стана абсолютен правоприемник и наследник на антибългарската политика на Тройната коалиция. Нещо повече – докато Тройната коалиция налагаше процесите на турцизация и обезбългаряване в районите на Лудогорието и Родопите, то ГЕРБ положи значителни усилия тези процеси да обхванат и София и околностите, който винаги е бил етнически чист район. Да си припомним неотдавна отбелязания Ден на столицата – 17-ти септември, който премина под мотото именно на етническото разделение. Празникът премина под надслов: „София – столица в културно съжителство на етносите” и се превърна в поредния опит за ерозиране на съзнанието ни за единна нация. Самоунижение и подигравка с вярата ни и националното ни самочувствие – така може да се определи изобразеното на официалните покани за празника на София, а именно – олющената фасада на църквата „Св. София”, над която се извисяват джамията и синагогата. Дни преди да се проведе Световният конгрес на турския език в Кърджали и ден след Националния ни празник – Деня на независимостта, на 23 септември в Националното музикално училище “Любомир Пипков” бе представен музикален проект, „насочен като цяло към изследване на музикалното наследство на Турция”. За прокарване на протурската си политика, от кризисния си бюджет, който уж не достига за София, Столична община е отделила средства за отпечатването и разпространението на рекламни материали – плакати и брошури, при това дори не на български език. Проектът се казва „По стъпките на Евлия Челеби” – турски пътешественик и пътеписец и за мероприятието в София дойде специално турският посланик. Специален гост на събитието бе кметът на район “Триадица” – гербаджията Евтим Евтимов, който е известен с протурското си лобиране. През май т. г. същият този район бе домакин на мероприятието „Пътуваща изложба и библиотека на турската книга”. Месец по-рано – през април, кметът от ГЕРБ проведе среща с Мустафа Дюндар – кмет на Община Османгази – Бурса, на която Евтимов заяви, че желае да установи тесни връзки с турската община, така както тя е побратимена с Кърджали. Евтимов предложи на Дюндар съвместни проекти, които ще бъдат финансирани от европейските фондове по линия на трансграничното сътрудничество.

Същият господин Евтимов лакейски се поднася в угода не само на турските, но и на американските интереси. Той посредничи на американски посланик – Джеймс Уорлик в настояването му за изграждането на паметник на загиналите в България по време на Втората световна война американски войници. Това е видно от писмото на посланика на САЩ до премиера – Бойко Борисов: „Търсим подкрепата Ви при сътрудничеството ни със Столична община за определяне на място в града за такъв паметник. Вече сме обсъдили с кмета на район “Триадица”, г-н Евтимов, евентуално място в Южния парк. Надяваме се паметникът, който ще е около два метра висок, да бъде издигнат до 1.10.2010г.”. Както е видно от писмото, дори и ултиматум за срока е поставен. Дали някой български посланик в чужбина би си позволил да поставя подобни условия на чужд премиер?! И на дипломатически, и на разговорен език на това му се казва незачитане, подценяване и пренебрежение. Главният архитект на София – Петър Диков, внесе доклада за изграждането на горепосочения паметник на последната сесия на Столичния общински съвет. Общинските съветници гласуваха „за“, с което показаха потресаващо историческо невежество, защото ще изградим паметник на тези, които бомбардираха София и я сринаха до основи. Нищо чудно това решение да даде повод и на турския посланик да поиска паметник на загиналите турски граждани по време на робството. Е, поне ще знае чрез кого да го направи – кметът на район „Триадица” от ГЕРБ – Евтим Евтимов е услужлив.



Проектът за паметника на американските войници Скандалната покана за Деня на София – джамията и синагогата доминират над православната църква

В категории: Общини , Разследвания , Парадокси , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки