Искаме помощ от ЕК по случая „Резински“


06 Октомври 2010, Сряда


Българските евродепутати изпратиха писмена декларация до европейските комисари по въпросите на правосъдието и разширяването в защита на Мирослав Ризински, който излежава присъда в македонски затвор. В нея се казва: „Българските членове на Европейския парламент сме единни в позицията си, че в




Македония се провежда последователна политика по сплашването на всички, които държат на своя български произход. Мирослав Ризински и Спаска Митрова, чиито права бяха драстично нарушени, за което вече информирахме комисар Фюле, са двама души, граждани на Европейския съюз, използвани за назидание на всеки самоопределящ се като българин в Македония".

.

В декларацията ЕК се призовава да проведе разследване по случая и да вземе отношение по него, както и да призове властите в Скопие да разрешат трансфера на Мирослав Ризински за излежаване на присъдата в България, което е негово право по силата на Конвенцията на Съвета на Европа за трансфер на осъдени лица.

Мирослав е български гражданин, излежаващ ефективна присъда в БЮРМ. Той е осъден по доста странeн, непрозрачен и политизиран процес. Ризински е един от основателите на Българския културен клуб в Скопие и по повод 100-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание бе удостоен с български орден. Вече половин година „съдебната система” в БЮРМ бави трансфера му в България по неясни причини. Цялото развитие по случая досега показва нежеланието на македонските власти да реагират адекватно на официалното искане на България.



В категории: Новини , Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки