Лечение с морска сол


01 Октомври 2010, Петък


Морската сол е един от най-добрите натурални продукти. Нейният структурен състав е толкова балансиран, че не може да бъде възпроизведен изкуствено по никакъв начин. В нейната композиция от микроелементи и минерали се съдържат практически всички ценностти, даряван на човека чрез морската вода. Покрай своите меки и привлекателни вкусови качества, морската сол притежава и важно оздравителни и профилактични свойства.




Доколкото солта се явява една от главните съставки на кръвта, то тя е много важна за нашето здраве и най-вече за обмяната на веществата, сърдечната дейност и работата на бъбреците. В нея се съдържа калий, натрий, калций, магнезий, бром, йод и други биологично активни вещества, подпомагащи очистването на клетките, подобряващи предаването на нервните импулси и свалящи стреса. Тя е много полезна за кожата и активно се прилага в балнеологията.

Лятото отмина и вече не можем да се радваме на блажените морски бани, но нищо не ни пречи през хладните сезони да използваме активно полезните свойства на морската сол.

При простуда

Тук тя може да бъде особено полезна. При настинка и синузити ще ни помогнат промивките на носа. За тях е необходимо да се разтвори 1 ч. л. сол в чаша вода и с нея да се промият носните канали, като се наклони главата назад и последователно течността се налее през тях, затваряйки ту едната, ту другата ноздра.

Тази рецепта е подходяща и за гаргара. Веднага щом почувствате парене, смъдене на гърлото или болки при преглъщане, направете гаргара без да поглъщате разтвора.

Соли за вана

Споменахме вече, че морската сол действа ефективно при стрес, тъй като способстваза отпускане на мускулите и успокоява нервната система. За целта се подготвя вана с разтворена в нея 500 г. сол, в която се престоява около 15 минути. Може да се добавят и успокояващи етерични масла от жасмин, лавандула и лайка. Температурата на водата в солените вани не трябва да превишава 37 градуса.

Тези вани действат благоприятно и при различни кожни заболявания като псориазис, витилиго, невродермити и екземи, а също така облекчават страданията при артрит и ревматизъм.

Против целулит

Вече е доказано, че този морски дар помага на жените да изглеждат привлекателно и ги избавя от множество проблеми, които им създава целулита. Солените вани и масажът на проблемните зони тонизират и изглаждат кожата. В тази насока може да използвате смес от надробена морска сол с душ гел, която да втриете по масажната линия. След това затоплете този участък на тялото с топла хавлия и полежете малко, като добре се отпуснете.

Масажна смес може да приготвите и от 1 чаша морска сол, 2 ч. л. етерично масло (лавандула, праскова или розмарин) и 2 ч. л. зехтин. Всичко това се смесва до получаването на еднородна смес и се оставя да престои 20 минути. Разбърква се отново и се пристъпва към масажа, започвайки от стъпалата нагоре- След тази процедура следва да се нанесе антицелулитен крем.

В храната

За разлика от готварската сол, морската не нанася никаква вреда при употребата си за кулинарни цели. Напротив, тя подобрява функцията на щитовидната жлеза, укрепва имунната система, активира стомашните ферменти, нормализира кръвното налягане, регулира водния баланс и участва в строежа на клетките.



В категории: Здраве , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки