Истински „Звероукротител” учи деца на война


Истински „Звероукротител” учи деца на война
Цвете в дулото на оръдието
29 Септември 2010, Сряда


Необичаен дар получи Националният ученически център за военно обучение и спасителни дейности край кърджалийското село Широко поле. Противотанково оръдие БС-3 - 100 милиметрово с дълга цев, голяма начална скорост и висока далекобойност, бе доставено от кмета Хасан Азис в базата. То е пропътувало разстоянието от Велико Търново до Кърджали.



Автор: Златина Стоянова

Поводът за странния подарък пък бе денят 21 септември, обявен от ООН за Световен ден на мира. Това е най-мощното противотанково оръдие, създадено през Втората световна война в СССР, посочи офицерът от резерва Начо Ковачев.

В периода 1940-1991 г. са произведени общо 3 816 оръдия от този тип, всяко едно с тежест 3 650 килограма. По време на войната оръдието било наречено от Сталин „Звероукротител” заради поразяващата си мощ от 8-10 изстрела в минута, с които укротявало германските машини „Пантера” и „Тигър”.

Днес в България съществуват 8 подобни оръдия, в това число е и дареното на базата край Кърджали. „Звероукротителят” обаче ще стои на трупчета и цветя в дулото, и ще бъде най-едрият засега експонат в музейната сбирка на военно-обучителния център.

Тази година там ще се провеждат обучения на деца в клуба „Млад артилерист” и оръдието ще бъде нагледно пособие, уточни началникът на центъра Минчо Гумаров. То ще бъде зареждано с по-мощни пиратки, колкото да възпроизведе гръм.

Пристигналите за случая ученици от най-голямото СОУ „П.Р.Славейков” се струпаха около белокаменната чешма-паметник, на която са изсечени имената на близо 100 герои, загинали във Втората световна война. Военен духов оркестър отбеляза подобаващо деня на мира.

От около 10 години Кърджали е демилитаризиран, казармите в центъра на града са спомен за по-възрастните. Поделенията са разрушени отдавна, а на тяхно място след броени дни започва изграждането на парк за отдих с претенцията да бъде най-големият и атрактивен на Балканите. Военните музиканти обаче са несъкрушими – въпреки нищожното заплащане, те са неизменното присъствие на всевъзможните празници.

Казармите ги няма, но ние сме част от историята на този град, както и прашинка от днешния мир, а военната музика е като стимулант за мъжа, многозначително обяснява Стефан Стефанов. Шефът на базата Гумаров пък не пропуска да подчертае, че това е единственият подобен център в България, където годишно през обученията преминават около 2 000 ученици от Източните Родопи.

Той действа от 10 години и досега над 15 000 деца са опознали военните и спасителните техники. В базата се провеждат и национални състезания по стрелба, ориентиране, палаткови лагери, скаутски дейности, алпийска техника, изследване на природни забележителности. „Венец” на празника беше гощавката със специално приготвения войнишки фасул, придружен с карначета на скара и неизменната туршия.



В учебния двор върху мраморна плоча са изсечени имената на местните герои, намерили смъртта си на фронта Дядо и внуче разглеждат „Звероукротителя” Началникът на националния център по военно обучение и спасителни дейности за ученици Минчо Гумаров ще ползва оръдието като нагледно средство за курса „Млад артилерист”

В категории: Общини , Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки