Бургас засенчи Бристол по харчове на общински пари


Бургас засенчи Бристол по харчове на общински пари
28 Септември 2010, Вторник


В края на юли от пресцентъра на Община Бургас съобщиха, че „Съгласно изискванията на Закона за защита от шума в околната среда, Община Бургас обяви открита обществена поръчка за разработване на Стратегическа шумова карта. Избраният изпълнител е „СПЕКТРИ" ЕООД, а стойността на проекта е 220 000 лв.,



Автор: Диана Славчева, slavcheva@desant.net

които се осигуряват чрез общинския бюджет”. Само два месеца по-късно, на 24 септември, вече са готови резултатите от първия етап на замерванията на терен.

Това намерение е похвално, като се има предвид, че шумът отдавна е проблем на града, покрай прелитащите ниско над него самолети. Въпросният проект предвижда да бъдат замерени шумовите нива в цели 50 точки, избрани така, че да „покрият“ всички жилищни комплекси и квартали, като се отчете влиянието не само на бучащите самолети, но и на транспортния трафик. Впрочем от 2002 г. съществува европейска директива за шума в околната среда, която е насочена към справянето с този проблем в целия ЕС. Съобразявайки се с нея, Великобритания например е картирала шума във всичките си градове.

Е, хайде сега да видим колко струва изготвянето на една шумова карта в Обединеното кралство. Напосоки данни за това намираме в сайта на Община Бристол – град с население около 433 000 жители, горе долу колкото и нашия Бургас (по последни данни на служба ГРАО с постоянен адрес в него са регистрирани 218 хил. жители, а с настоящ – още 208 000). Бристол е имал късмета да изготви една част от картата си, благодарение на европейско финансиране като партньор в проект „Тишина“, за което общината е получила цели... 22,5 хиляди евро за 50 % от картографирането или приблизително 15 хиляди паунда. С още толкова се е бръкнал и бристолският общински съвет, за да се развие картата и за останалите резултати от проекта.

Сметката е повече елементарна. „Бедният“ български град ще похарчи 220 000 лв. или 112 820 евро, или близо 95 000 британски лири, докато богатият и високостандартен английски областен център за същата такава шумова карта е наплатил около 30 000 лири или 45 000 евро, или обърнато в наши пари – 87 750 български левчета. Разликата просто е крещяща. И ни се иска с много високи децибели да повдигнем въпроса – Абе, господа бургаски общинари, откъде ги намерихте тези нашенски „СПЕКТРИ", дето ще ни вземат два пъти и половина повече, отколкото алчните иначе англичани?! И защо не взехте да поканите за обществената поръчка някоя и друга фирма от Албиона, та да ни излезе малко по-тънко пустата шумова карта.

Шумът е вреден несъмнено. Той нарушава съня ни, стресира ни и дори съществуват доказателства, че хроничната експозиция на шум може да повиши риска от инфаркт.

Бургас несъмнено е шумен град. Но очевидно служителите в градската управа чуват само шума на парите и ако някой ден той замлъкне, може наистина да получат, не дай си Боже, сърдечен удар.



В категории: Бургас , Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки