Филм-приказка за един весел човек


Филм-приказка за един весел човек
23 Септември 2010, Четвъртък


„Не знаех какво ще се случи, когато започнах да правя филма. Мислих го да стане като есе, като приказка за един много весел и жизнерадостен човек“. Това сподели Недялко Йорданов от сцената на зала „Цено Кандов“ в Бургас, минути преди да започне премиерната прожекция на документалния филм „Ах колко години, години, години“. Препълненият до краен предел салон притихнало очакваше срещата си със



Автор: Диана Славчева

спомена за легендарния музикант и неговия необятен талант.

Още първите кадри изтръгнаха спотаена въздишка от залата, а след това постепенно публиката се превърна в част от филма, аплодирайки носещите се една след друга от екрана песни, сякаш е на концерт, излъчван на живо. Възрастни хора ръкопляскаха на любимите детски песнички, а малки деца слушаха в захлас песни за възрастни. Истинска магия. И няма как иначе, след като магьосникът, сътворил това вълшебство от незабравими мелодии, е Константин Ташев.

Оказа се, че при преглеждането на оскъдния архив, събран от малкия му син Аспарух, се открива една напълно забравена песен, спечелила иначе през 1982 г. първата награда на престижния конкурс „Бургас, морето и неговите трудови хора“. Това е „По дългия път“ в изпълнение на Тодор Колев. Нейната съдба се превръща наистина в дълъг път към публиката, тъй като поради заминаването на композитора в чужбина, песента така и не е неизлъчвана повече в ефира и остава неизвестна. До днес.

Новаторският подход в създаването на документалната лента, продуцирана от телевизия СКАТ, е довел до раждането на една пълнокръвна кинематографична творба, която завинаги оставя „драскотина в паметта“. Виртуозно са се справили с извайването на ретроспективното въздействие на филма и монтажистите от СКАТ Ангелина Калоянова и Стойчо Иванов. Но става ли дума за Константин Ташев, няма как да не става дума и за висш професионализъм.

Тази есен той щеше да навърши 75 години. Жестоката съдба реши да не ги доживее. Но тъй като всички знаем – изкуството е вечно, сигурни сме, че и този безумно талантлив бургаски творец ще бъде белязан от вечността.

Към края на ноември издателство „Божич“ ще предложи на неговите почитатели спомените за него на Венета Ташева – съпругата на композитора, илюстрирани с много снимки и комплектована с компактдиск, съдържащ най-популярните му песенни творби. Тиражът обаче на това издание ще е много ограничен, но пък всеки ще има възможност да види документалния филм на Недялко за близкия му приятел, колега и съратник, който ще бъде излъчен скоро по СКАТ тв.



В категории: История , Отблизо , Горещи новини , Музика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки