Непознатият Хайтов


Непознатият Хайтов
За да се издържа като ученик, бъдещият писател по цял ден разбивал камъни за летището в Крумово. Толкова бил измършавял от изнурение, че бил на ръба на оцеляването
22 Септември 2010, Сряда


На 15 септември България почете 91-та годишнина от раждането на един от най-големите патриоти на нашето съвремие, на един от най-големите таланти на двадесетото столетие – Николай Хайтов. Той е известен на широката публика като автора на „Диви разкази“, на „Козият рог“ и „Капитан Петко войвода“. Не са забравени и дългогодишните му опити да установи къде е гробът на Левски. Българите го помнят и като човек, който винаги открито е изразявал гражданската




си позиция; който не мълчеше пред партийните величия; който не спестяваше критиките си към властта в опитите си да запази българщината във всичките й аспекти. Той показа на всички нас как да виждаме през „вълшебното огледало“, за да опазим чистотата на родния ни език и се превърна в учител на нацията по родолюбие. Това е познатият на всички ни Хайтов.

Тук, с няколко уникални фотоса „Десант“ разкрива няколко непознати щрихи от неговата богата биография. За нашия фоторазказ сме използвали кадри от документалната кинолента „Кольо... това е“, оценен от близките му като автентично най-верния и най-пълния филм за него. Петсерийната кинематографична творба е дело на телевизия СКАТ и е създадена по идея на продуцента му Валери Симеонов непосредствено, след като Хайтов напусна този враждебен нему свят, в който ръка му подаде единствено патриотичният телевизионен канал.

***

Думите остават

Бидейки самият той един от най-изявените будители на своето съвремие, Николай Хайтов остави на поколенията непреходното наследство на мъдрите си и непримирими слова. По повод годишнината от неговото раждане и наближаващия Ден на народните будители, нека си припомним неговите думи, изречени за тях, в края на жизнения му път.

 

Слово за будителите

 

Мнозина се подбиват сега с понятието „будител“. Казват, че трябва да е имало много заспали българи, за да се появила обществена потребност от събуждане. Така е. В доосвобожденската селска България, когато будителството придобива своя размах, я е имало, я не 25 процента „писменни“, т.е. грамотни. На останалите е трябвало да им отварят очите към светлината на буквите и словото. Така са се появили и намножили ученолюбивите мъже будители начело със светогорския монах ОТЕЦ ПАЙСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ. Последван от Неофит Бозвели, Раковски, Ботев, Каравелов, Матей Миткалото, Софроний Врачански, Петко Рачев Славейков и т. н. За тази фаланга достойни мъже будители ще ми се да кажа само едно: Сполай ви, мъже, достойни за възраждането на българския дух през миналото и по-предишното столетие, за размаха и силата, която му дадохте, за да се превърне той и в негово лице! И бъдете, достойни отци, доволни, че о време сте го направили, защото ако сега ви се беше паднало на будите, първо – нямо кого и второ- гласът ви няма да се чуе. Колкото и да е яростен като на Паисия, звучен – като на Миткалото, втълпителен – като на Раковски, и сладкоречен – като на магьосника Славейков – старши.

Няма да се чуе, защото в сегашната електронномедийна неразбория едному само в дадено да буди – на многоканалната, уж национална телевизия. Най-драгоценният продукт на цивилизацията КНИГАТА е почти окончателно подменена с т. нар. СИН ЕКРАН. Ето защо, ако речете да се преродите при следващото ви завръщане в родната земя, превъплътявайте се, мили братя, не в пишурки и писатели, а в тележурналисти, телеводещи и още по-добре – в лицензирани собственици на телевизии, за да ви е будилото в кърпа вързано.

И побързайте, защото българският народ бързо се топи и ако се позабавите – може и да не го сварите.

Ако се случи да се разминем на тоя свят, ще се търсим на ОНЯ, в кръчмата на дядо Матейко, ако все още не е преструктурирана.

С поклон към вашето дело.

1 ноември 2000 г.



Една от последните снимки на големия патриот и родолюбец със съпругата си – преводачката Жени Божилова, в софийския им дом Хайтов е и един от първите ръководители, които въвеждат работното облекло. Той поръчва униформи за дърварите, като сам облича една от тях Още щом завършва вилата си в родното Яврово, тя спонтанно започва да бъде посещавана от негови почитатели и импровизирани срещи с тях на поляната отпред. Сградата се превръща в нерегламентиран туристически обект, още докато Хайтов е жив. Преди 6 години на входа на селото е поставена табела, че това е родното му място Малко известен факт е, че едни от първите ведомствени жилища са построени по инициатива на Николай Хайтов. Като лесничей той заварва дървосекачите да спят на палатки сред гората и се захваща да им изгради истински дом. Снимката е увековечила една от първите такива постройки. Това му донася благодарността на работниците и много неприятности с партийната власт, която не приветства този почин

В категории: История , Културен Десант , Рожденици , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки