Булдозери ли? Я пуснете циганите!


Булдозери ли? Я пуснете циганите!
Над 100 роми нощуваха на открито, след като полицаи им наредиха сами да си срутят блока
22 Септември 2010, Сряда


Общинските чиновници в Ямбол откриха нетрадиционен и много евтин начин за разчистването на стари сгради. Вместо скъпите булдозери, в сряда, 15 септември, те пуснаха на определен за рушене обект циганите от квартал „Райна Княгиня“. Точно там дълги години се извисяваше уникалния по рода си блок № 20, чийто вид принуждаваше преминаващите шофьори да забиват спирачки от изумление.



Автор: Дияна Бончева

Изтърбушената, без прозорци и врати, че и с измъкнати от панелите арматурни железа сграда беше и инкубатор на всякакви зарази. Но до последно в нея живееха хора. Те трябваше за своя сметка да изравнят със земята гнусната постройка, но съдът се смили над безимотните роми и възложи тази задача на общината. Местната власт пък от своя стана така и не намери време да проведе процедура по избор на фирма, която да извърши демонтажа и реши йезуитски да подходи към проблема.

На 14 септември дойдоха полицаи и общинска охрана и казаха – трошете, взимайте каквото можете, разказва Зюмбюла, която с четирите си деца в момента е изхвърлена на импровизирания палатков лагер наблизо.

При набезите на следващия ден обаче пострада 11-годишната Бюлбюла. Според свидетели на инцидента, огромно парче бетон се стоварило върху момичето. „Като чух, че нещо е станало, хукнах на там. Полицаите просто стояха и гледаха. Поисках да вдигна детето и да го откараме веднага в болницата. Не ми дадоха дори да го доближа, докато не дойде Бърза помощ. Линейката закъсня половин час”, разказа Ради Симеонов, който е участвал в рушителните дейности.

„Стояха и се хилкаха. Районният Бакалов също беше там и не даваше на никой да се доближава до детето. Снимаха даже. Снимаха ни и докато трошим блока, за да има с какво да се оправдават сега”, допълни той.

По данни на директора на МБАЛ „Свети Пантелеймон” – Ямбол, Бюлбюла е кома, с мозъчна травма без кръвоизлив, гръдна травма, със счупен таз двустранно и счупена бедрена кост.

Всъщност, през целия ден до часа на трагедията, пред очите на редови полицаи циганите къртеха терасите и стените на блока, видя и наш репортер. Огромни късове бетон се сгромолясваха от горните етажи на сградата в краката на малки деца, които помагаха на родителите си да изнасят покъщнина. „Чакаме нареждане. Седим вече колко часа и никой не ни казва какво да правим. Нямаме право да се намесваме, докато не ни разпоредят”, обясни единият от редовите униформени, които с ужас наблюдаваха грозната картина.

Същия ден преди обед, по информация на пресцентъра на общината, кметът Георги Славов е открил учебната година в ОУ”Йордан Йовков”, което е на метри от блок 20, но не е разпоредил предприемането на каквито и да е действия срещу рушенето на общинската собственост, както и за безопасността на хората около сградата и съседните жилища.

След като също стана свидетел на полицейското бездействие и хаоса около блока, общинският съветник Каньо Канев подаде сигнал до тел. 112, с който алармира, че спешно трябва да се предприемат мерки за обезопасяването на района, преди да се стигне до сериозен инцидент. След това се обади и на областния управител Таня Димитрова.

Чак след инцидента с Бюбюла обаче Георги Славов обяви бедствено положение в района и заяви, че циганите сами са виновни за инцидента, защото са вандалствали.

В крайна сметка над 1000 души, сред които възрастни хора в тежко здравословно състояние и малки деца, прекараха нощта на открито в поляните край блока при 15-градусови температури. За да се сгреят, бяха запалили огън. От дограмата и стари килими се бяха опитали да си направят палатки.

До момента няма яснота къде ще бъдат настанени. Преди време се бяха чули слухове, че ще ги настаняват в полуразрушените блокове в авиогарадока в село Безмер. Там обаче е база на НАТО и едва ли ще ги пуснат, коментират местните жители, които са в готовност на протести в случай, че бездомните цигани от Ямбол бъдат преместени в селото.



Уникалният бл.20, с който Ямбол се прочу в цялата страна, се намира на основния път за София

В категории: Общини , Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки