Български филми в центъра на Киев


Български филми в центъра на Киев
Афишът на документалния филм на бесарабския българин Васил Барков, посветен на Мишо Хаджийски, нагърбил се с мисията да върне народа си в лоното на майката-родина България
17 Септември 2010, Петък


Кинотеатър „Киев“ в центъра на украинската столица от 13 до 21 септември ще предостави екрана си за Седмицата на съвременното българско кино.

Двигател на инициативата за провеждането на този кинофорум е бесарабският българин Васил Барков. Родения в измаилското село Суворово, намиращо се в Одеска област, идва през 1992 г. да следва режисьорско майсторство в НАТФИЗ.



Автор: Дарина Севарова

Когато го вижда, един от най-големите съвременни български режисьори проф. Владислав Икономов го пита как се казва. „Васо“ - отговаря Барков. „Сигурен ли си, че Васо се казваш? – продължава да настоява режисьорът. Но бесарабският българин твърдо не отстъпва - „Да, аз съм Васо, и моят дядо също се казваше Васо“. След това Икономов го приема без изпити. След една година той обяснява на студента си тази своя постъпка с думите: „Разбрах, че ти си студентът, който съм чакал 40 години“.

Професорът не греши в преценката си. Васо започва да печели награди още с дебютния си филм, а в последствие получава още много престижни отличия, сред които „Златна ракла”, „Бронзов витяз”, „Златна бригантина” и други.

Сега талантливият нашенец се е амбицирал да помогне за откриването на Български културен център в Украйна – в Киев или в Одеса – нещо, от което българите там имат голяма нужда. Първата крачка към това е и първата мащабна седмица на българското кино в една от страните с най-голяма българска диаспора зад граница. Всъщност идеята е с новото българско кино и неговия принос в общоевропейския културен процес да се запознаят и украинските жители.

Заедно с Васил Барков, по време на форума майсторски класове със студентите по киноизкуство в Киевските висши учебни заведения ще проведат и режисьорите Иглика Трифонова и Владо Краев. Планирани са срещи с украинската общественост, с представители на тамошната българска диаспора и журналисти. Във филмовия афиш присъстват такива заглавия като "Източни пиеси" на Камен Калев; „Раци" на Иван Черкелов; "Кратки разговори" на Владо Краев; „Разследването" на Иглика Трифонова; "Последното пътуване" на Васил Барков; „Похищението" на Пламен Масларов и "Светът е голям и спасението дебне отвсякъде" на Стефан Командарев.



В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки