За шейха, премиера и Формула 1


За шейха, премиера и Формула 1
Този кадър е правен от самолет през пролетта на 1989 година. Тогава е била и последната среща между организационния комитет за изграждането на мотопистата и чуждите инвеститори
17 Септември 2010, Петък


Нали знаете оня виц, дето попитали радио „Ереван“, вярно ли е, че България изнасяла нелегално компютри? А радиото отговорило – вярно е. Само дето не е изнасяла, а е внасяла. И не е било нелегално, а официално. И не са били компютри, а компоти. Ей тоя виц ни го припомни Бойко Борисов тези дни, покрай драмата с шейха и милионите му, с които ще правим писта за Формула



Автор: Севдалина Пенева, снимки: Авторът

Първо из медиите се появи грандиозната новина, че шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки подписал споразумение с икономическия министър Трайчо Трайков за изграждане на трасе за високи скорости край софийското село Доброславци. И това щял да бъде само първият проект на държавната инвестиционна компания "Емирейтс асошиейт бизнес груп" (EABG), чийто президент бил самият шейх. Така обещал емирът по време на среща пък с нашия премиер.

В угода на правителствения пиар, някои журналисти направо се размечтаха и започнаха да се надпреварват с публикации, как след въпросната среща с Борисов милиардерът от Абу Даби щял да инвестира още в наши пристанища, в земеделието, високите технологии и недвижими имоти. Информационната „бомба“ гръмна на 30 август.

Само два дни по-късно стана ясно, че Мохамед Абдул Жалил

ал Блюки не е никакъв шейх,

а бизнесмен. Нито фирмата EABG, на която той е президент е държавна, а е обединение на 67 частни компании. Смаяни от безпрецедентния гаф, от консорциума заявиха, че никога не са се сблъсквали с подобен непрофесионализъм и даже заплашиха, че ще предупредят партньорите си да не инвестират в България.

И въпреки, че грешната информация бе подадена от правителствения пресцентър, виновна за международния скандал се оказа... Българската федерация по мотоциклетизъм. От там подвели министерството на Трайчо Трайков, а той пък от своя страна предал дезинформацията по разваления телефон на пресслужбата на Борисов. Така, на юнашко доверие. И пак в същите медии „лошите“ тутакси бяха изобличени. В случая – президентът на федерацията по мотокрос Богдан Николов и председателят на Организационния комитет за изграждане на трасето Румен Петков, които натресли мнимия шейх на незапознатия с действителните факти Борисов.

Да оставим настрана обаче смешните изцепки на платените пиари на премиера и да се върнем на пистата за Формула 1. Оказа се, че идеята за построяването на такова трасе никак не е нова за България. Даже, за една бройка да го изградим и без парите на „шейха“ още преди 20-тина години. Перфектното място е в местността „Романуша“ край Сливен. И цяло чудо е, че покрай преговорите с EABG никой не се сети за този стар проект, в който и без друго

вече са заровени 25 милиона лева

държавни пари.

Тази история започва някъде в края на 1983 г. Баща на идейния проект е генерал Иван Врачев, който по това време е шеф на Съюза на българските автомобилисти. По някакъв начин той успява да убеди ръководството на БКП, че страната ни ще спечели много от построяването на такава писта, която ще е единствена по рода си на Балканите. И понеже генералът е родом от Сливен, естествено той лобира мястото й да е точно в града на стоте войводи.

Година по-късно е създадена специална работна група, която има за цел да води преговори със западни компании, навити да инвестират в държава от тогавашния соцлагер, при това, считана за сателит на Съветския съюз. По предварителни разчети мегапроектът е щял да глътне 800 милиона долара!

Готовност да набавят парите проявяват три фирми от Германия, Италия и САЩ. Започва серия от срещи в елитни заведения в Мюнхен, Виена, Париж, все на разноски на българската държава. В групата е и шефът на сливенския Окръжен комитет на партията Кольо Николов. Екип на ДЕСАНТ го откри в Нова Загора с надежда, че бившото комунистическо величие ще хвърли повече светлина върху грандоманското начинание, зарязано недовършено.

„През 1987 г. трасето на мотопистата беше напълно готово. Това беше ангажимент на българската страна и ние се справихме със задачата. С наши средства са изградени и изкуствените хълмове, на които трябваше да бъдат разположени трибуните за зрителите. Цялото съоръжение е за над 100 000 души. Теренът е с обща площ 2 000 декара, а земята по това време беше общинска собственост“, спомня си Николов.

От Международната федерация по мотоциклетизъм даже идват на оглед и обещават, че

ще включат България във Формула 1,

,

но първо трябва по пистата да бъдат нанесени някои дребни корекции.

Започва ново бясно строителство по разширяване на трасетата, а заради международните стандарти (като неделима част от мотопистата) в центъра на Сливен се полагат основите на болница с хирургически корпус, замислена да стане най-голямата в Югоизточна България. По указания на чужденците на покрива й е предвидено да има хеликоптерна площадка. Започва изграждането и на още 5-6 хотела с по 5 звезди, а много преди да бъдат направени първите им копки, вече са назначени и бъдещите им директори.

Паричните потоци към Сливен рязко секват през 1989 година. Идва Демокрацията. Чужденците решават да се отдръпнат, докато разберат накъде ще задуха вятърът на промяната. И повече не се завръщат. Градът на сините камъни получава в наследство една свръхмодерна мотописта с тунели и изкуствени възвишения, която стои сега като паметник на абсурда.

Още по-абсурдна обаче е другата „придобивка“ - недовършената болница, която можеше да влезе в книгата на Гинес, ако някой се беше сетил да я предложи навреме, преди кметът Йордан Лечков да я взриви през 2008 г. За да разчисти терена за новите му собственици. Цели 22 години в сградата, строена под формата на каре, стоя зазидан кран гигант, висок цели 65 метра. Нелепият архитектурен ансамбъл минаваше за един символите на града и представляваше дивна гледка от лифта към Карандила.

С днешна дата

От амбициозният проект е останал само асфалтирания път до стартовата линия на трасето. От административната сграда няма и помен. Все пак, съоръжението е в непосредствена близост до село Сотиря, обитавано предимно от цигани.

Вярно, стоят възвишенията, тунелите, очертанията на самото трасе, което и в момента отговаря на международните стандарти за провеждане на състезание по мотоциклетизъм. Всъщност, с малки козметични промени тази писта идеално пасва и за надпревара с тежкотоварни автомобили, казват специалистите.

И докато Бойко Борисов се захласва по шейхове и се надява на милионите им, неговият приятел Йордан Лечков подхожда към идеята „Формула 1“ съвсем прагматично. Земята, върху която е изградена пистата там отдавна не е общинска, а по една случайност - изкупена от негови приближени бизнесмени. Та сега, ако някой милиардер с чалма прояви инвеститорски интерес към Сливен, например, да преговаря лично с кмета. А не да подписва договори с премиера.



Все още личи трасето на неизградената писта Така взривиха остатъците отт недостроената болница България беше на косъм да бъде включена във Формула 1, спомня си бившият шеф на Окръжния народен съвет в Сливен Кольо Николов Бившият шеф на пътно управление Костадин Костадинов показва докъде е трябвало да стигне асфалтирания участък и къде са били разположени изкуствените възвишения за трибуните на публиката Само допреди 2 години на мястото на тези нещастни отломки се намираше недовършената болница с вградения гигантски кран. Вдясно – историческият момент от взривяването й

В категории: Разследвания , История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки