Лидер на ГЕРБ в Свищов мамил с ДДС


Лидер на ГЕРБ в Свищов мамил с ДДС
Проверяваният от прокуратурата Георги Марков винаги е на първа линия при посрещането на първенците на ГЕРБ в Свищов. До Цветан Цветанов е депутатът Аспарух Стаменов, участвал в злополучния бракониерски лов
14 Септември 2010, Вторник


Съвсем неочаквано под зоркото око на Темида тези дни попадна и най-личният гербер в Свищов. Георги Марков е проверяван по три прокурорски проверки за източване на ДДС. Съмненията са, че далаверата е станала при повторна продажба на единствената автогара в крайдунавския град.

Разплитането на случая е започнало



Автор: Здравка Христова

по анонимен сигнал, подаден във Върховна касационна прокуратура тази пролет, потвърдиха пред ДЕСАНТ бизнесменът Севгин Осман от Свищов, който стои в началото и в края на веригата по направените покупко-продажби, и самият Марков, който пък се явява междинно звено във веригата.

Проверката е под наблюдението на ВКП и в нея са ангажирани Районната прокуратура в Свищов и Окръжната във Велико Търново. Разследването е за извършени финансови и данъчни престъпления при покупко-продажбите на имота.

Автогарата в Свищов е върху терен от 4974 кв. м с три сгради с обща застроена площ от 400 кв. м. Сделката е направена между фирми на Осман и Марков през пролетта на 2004 г. за една и съща сума от 30 250 лева.

„Купих я по линия на приватизацията чрез фирмата ми "Автомобилен транспорт". По това време дружеството ми беше с дългове. Жоро Марков имаше пари от дърводобива и кредити, бяхме приятели и затова му я продадох за малко над 30 000 лв., разказа Севгин Осман. Сделката е направена на 1 март 2004 г. между "Автомобилен транспорт" и "Нове-МГ" на Георги Марков.

 

 

Исках да правя от

автогарата дискотека,

 

 

но не се разбрахме със Севгин, защото му беше останал дял в обекта. Предложих да му върна автогарата срещу сумата, за която съм я купил, пък е още по-обърканата версията на Георги Марков.

Новата сделка става само месец след първата. На 13 април 2004 г. обектът отново е собственост на Осман, но през фирмата на жена му Гюлдерин Хюсню Осман - "Дунав автотранспорт 2". Сега единственото място, на което спират автобусите в Свищов прилича повече на катакомби, но не и съвременна автогара.

Според Севгин Осман сегашната прокурорска проверка е политическа атака срещу общинския лидер на ГЕРБ в Свищов. Георги Марков беше избран за наместник на Бойко Борисов в Свищов на 27 април т.г., но все още не е признат за легитимен.

Според регистрите новият собственик на автогарата "Дунав автотранспорт 2" е данъчно чист, но "Нове-МГ" е данъчен длъжник на държавата със 166 388 лева. Докато фирмата беше моя, се занимаваше с дърводобив и залесяване. После при управлението на ДПС не можех да участвам в търговете и през есента на 2004 г. я продадох, призна Георги Марков. Всъщност настоящият непризнат ГЕРБ-ер продава фирмата си с вече натрупания дълг няколко месеца след препродажбата на автогарата на случаен мъж, за да се отърве от данъчните, коментират в Свищов.

 

 

Търговските авери са

и бракониерски дружки

 

 

Имената на Севгин Осман и на Георги Марков са до болка познати в Свищов. За тях хората в града твърдят, че са от най-отявлените бракониери в защитените гори на остров Вардим.

Спорен ловен излет даже предизвика миналата година в града разтърсващ скандал. Ловна дружинка, събрала в състава си знакови за града личности, влезе в конфликт с бизнесмен, решил да направи сериозна инвестиция в ловен участък именно на остров Вардим.

 

 

Предисторията е следната. На 12 юни 2009 г. Държавната агенция по горите обявява конкурс за предоставяне стопанисването и ползването на дивеча в дивечовъден участък на остров Вардим в река Дунав до Свищов. За участие в конкурса са допуснати петима кандидати и със заповед ? 1555 от 26.08.2009 г. за спечелил конкурса за предоставянето и ползването на дивеча в участъка е определена фирмата "Деница БГ" ЕООД от Свищов, представлявана от Тодор Тодоров. В определения срок постъпва жалба от класираната на пето, последно място, фирма "Дунав автотранспорт 2” ЕООД (собственикът на автогарата в Свищов).

 

На 12 декември 2009 г., събота, от острова се чуват изстрели. Класираният на първо място в конкурса Тодор Тодоров, чиято вила се намира срещу самия остров и който изчаква да мине резултатът от обжалването, отива с лодката си да види какво се случва. По негови думи там вижда хайка от петнадесетина души, сред които разпознава и заснема с камерата си Аспарух Стаменов, народен представител от ГЕРБ, Иван Харалампиев, общински съветник от ГЕРБ, бивш депутат от Великото народно събрание от страна на БСП и бивш депутат от последния живковски парламент от страна на БКП, въпросният бизнесмен Георги Марков, двама представители на Регионалното горско стопанство и други непознати. В чували е нарязано и наредено месото на животни, отстреляни от групата.

Ловците ползвали яхтата на Севгин Осман, сочен като неформален лидер на ДПС в Свищов, близък приятел и съкилийник по възродителния процес на Касим Дал. Севгин е стопанисвал острова през последните седем години в мандатите на НДСВ и тройната коалиция, в които ДПС играеше ключова роля. Тодор Тодоров подава сигнали за бракониерския лов на телефони 122 и 166, обажда се в Гранична полиция и горската стража във Велико Търново. По думите му Гранична полиция и горската стража отказват да се намесят.

Изпълняващият длъжността директор на Държавното горско стопанство в Свищов Иван Начев, заместващ уволнения неотдавна директор инж. Петко Монев, коментирал по телефона пред Тодоров, че е издал бележка за двудневен ловен излет на групата, след като е бил притиснат от София от зам.-шефа на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев.

Самият Тодоров, който според плана, с който кандидатства за ловното стопанство, се задължава в продължение на 15 години да заделя по 50 000 лв. ежегодно, прави сметка, че няколко такива "облагодетелствани свише" излети могат да нанесат непоправими вреди на дивечовата популация. За пример Тодоров посочва, че отстреляно младо прасе се оценява на 100 евро. Глиганът стига до 1000 евро, а еленът може да надмине цената 20 000 евро.

Въпросът е, след като веднъж е обявена таксацията на дивеча и участниците в конкурса са съобразили офертите си с нея, как така е издадено разрешение за лова. След като веднъж са заснети и предупредени, че ловуват нередно, на следващия ден компанията пак излиза на лов.

Свищовлии се опасяват, че освен политическият чадър над Георги Марков, който е на първа линия при посещенията на Цветан Цветанов и Цецка Цачева в града, пред него пада превръзката на Темида заради близките му отношения с прокуратурата в града.



Снимката на именитата бракониерска дружинка с местни величия на ГЕРБ, направена от Тодор Тодоров, концесионера на ловното поле на остров Вардим Единствената автогара в Свищов е в руини. За нейната продажба между аверите Севгин Осван и Георги Марков прокуратурата проверява източван ли е ДДС

В категории: Разследвания , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
GERB-er
18.09.2010 08:26:14
0
0
Пръв приятел на въпросната клика е и местния велможа на АТАКА Васил Илиев. Също ДДС-ар търгуващ с китайски боклуци. Има 5 магазина в Свищов и като направи на касовия апарат оборот 49 хил. лв. го сменя с такъв на следващата си фирма. Така се правело твърди нашия герой.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки