Куркума за по-дълъг живот


Куркума за по-дълъг живот
09 Септември 2010, Четвъртък


Куркумата е основна съставка на кърите, което му придава наситен жълт цвят. Група учени от Центъра по геронтология при Корейския институт по биология и биотехнологии неотдавна публикуваха резултатите от свои изследвания, позволяващи да се приеме извода, че съдържащите се в куркумата вещества могат да блокират гените, отговарящи за процеса на стареене.

Специалистите отдавна се опитват да намерят средства




срещу много от старческите болести, включително слабоумие и нарушения в метаболизма. По време на техните експерименти в храната на мухите дроздофили добавяли куркумин и тези, които получавали от тази добавка живели по-дълго.

А това, че и хората, употребяващи подправката къри, живеят по-дълго, е забелязано много отдавна. Още преди три хиляди години жителите на Индия препоръчвали кърито за продължаване на живота и поддържане на добро здраве. Те прилагали куркумата за лечение на възпаления, като поставяли компреси, напоени с разтвор от куркума на увредените части от тялото. При ангина също препоръчвали да се пие отвара, съдържаща екстракт от корените на растението.

Учените открили, че куркумата действа и като антиоксидант. Веществата, съдържащи се в нея, притежават способността активно да блокират токсичните белтъци, които предизвикват възпаления в червата и по повърхността на кожата, а също така предотвратяват развитието на отоци на мястото на възпалението.

Експериментите на южнокорейсите учени показват, че при постоянна употреба на куркума функционирането на отговарящите за процеса на стареенето гени се потиска почти с 20 %, а всички свързани със стареенето явления се проявяват в по-лека форма. Надеждите на изследователите са свързани с това в бъдеще куркумата да се използва и за лечение на болестта на Алцхаймер.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки