Хроники: Будилник вари кафе, „Труд и радост” у нас


Хроники: Будилник вари кафе, „Труд и радост” у нас
Сграда в строеж в Димитровград през 50-те години на ХХ в.
02 Септември 2010, Четвъртък


Преди

70 години

В онези далечни военни години нашите трудещи се сънародници са намирали сили и ентусиазъм не само за синдикална дейност, но и за пълноценен духовен живот. Така например в. „Вечерна бургаска поща” публикува в края на август



Автор: Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” – Бургас

кореспонденция от София по повод създаването в България на организацията „Труд и радост”:

„В дирекцията на професиите е изработен устав за създаване на една нова организация по подобие на „Труд и радост”, в която ще бъдат организирани всички професионални категории. Целта на новата организация ще бъде да се съчетае труда с една система от редица културно-просветни и други мероприятия, чрез които да се завърши професионалната подготовка и да се гарантира максимум условия за културното и просветното повдигане на професионалистите”.

Дали въпросната новосформирана организация е повдигнала културата и просвещението на трудещите се у нас е трудно да установим. Но пък от броя на вестника с дата 28 август 1940 г. можем да разберем с какво са се занимавали по света, докато ние сме се опитвали да съчетаем труда с разни възвишени други дейности:

„Известният шведски инженер Олзон е изнамерил нов часовник, който освен че буди собственика си, веднага пали лампата и докато човекът се измие и облече – сварява кафето”.

 

Патриотичен календар

Навършиха се 133 дни от епичната Шипченска епопея. Най-тежките и решителни боеве на чутовния връх се водят от 21 до 23 август 1877 г. Благодарение подвига на опълченците и помощта на ген. Радецки, армията на Сюлейман паша не успява да се обедини с войските на Мехмед али паша и заедно да подпомогнат Осман паша при Плевен. Днес името на старопланинския връх е символ на саможертвата в името на Отечеството, а битката при „Орлово гнездо“ завинаги остава в историята като една най-драматичната част от Руско-турската война.

27 август 1895 г. — Основан е Българския туристически съюз

— Основан е Българския туристически съюз

30 август 1040 г. — Избухва въстанието на Петър Делян

— Избухва въстанието на Петър Делян

1 септември 1969 г. — Криводол е обявен за град. Празник на града

— Криводол е обявен за град. Празник на града

2 септември 1947 г. — Основан е град Димитровград. Празник на града

— Основан е град Димитровград. Празник на града


Ветерани-опълченци от Кюстендил, получават грамотите си за почетни граждани на града през 20-те години на миналия век Членове на Българско туристическо дружество “Пирин”, клон Разлог през 1925 г.

В категории: История , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки