Един иманяр разказва


Един иманяр разказва
Железна отливки от района между реките Крумовица и Върбица
30 Август 2010, Понеделник


Изписаха се десетки хиляди научни томове и публикации, според които едва ли не щъркелът ни е донесъл по днешните ни земи през лятото на 681 г. Според уважаемия проф. Георги Бакалов – добре, че има такива личности – прабългарите идват от териториите на древен Иран. По принцип по гробниците се определя епохата, възходът, падението, миграцията и крахът на една цивилизация. От тях започва археологията и историята.

Преди близо половин век проведохме иманярски разкопки между селата Съдиево и



Автор: Божан Семов

Дрянковец. Обикновено при това ровене се търсеше злато и сребро и всичко друго се подлагаше на вандалско разрушаване. Натъкнахме се на каменни окръжности, подобни на воденични камъни, с различна големина и с издълбани върху им йероглифни знаци, чертежи и пр.

След време съдбата ме събра с екип от чуждестранни учени, които силно се интересуваха от тракийската култура. От иманярските набези имах представа за загадъчния обект над Съдиево, който по размери не надвишаваше и декар, с малка кула по средата и триъгълен зид в посока изток. Заведох ги там. Няколко седмици те наблюдаваха денонощно небесните тела с различни уреди, взимаха проби със специални сонди и заснемаха всичко с камери. Работехме нелегално. Изследванията продължиха над 15 години в България и зад нейните предели. И ето какво научих – цитирам по памет, тъй като записки не съм си водил.

Обектът над Съдиево е представлявал древна тракийска обсерватория, неколкократно разрушавана и възстановявана през хилядолетията. След траките, тя била ползвана от още две цивилизации. Според изследователите й, каменните окръжности впоследствие са били заменени с бронзови отливки. Траките са били на „ти“ с небесните тела и посоките на света. Каменните окръжности били задвижвани с ремъци от животинска кожа и специални оси. Следвайки изгревите и залезите, движението на главните планети, фазите на Луната, съзвездията и други космически обекти, те знаели по всяко време движението на главните планети и съзвездия, предсказвали слънчеви и лунни затъмнения, бедствия и поличби. Гробниците им били разположени според броя на планетите, които взимали участие в така наречения „парад на планетите“, в който траките са виждали съвпадение с раждането на велик човек. Разстоянията между гробниците варират между 30 и 50 км., но има случаи и на по-големи дистанции една от друга. Починалият владетел бил разчленяван според броя на гробниците. Този ритуал е бил извършван от шамани и оракули, посветени в древните тайнства за обезсмъртяване на владетеля-бог. В гробницата, олицетворяваща водещата в парада планета, слагали златен диск, а в отделни случаи и златна маска. Във следващия видим парад или подреждане и разместване на планетите отваряли две могили и препогребвали тленните останки с атрибутите, понякога дори и в трета. Така че могилите не са били ограбвани в древността, но по тази причина доста иманяри попаднаха на празни могили. Дори Китов бе сполетян от подобна участ. Едва когато дадена династия слизала от властта, гробниците са били осквернявани. Светилищата им също били подлагани на разрушаване и палежи. Като иманяр неведнъж съм попадал на такива случаи. А когато минавал голям период от време без парад и разместване на планетите, могилите са оставали неотворени и не е имало ритуални препогребения.

При иманярските набези, откритите златни накити обикновено се насичаха на парчета и всеки взимаше полагаемия си дял. Така се заличаваха следите. Наскоро една комисия установи, че над 85 % от археологическите обекти по река Струма да потрошени и ограбени от иманярите – вандали. Не по-различно е и наследството, което оставиха законните иманяри – археолозите, които потрошиха маса светилища и могили. Преди много години екип от учени заяви, че археологията в България все още е в бъдещето. Днес над 75 % от археологическите обекти попадат в частни земи, почти толкова антични находки се намират в частни ръце. От опит знам, че независимо, че иманярството съществува от хилядолетия, досега са обрани само трохите. Тепърва предстои голямото разграбване на културно-историческото ни наследство.

Когато победил варварите, кан Крум извикал по-личните от пленниците и ги попитал защо са изгубили битката. А те отговорили: „Защото съдиите станаха съобщници на крадците“. Така е и у нас сега – нямам предвид конкретно магистратите, а всички, които са във властта и особено в местната власт. Кой ще тръгне да преследва иманярите, като може да дели находките с тях?! Преди демократичните промени най-големите иманяри бяха циганите-катунари. Властите изобщо не се сещаха да ги следят. У тях имаше много антично злато. Работихме съвместно с тези катунари както в България, така и зад пределите й. Мисля, че у нас те са над 18 групи, пръснати из цялата страна.



Железна отливки от района между реките Крумовица и Върбица Хляб, изкаран от прабългарска гробница, намираща се в околностите на Айтос Йорс, намерен в близост до цигански женски погребения Каменен диск, разграфен с различни знаци по него, „открит“ в бургаския регион Божан Семов

В категории: Разследвания , История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Станимир Топала от Съдиево
06.12.2018 12:06:16
2
1
има на това кале над селото подземна кухина с много злато вътре , на 8 метра дълбочина е , със много скъп скенер е засечено , но е неудобно да се копае с багер
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки