Сезонът на дините


Сезонът на дините
28 Август 2010, Събота


Лятото ни изкушава освен със слънчеви плажове и гостоприемно море, но и с неприлично изобилие от пресни плодове. Не са малко хората, понатрупали излишни килограми през уседналия зимен сезон, които използват фруктовата щедрост на летните месеци, за да влязат във форма. Сред най-популярните плодови диети е динената, която не само ще ни отърве от ненужните сантиметри по талията, но и като цяло ще прочисти организма ни.



Автор: Димитър Спасов

Но трябва да имаме предвид, че диетата с диня се явява разновидност на монодиетите и затова не трябва да се прилага дълго време. Най-добре е да не се злоупотребява с нея повече от 5 дни.

Динята е била известна още в древния Египет. Но едва през ХХ в. учените установяват, че тя не е само съвкупност от вода и захар, а съдържа и огромно количество много ценни за човешкия организъм вещества, такива като фолиева киселина, калий, калций, желязо, витамини от В-групата, аскорбинова киселина, глюкоза и фруктоза. Тя се препоръчва при нефрити, хипертония и заболявания на жлъчните пътища. Благодарение на добре изразения си мочегонен ефект, може да се използва и за детоксикация. Друго нейно свойство, което спомага за лечението на атеросклерозата е, че тя намалява нивото на холестерина. А най-важното й достойнство е, че благодарение на съдържащите се в нея полезни вещества, динената диета се понася значително по-леко, отколкото другите диети.

Съществуват няколко начина на прилагане на динената диета. Най-драстичният вариант предполага в продължение на няколко дена (не повече от 5, както вече изтъкнахме) да се яде само сърцевината на динята , а вместо течност да се използва само чиста вода или в краен случай – някоя друга чаша зелен чай. Разновидност на тази диетична форма е този порцион да се прилага във вид на разтоварващ ден 1-2 пъти в седмицата. При това се препоръчва да се изяжда 1 кг. диня на 10 кг. човешко тегло.

Но ако не искате да се тъпчете само с диня и да бягате през пет минути до тоалетната или пък планирате динята да присъства на трапезата ви по-дълго време, тогава за вас е по-подходящ един друг вариант на динената диета. При него е разрешено да включите в менюто си ръжен или пълнозърнест хляб, като естествено намалите количеството на динените резени. Така може да изкарате и 10 дена.

По принцип с прилагането на динената диета може да се разделите с от 3 до 7 кг. Но и излизайки от нея, трябва в продължение на още 3 дни да поддържате „диненето хранене”. Това може да стане, спазвайки следното примерно меню:

Закуска – овесени ядки, приготвени на каша без захар и парче сирене;

Обяд – малко парче варено месо или риба, гарнирано със зеленчукова салата;

Вечеря – диня – по половин килограм на 30 кг. телесно тегло.

Както всяка друга диета, и тази има известни противопоказания за прилагането си. Преди всичко, дори да сте напълно здрави, е добре да се посъветвате с личния си лекар, преди да започнете да я прилагате. Иначе е абсолютно забранена за болни от захарен диабет и пиелонефрит, при наличие на камъни в бъбреците, при възпалителни следоперативни процеси и при аденом на простатата.

И още едно правило, което не бива да се пренебрегва: избирайте за диетата си добре узрели дини – задължително само през летния сезон, когато рискът да нарежем „нитратна” диня е възможно най-минимален.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки