Хроники: Малко сол, много въглища и стъклени обувки


Хроники: Малко сол, много въглища и стъклени обувки
Солниците в Поморие през 1958 г.
28 Август 2010, Събота


По принцип не всички стопански отрасли се развиват еднакво в даден отрязък от времето – в един момент някои регистрират небивал възход, докато други преживяват пълен крах. Кому е вървяло и кому не през лятото на 1940-та години, става ясно от броевете на в. „Вечерна бургаска поща”, излизали преди 70 години. Така например на 21 август вестникът публикува следната дописка:



Автор: Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” – Бургас

„До сега от поморийските солници са произведени само 1 млн. кгр. сол. Като се има предвид, че производството от миналите години е било до 24 млн. кгр. сол, таз годишната реколта е напълно компрометирана”.

В същото време обаче:
”Износът на дървени въглища за Турция показва едно значително увеличение. Такъв износ не е имало от дълги години”.

Освен това, оказва се, че:

„Въпреки международните събития (все пак говорим за времето, в което Втората световна война набира сили), оживлението по поморийските плажове на Бургаското крайбрежие е много голямо и като цяло този летен сезон напливът на курортите е значително по-голям от този през миналата година”.

И докато у нас са се развивали традиционните солодобив, производство на дървени въглища и курортно дело, в. „Дойче алгемайне цайтунг” отбелязва напредъка на Германия в производството на... обувки от стъкло:

„Германското стопанство – отбелязва вестникът, цитиран от бургаския жедневник на 20 август 1940 г. – отдавна е признало, че модата може да служи на военното стопанство... Продължителните опити показват, че е възможно производството на обувки от стъкло. Обувките са прозрачни, но здрави”.

През годините

20 август 917 г. — Българските войски, предвождани от цар Симеон I, разбиват византийската армия при Ахелой

21 август 1989 г. — В разгара на „Голямата екскурзия" Турция затваря границата си с България, след като вече са се изселили 344 000 български турци

22 август 1886 г. — Извършен е неуспешен преврат за детрониране на българския княз Александър I, довел в крайна сметка до неговата абдикация от престола и страната

23 август 1877 г. — Водят се най-тежките боеве по време на Шипка (11 август стар стил) по време на Руско-турска война (1877-1878)

24 август 1915 г. — Тече Първата световна война. В град Плес България подписва тайна спогодба с Германия за участие във войната на страната на Централните сили в замяна на връщане на териториите, загубени по време на Междусъюзническата война

26 август 1990 г. — Подпален е Партийният дом на БСП в центъра на София



Илюстрация във френския вестник „Le Monde” за Шипченските боеве Следите от пожара върху сградата на бившия Партиен дом

В категории: Бургас , История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки