Крият полицейски разработки срещу Вожда


Крият полицейски разработки срещу Вожда
Само в държава като нашата един престъпник като Петър Стоянов може да се ползва със статут на член на парламентарна комисия и пропуск за Народното събрание
25 Август 2010, Сряда


Зад фасадата на уважавана обществена фигура и авторитет в спортните среди, окичен с безброй медали, както и на грижовен съпруг, един брутален престъпник години наред „размазва” противниците си извън спортния тепих. И докато официалната му програма е запълнена със срещи с дипломати, пребиваването на една маса с министри и депутати и позирането със спортни деятели от най-висшия ешалон, дневникът на председателя на Българската федерация по сумо, треньор и мениджър на националния ни отбор Петър Стоянов - Вожда изобилства



Автор: Фани Христозова

с прелюбопитни детайли от ежедневието му, изпълнено с неформални срещи от съвсем различно естество. Този път разговорите (ако все пак откровените заплахи за побоища, отвличане, рязане на пръсти и трошене на крайници, могат да се нарекат някакъв диалог) се водят извън протокола и светлините на прожекторите.

На 23 юли т. г. МВР отчете нов удар в борбата с организираната престъпност – беше задържан лидера на група за мокри поръчки, при това адаш на президента Петър Стоянов. Акцията с фамозното име “Килърите” започна като като треторазреден холивудски екшън с ареста на 20 души, а завърши типично по български - броят на задържаните се стопи до пет, в последствие четирима от тях, включително и Петър Стоянов, бяха пуснати на свобода заради липса на убедителни доказателства, а МВР отприщи нова офанзива срещу съдебната власт. Трогателната изповед в национален ефир на любимия министър на премиера Б.Б. – Цв. Цв.: „Тъжно ми е за безсънните нощи на колегите. Държавата е безсилна срещу съдебната система”, просълзи електората. За по-силен психологически ефект върху народните маси в ход даже беше вкаран и нов “екшън план”, в който главна роля като мъченик на съдебната система бе отредена лично на премиера – в послушните национални медии се появи шокиращата информация, че „Килърите“ подготвяли покушение над премиера. Новината, разбира се, бе изключително тревожна, но пък в НСО чистосърдечно признаха, че нямали данни за това. Зад пиара, популизма и монтажа на факти, представени пред обществото, прозира друга истина – полицаи, които по съвместителство работят като политици и прокурори, се опитват да изчистят собствения си имидж пред обществото и да прикрият бездействието си. „МВР разполага с информация за престъпната дейност на Вожда от години. Името му присъства в няколко полицейски разработки, свързани с отвличане, рекет, търговия с наркотици”, казват криминалисти. Независимо от това, до момента на ареста му същите тези институции, които сега шумно протестират срещу освобождаването му, не са се заели да осветят истинската му самоличност. Нещо повече, Вожда се ползва със специален статут – той е член на парламентарната комисия по спорт и образование и даже получава похвали за дейността си от председателя на същата тази комисия Огнян Стоичков, който услужливо е пропуснал да извърши проверка на полицейското досие на Петър Стоянов. Зад мощния пиар ще остане скрито с чии протекции е назначен той, кой е разпъвал чадър над Вожда и защо полицейските разработки срещу него от години са потъвали в архивите.

Пред “Десант” една от жертвите на Вожда – бургаския предприемач Ж.П., сподели своята история за срещата си със Сумиста – за страха, за нервите, за разбитото си здраве, за попиляното си семейство. „Този човек разби живота ми”, казва бизнесменът, като вади от портфейла си стара изрезка от вестник и сочи снимката на виновника за сполетелите го беди – Петър Стоянов.

Вожда „шетал” из Бургас в края на 90-те години. Работел в орбитата на СИК, оглавявал наказателна бригада за разчистване на сметки и притискане на длъжници.

“По това време развивах бизнес с горива. Получих информация, че танкер с 2 000 тона промишлен газьол с много ниско съдържание на сяра пристига от Гърция на пристанище Бургас. Горивото било подарък от Гръцката социалдемократическа партия за българските социалдемократи. С пласмента на газьола беше ангажиран икономическия съветник на Петър Дертлиев – Николай Михайлов. Той беше възложил дистрибуцията на “Юкос Петролиум. От тях взех на разсрочено плащане две цистерни. Впоследствие ме сполетя злощастната съдба да попадна на измамник, който ме обра до шушка – старозагорския юрист Митко Иванов, ползващ се с протекциите на борческите групировки. Останах без гориво и без пари, с които да платя. Всяка седмица при мен идваше нова борческа групировка, която ме пристискаше за пари. Тогава се появи Сумиста. Пред мен се изправи истинска канара, 150-килограмова машина за изтезания. Привикваше ме два пъти на ден, казваше: „Разходите ми са 700 лева на ден. Те са за твоя сметка. Ще ги плащаш, иначе ще те кача в багажника и ще те режа парче по парче“. Вече нямах никакви пари, жилището беше на роднините на жена ми. Получих диабет, хипертония, семейството ми не издържа на стреса и ме напусна...” – разказва злочестият предприемач.

Вожда бил ангажиран да събира дълговете за горивото от сенчести кръгове около БСДП. Впрочем името на социалдемократическата партия никога не е свързвано с това на представители на силови групировки. Преди няколко години в печка за твърдо гориво в дома на самообявилия се за наследник на Митьо Очите – Стойчо Калоянов–Лудия, полицаи откриха три списъка с имената на лица, адреси и ЕГН-та, които е трябвало да осигурят гласове за Българска социалдемократическа партия на Дертлиев.

Предприемачът е съобщил за изнудването пред служител на НСБОП, но случаят потънал безследно. Днес съсипан мъжът пише писмо до Цветан Цветанов. Готов е да свидетелства с името си, стига то да не се използва за пиар.

„Десант“ откри още един скандален случай с участието на Вожда, горе-долу от същия период, който отново трупа прах в архивите на МВР. Този път действието се развива в Слънчев бряг. Петър Стоянов е изпратен с ударна група по морето, за да прибере проститутка, която неблагоразумно решила да се самоотлъчи. Жрицата се отчитала за Вожда и неговия ментор Антон Агонцев, станал известен на широката публика покрай участието си в “Сървайвър”. По това време Стоянов е личен бодигард на Агонцев, който е един от шефовете на близкото до СИК и респективно до Маргините застрахователно дружество VTA. Сумиста, като отговорник на наказателните бригади, трябвало да върне бегълката в “лоното” й в столицата, където работела на повикване. Компаньонката използвала момента, в който срещу групата на Сумиста се провежда полицейска спецакция, и успяла да се измъкне. Отишла в Слънчев бряг, където живеели родителите й и се обърнала за помощ към полицията. Стоянов е обявен за издирване и е засечен от служителите на реда в Каблешково, докато пътувал към морето, за да прибере обратно момичето. Вожда налетял на един от полицаите и се наложило да бъде укротен с белезници. „Можеше да го тикнем задълго на топло, ако хората му не бяха достигнали до момичето и то не бе оттеглило показанията си, а прокуратурата не беше прекратила разследването”, казват бивши служители от системата. Името му фигурира и в още няколко разработки, скатани до една, защото е известно, че Сумиста е пазен с височайши протекции, казват бивши ченгета. Нима не очаквате, че сега, дори и да се стигне до процес, ще изплуват имената на покровителите му и ще бъде разплетена връзката мафиоти, полицаи и политици? – питат риторично експолицаи.



Вместо да търка наровете в затвора, покровителят на Сумиста – Антон Агонцев се изживява като риалити герой и шества триумфално из националния ефир

В категории: Разследвания , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
shisho
23.09.2010 19:23:22
0
0
tova nee darzava.upravljvat j ubiici,mrasnici imoshenici palna skrap,zjlko za trudovijt iistradal narod.
1
MILI
30.08.2010 10:35:50
0
0
napalno cam caglacna c napicanoto. dokoga stebadat sakrilajni dokasani prectapnizi.ot4aiwasto swy4i . nama nadezda sa bg da ctapi na sdrawo yprawlenie.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки