Отбелязваме Успение Богородично


Отбелязваме Успение Богородично
Троянският манастир, където се съхранява Чудния лик на Божията Майка
21 Август 2010, Събота


Успение Богородично е най-големият Богородичен празник. На този ден празнуваме тихата кончина и чудното възнасяне в плът на Пресвета Дева Богородица. Този празник винаги се предшества от двуседмичен пост – заради празника Преображение Господне и заради самото Успение. В Иерусалим, в Гетсиманската градина има храм, който носи името на Нейното Успение и в този храм било положено Пречистото Й тяло.



Автор: Десислава Главева

След като била предизвестена от Архангел Гавриил за скорошното си отхождане на Небето, Света Богородица започнала усърдно да се готви за смъртта с пост и молитва. Тя пожелала също така да се види за последно с всички апостоли, които по чуден начин били докарани в Иерусалим, за да си вземат последно сбогом с нея. След това Божията Майка тихо предала чистата си душа в ръцете на Своя Божествен Син. Единствен ап. Тома не бил там, когато това се случило и дошъл след три дни закъснение. Опечален, че не можал да види за последно светлия й лик, той помолил другите апостоли да му отворят нейната гробница, но когато направили това, намерили вътре само погребалните пелени, от които се разнасяло неизразимо благоухание, а тялото на Пречистата не било там, защото било взето на Небето.

На Успение Богородично православните християни, които са се готвили с пост и са очистили душата си от греховете в тайнството на Изповедта, могат да вземат Свето Причастие. Тъй като този път Успение се пада в неделя, постът свършва и вече може да се блажи.

Още от най-древни времена след установяването на празника Успение Богородично в цял свят започват да се изграждат храмове с това име. В България те са голямо множество, като има и манастири, чийто храмов празник е на 15/28 август. Най-известният от тях е Троянският мъжки манастир, където се намира и една от най-големите светини на България – Чудотворната икона на Пресвета Богородица - Троянската Троеручица.

В България те са голямо множество, като има и манастири, чийто храмов празник е на 15/28 август. Най-известният от тях е Троянският мъжки манастир, където се намира и една от най-големите светини на България – Чудотворната икона на Пресвета Богородица - Троянската Троеручица.

Манастирът се намира на 10 км югоизточно от гр. Троян до селцето Орешак, Ловешка област. Счита се, че е основан през 16 век от атонски монаси. Малко след основаването му друг монах от Света Гора минавал през светата обител на път за Влашко, носейки със себе си тази икона, която била копие на Хилендарската икона Троеручица на Божията Майка. След като постоял малко, той се опитал да продължи пътя си, но иконата постоянно се връщала обратно в манастира, от което монасите заключили, че Света Богородица иска нейният лик да остане на това място. Наложило се светогорският монах да се подчини и да продължи за Влашко без нея. И днес тази икона е най-голямата светиня там, заради която на поклонение всяка година се стичат множество християни както от България, така и от чужбина.

В Троянския манастир има добра леглова база и може да се отсяда. Всяка година там се организират и летни лагери за деца сираци.



Чудотворната икона на Пресвета Богородица Троянска Троеручица

В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки