Бургаският плаж – Клондайкът на един бизнесмен


Бургаският плаж – Клондайкът на един бизнесмен
Ваклин Стойновски очевидно се ползва с доверието на местната власт и затова демонстрира завидно настроение по време на сесии на Общинския съвет
21 Август 2010, Събота


Един бургаски бизнесмен със съмнително политическо бъдеще и подозрително минало, превърна бургаския плаж в Клондайк за собствена (зло)употреба. Крайбрежната ивица, която трябваше да е емблема на морския град, се е превърнал в златна мина за своя неофициален наемател – общинския съветник Ваклин Стойновски.



Автор: Фани Христозова, снимки Николай Недев

Към днешна дата, неуспелият кандидат кмет, чиито планове да вдигне небостъргач в Морската градина се провилиха с гръм и трясък и оставиха след себе си усещането за тежък провинциализъм и първенющина, пълни касичката си с таксите, събирани за отдаване на чадъри и шезлонги по плажната ивица, както и от капанчета, дискотеки, ресторанти и барове по нея, които той щедро дава под наем за сезона.

Днес бургаският плаж

 

представлява тъжна картинка.

 

При абсолютна законова забрана заведенията да заемат повече от един процент от плажната ивица, съотношението кръчми – пясък е приблизително едно към десет. Разбира се в полза на капаните. И докато плажуващите се чудят къде да разпънат хавлии, към морския бряг се отправят все повече кандидат-кръчмари.

Причината за това е елементарна. По неофициална информация концесионерът на плажа и общински съветник е договорил цена от около 15-20 лева на кватратен мятър за наем на заведение. В същото време бургаският местен парламент гласува увеличение на тарифите за отдаване под наем на преместваеми общински обекти.

Наемателите на заведения в Морската градина, която съвсем не е толкова атрактивна, както локал на първа линия на морето, са принудени да плащат по 30 лева на квадрат. Притиснати до стената с непосилни за много от тях наеми, те затварят едно след друго заведенията си. Или просто гледат да се докопат до няколко квадратни метра на пясъка, на плажа на Стойновски. Докато те обаче се надпреварват да му плащат, фирмата му „Онтаймдистрибюшън енд лоджистикс", от която той не спря да тръби, че е излязъл и, която е собственост на панамската офшорка"Ийст еуропиън дистрибютърс корп", е с нулев принос за бюджета на Бургас.

В особеностите на бургаската крайбрежна ивица се наблюдава и още един парадокс – не кой да е, а точно общината толерира нелоялната конкуренция сред търговците. Още преди началото на сезона от местната власт обявиха, че тази година на бургаският плаж ще има по-малко заведения и, че даже е изготвена нова схема за обслужващите обекти, по предписание от концесионера. Вместо това, служителите, на които е поверен контрола там се правиха няколко месеца на разсеяни и сякаш не виждаха, броят на незаконните постройки отново е в пъти по-голям от допустимия.

Общинарите, като в някакъв абсурден сценарий, обещават да премахнат постройките, но след края на сезона. Засега, вероятно заради парещото слънце, примижват с очи пред очевидни закононарушения.

По същия начин чиновниците от местната администрация подхождат и към

 

друго заведение, стопанисвано от Стойновски.

 

Прословутата дискотека “Лятна текила” в Морската градина се е превърнала в среднощен кошмар за десетките живущи на бул. “Демокрация”. Заради убийствения шум, който кънти от заведението, те са принудени да прекарват десетки безсънни нощи, в които пишат жалба след жалба в такт с най-новите дискотечни хитове.

Около тази дискотека витаят доста съмнения. Заведението, според афишите, е “лятната транформация” на “Студио 54” и се намира върху покрива на нощния бар.

Помещението, което “Онтайм”, което взело под наем от истинския му собственик – общинската фирма „Благоустройствени строежи” се намира на калкан с детска градина и в непосредствена близост до жилищни сгради, в пълно противоречие на Закона за народното зраве.

Как така се потъпкват наредбите и доколко е законна експлоатацията на скандалното заведение, се опита да разбере чрез свое питане общинският съветник от Средна европейска класа Георги Манев преди повече от месец. От общинската администрация отговорът е... мълчание.

Затова пък атрактивен коментар прави управителят на БКС Константин Косев. “Няма проблем заведението да съществува до детска градина, тъй като работното време на обекта не съвпада с режима на децата”, отсича той и за ужас на обитателите на съседните жилищни кооперации, допълва, че “Работното време на дискотеката е с разрешение и в часовия пояс от 23.00 часа до 4. 00 ч”.

Тук отваряме скоби, за да цитираме добросъвестно Наредба № 24 от 20.10.2003 г. за санитарно-хигиенните изисквания към дискотеките, издадена от министъра на здравеопазването, обн., ДВ, бр. 95 от 28.10.2003 г.:

Дискотеки могат да се разкриват и сезонно на открито, на определени площадки на стадиони, плажни ивици, увеселителни паркови площадки и открити басейни, при осигуряване на най-малко 200 метра до най-близките жилищни сгради.

Дискотеки не могат да се разкриват в обекти, подлежащи на усилена шумозащита - лечебни заведения, детски градини и училища, общежития, жилищни сгради и прилежащи към тях помещения”, се казва в текста, който не е променян и е в сила и сега.

 

 

се казва в текста, който не е променян и е в сила и сега.

 

Кой е дал разрешително тогава

 

и съгласуван ли е планът за частично преустройство на покрива, за изграждането на втори етаж на дискотеката, съгласувано ли е работното време с полицията и УКОРС (общинска охрана), има ли категоризация и лицензи – това са все въпроси, за чиито отговори Манев напразно настоява.

Друг е въпросът дали тази дискотека е достатъчно обезопасена, за да гарантира сигурността на клиентите си и дали има схема, одобрена от компетентните органи за частичното преустройство на обекта“, казва още той и добавя, че мъчанието и криенето зад шаблонни фрази на хората от общината е непонятно. Той предполага, че отговорите ще дойдат през септември, когато сезонът е приключил, заведенията ще преустановят работа и всички действия за установяване на незаконната им еклпоатация, ще бъдат обезсимслени. "Дали една офшорна компания се толерира за сметка на бургаските граждани и има ли подкрепата финансови измерения", пита още общинския съветник Георги Манев.

В понеделник - точно пет дни преди отпечатването на този брой на ДЕСАНТ позвънихме на г-жа Красимира Черкезова, началник отдел “Строителен контрол, въвеждане в експлоатация и незаконно строителство” с молба за интервю във връзка с проблемите с незаконните обекти на плажната ивица в Бургас. Искахме също така да разберем, спазено ли е съотношението заведения – свободна плажна ивица, което според договора с МРРБ трябва да бъде точно 1 процент от бреговата ивица. Попитахме и какъв е статутът и издадените разрешителни за екстлоатация на дискотека "Текила" в Приморския парк и поискахме информация за това, защо при очевидни закононарушения, общината отлага предприемането на крути мерки. Към 15.00 часа във вторник, два часа и половина след предварителната уговорка за интервю, г-жа Черкезова любезно отказа среща с наш репортер, поради прекомерна ангажираност с проверката... на незаконните обекти на плажа. Но все пак се ангажира да изпрати в писмен вид, чрез пресслужбата на общината, отговорите на поставените от нас въпроси. Обещаното становище така и не пристигна. На какво се дължи тази разсеяност, читателите могат сами да се досетят.



Красимира Черкезова Общинският съветник от СЕК Георги Манев повече от месец чака отговорите на въпросите си. От общината обаче мълчат

В категории: Бургас , Политика , Общини , Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки