От старите трошки до кметския стол


От старите трошки до кметския стол
По-умният май ще става кмет
17 Август 2010, Вторник


В България кризата помита всичко живо, народът стяга коланите, фирми фалират, десетки остават без работа и средства за препитание, но бизнесът на братя Галеви в Дупница процъфтява. Тези дни експерти от града-държава изчислиха, че няма спад в ръста на продажбите на автомобили - основното перо за приходи на Галеви. Бизнесът със „старите бараки” и ”трошките” е непокътнат.



Автор: Лора Владимирова

По неофициални данни колите на пазара в Дупница са над 12 000, колкото приблизително са студентите в Благоевград. И макар битката за клиенти да е жесток, интерес към покупки има и то голям. Практически от цяла България се стичат мераклии да си закупят возило точно от 35-те лицензирани и десетината нелегални автокъщи около Дупница, за почти 90% от които се знае, че са под персоналния контрол на Галеви.

Колите са внос от Италия, автовозите докарват дневно по около 100 бройки и горе-долу по толкова се продават всяко денонощие. Бизнесмените дори твърдят, че напоследък работата им се е увеличила. Откъде българинът има толкова пари по време на криза е загадка. Затова пък луксозният живот на Пламен Галев и половинката му Ангел Христов е подсигурен. По цял ден двамата се мотаят из луксозните заведения на Дупница и демонстрират стандарт, на който могат да завидят и големите финансови акули.

Справка в най-голямата автоборса край столицата – Горубляне, показва, че една трета от колите там са купени от Дупница. "Столичните търговци от Горубляне са нашите ВИП клиенти за 2010 г.", съобщи собственик на автокъща от Дупница. Освен това, градът е пълен с македонци, които имат разрешение да купуват коли втора ръка, произведени от 1996 г. насам.

Те признават, че им излиза много по-евтино да закупят автомобил от Дупница, отколкото директно от Италия, която не е така гостоприемна към тях, както България. А и малко македонци знаят чужд език. Но и сърби, а особено през последните години и доста грузинци и руснаци, се сдобиват с возила именно от Дупница, вместо от Милано, Торино, Мюнхен или Дюселдорф. И макар да се знае, че всички автокъщи отчисляват т.нар. седмичен "данък Галеви", за който предпочитат да мълчат пред властите, все пак и техните собственици се облажват доволно от бизнеса.

Но, както може и да се предполага, това не са случайни хора, защото велможите на Дупница допускат само проверени кадри до едрите финансови потоци. Голям играч в ресора, например, е Румен Крумов - брат на полицая Валери Крумов, който често се явява на републикански полицейски състезания.

Някои търговци чистосърдечно си признават, че купуват автомобили и по 300-400 евро. Когато обаче колите пристигнат тук и се обмитят, начислят се ДДС, транспортни разходи и печалба за вносителя, те автоматично отиват към 2000-3000 лв.

Толкова струват например произведени през 2000г „Опел Корса"-2-2 500 лв., ”Опел –Астра” връви на цена-3 500-4 000, ”Опел –Корса”-2-2 500 лв „Голф" - 3 и 4 е от 2 500 до 5 500 лв. "ПОЛО" е на цени между 4 000 и 4 500 лв, ”Мерцедес”А-класа, пълен автоматик - 6 000 лв. Това са най-продаваните коли на пазара „втора ръка" в Дупница. Те са и показател докъде се разпростира покупателната способност на „средния" българин.

Съвсем не е случайно, че братя Галеви избраха като основно перо за да пълнят собствените си банкови сметки, именно автомобилния бизнес, макар много хора да се съмняват, че парите им са основно от разпространение на дрога. Някогашните барети са нещо като пионери в бранша и сами определят себе си като негов „висш пилотаж”.

Веднага, след като решиха да колонизират Дупница, Галеви започнаха да търгуват с лукс автомобили, внос от Америка. В началото учредиха сдружение „Дупница-Ауто”, начело на което сложиха, естествено, една от персоналните си кукли на конци - общинския съветник Вергил Кацов.

После вкараха там още двама души - Георги Ранчев и Димитър Милушев, които пък решиха да се правят на благодетели на автобизнеса. Често дават пресконференции и обясняват на останалите, неприсъединили се към тяхното сдружение, че са нелегални търговци. Миналата година Ранчев и Милушев дори дадоха специална пресконференция, на която обявиха, че 50% от търговците на автомобили в Дупница (разбирай онези, които не искат да плащат "данък Галеви") са некоректни.

"Те продават коли с фиктивни договори между купувача и собственика на автомобила, който е италианец например. После колите се регистрират в КАТ, въпреки че договорите са само едни хартийки. Тези коли са с 300-400 лв. по-евтини от предлаганите в автокъщите на сдружението, но с покупката им клиентите поемат голям риск", заяви тогава Ранчев. От което трябваше да се разбира, че всички купувачи задължително трябва да минават единствено през одобрените от Галеви автокъщи.“За нас това е бизнес, а за тях е далавера”, дори отсече Ранчев.

Няколкото опита на държавата да сложи ред в особеностите на дупнишкия автобизнес удариха на камък. Друг въпрос е дали изобщо съответните органи са имали това за цел или просто са демонстрирали дейност. Последната акция беше през 15.10 2008. Или горе-долу по времето, когато Галеви всъщност се радваха на чадър, спуснат от МВР. А освен това бяха "оперативно интересни" за БСП-вътрешния министър Румен Петков, който даваше милои драго да си пие питието с тях по разни открити ресторанти из София.

При тогавашната акция Галеви се скриха за известно време. Дори изглеждаше, че са изчезнали безследно. После ги откриха, арестуваха, но в момента и двамата са на свобода. По нищо не личи да са притеснени от иначе големия борец срещу неправди и престъпници Бойко Борисов и дясната му ръка Цветан Цветанов. Пламен Галев тези дни дори обяви на приближените си намерението си да става кмет на Дупница.

Той им е дал разпореждане да започват да събират пари за кампанията, тъй като, очевидно, няма намерение да харчи от своите. Изглежда му е омръзнало да командва задкулисно сменящите се кметове на Дупница и околността и предпочита вече сам да ръководи парада. Изгледите да бъде избран са големи - 80% от населението гласува за него на парламентарните избори. Няколко процента не му достигнаха да стане депутат от Кюстендилска област, но за община Дупница резултатът е напълно достатъчен да спечели още на първия тур.



Особености на автокъщите в Дупница - нито един автомобил не е с табела, указваща основните му характериститки. Цена също няма поставена, което подсказва, че се укриват данъци Криза е, но основното перо за приходи на Галеви е непокътнато и дори бележи растеж

В категории: Разследвания , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
byglvdi
30.08.2011 16:06:31
0
0
uUaICN , [url=http://vnygfcxishce.com/]vnygfcxishce[/url], [link=http://zcynijsmhpge.com/]zcynijsmhpge[/link], http://eopelecfzuez.com/
4
nascbq
25.08.2011 11:03:19
0
0
37vUca <a href="http://kathlyffrqoq.com/">kathlyffrqoq</a>
3
kdtqwv
20.08.2011 15:31:01
0
0
K1YyT9 , [url=http://ikbekpjvkbzh.com/]ikbekpjvkbzh[/url], [link=http://ysnhaabkmayu.com/]ysnhaabkmayu[/link], http://xdqxfpsazsei.com/
2
ckxbskku
19.08.2011 11:41:23
0
0
G8qbgV <a href="http://eoskfnnuwdaj.com/">eoskfnnuwdaj</a>
1
Evaline
19.08.2011 05:00:41
0
0
Great thinking! That really brkeas the mold!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки