Български фолклор с джазов привкус


Български фолклор с джазов привкус
Лондонският български хор е пял и в църквата „Св. Вартоломей“ в лондонския град Брайтън...
13 Август 2010, Петък


Представете си четиридесетина ентусиазирани поклонници на българския фолклор от най-различни националности, които под вещото ръководство на певицата Десислава Стефанова, минала през школата на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, се превръщат в певческа стихия. Този състав завладява публиката в големи концертни зали и модерни клубове в Британското кралство, оглася от шлеп реката Темза, пее в Уестмистърското абатство, а през 2006 г. печели наградата да некласически хор на година, учредена от Би Би Си, като става първият певчески хор, носител на това звание.



Автор: Яна Славянска

Чудите се, кои са те ли? Това е Лондонският бългаски хор. Цели девет години тази формация сътрудничи с много рок, джаз и класически музиканти в уникални продукции, като върхът на неговите изяви е концертът с рок групата “Давс“, излъчен на живо в британския телевизионния ефир в най-гледаното време през есента на миналата година. Членове на този митичен хор взимат участие в саундтрака на сериала “Елизабет, кралицата-девица“, който спечели награда за най-добра телевизионна музика.

За втори път този малко познат засега у нас състав гостува в страната ни след краткото си турне през 2005 г. в София, Триград и Гела в Родопите, Стара Загора, Пловдив и Русе. Сега талантливите певци ще изпълнят песни, писани по поръчка и с финансовата подкрепа на Би Би Си, повечето от които са сътворени от Кирил Тодоров с преобладаващ джазов привкус, така любим не само на британската публика, но и на родните почитатели. Тазгодишното турне в България, което ще протече от 7 до 13 август, ще се проведе с информационната подкрепа на Държавната агенция за българите в чужбина и ще започне от Копривщица, където хорът ще вземе участие в традиционния Събор за фолклорно надпяване на сцената за чуждестранни състави. На 8 август концертът им ще е на централния площад в Пловдив, а на 10 август певческия състав ще се изяви в театъра в Стара Загора. Финалното участие на Лондонският български хор ще бъде на Джаз фестивала в Банско.



... а също и на „Копитото“ над София

В категории: Новини , Традиции , Горещи новини , Музика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки