„Десант” предупреди за радиацията във „Вромос” още през зимата


„Десант” предупреди за радиацията във „Вромос” още през зимата
10 Август 2010, Вторник


Още в началото на годината „Десант” направи проучване какво е радиоактивното състояние на залива „Вромос” край Черноморец. В статията ни „Вромос още излъчва уран и радий” изтъкнахме, че радиационният фон на залива, дори след опитите за рекултивация на пясъчната ивица, все още е над нормата. Засегнат от съмненията ни за чистотата на залива, в отговор на нашето разследване, инж. Илко Бонев, доктор по геология, оглавяващ замърсителя „Бургаски медни мини” в периода 1997-2002 г., отговори, че според него „някой има интерес отново да се шуми около проблемите на залива „Вромос”



Автор: Диана Славчева

и че „подобни действия ще донесат негативи за околните населени места – отлив на туристи и преди всичко неоправдано безпокойство за местното население”.

Само че, седем месеца по-късно, бургаският областен управител Константин Гребенаров си заскуба косите и панически предприе действия да отблъсне масово настаняващите се туристи около въпросния залив. Причина за неговите активни действия, довели до издаването на заповед, с която се забранява използването на плажа „Вромос”, станаха становищата на здравния инспектор в Министерство на здравеопазването, на Изпълнителна агенция по околна среда, РИОКОЗ и Басейнова дирекция, които единодушно излязоха тези дни със становище, че „над плажната ивица съществува превишаване на характерния за района радиационен фон ДО ДВА ПЪТИ. Така това, за което „Десант” предупреди още през зимата, днес се потвърждава и сега от бургаската областна управа алармират, че пребиваването на този плаж „е свързано с риск от увреждане здравето на хората”.

В последните дни всички медии се надпреварват да правят репортажи от „Вромос”, мъчейки се да внушат на твърдоглавите почиващи, че не е в техен интерес да изпъват телата си там. Факт е, че „Десант” беше първият, който предупреди за подобна опасност. Неоправдано безпокойство ли беше това?



В категории: Бургас , Парадокси , Здраве , Коментари , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Bono
07.08.2016 21:46:23
0
0
lo unico en que no estoy de acuerdo es que el IMPREZA WRX STI jamas jamas ab#38ira&ur2r0; es el mejor auto para correr… que motor y cuanta potencia!!! simplemente genial
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки