Малко Търново се стяга за бунт, иска си пътя


Малко Търново се стяга за бунт, иска си пътя
Мостът над река Велека в местността Ковач е в ремонт и всеки момент пътят там ще бъде затворен, до приключване на цялостната реконструкция
10 Август 2010, Вторник


Табели, указващи, че „пътят е в ремонт“ са осеяли плътно участъка Бургас – Маринка – Малко Търново. Въпреки изобилието от предупредителни знаци обаче, единствените работници, които се мяркат край злополучното шосе, са наети да кастрят клоните на дърветата край канавките. През февруари т.г. част от пътя, близо до разклона за село Младежко, в местността Босна, пропадна заради активирано старо свлачище.



Автор: Светлана Николова

Месец по-късно един депутат от ГЕРБ – Иван Вълков (председател на Комисията по транспорта към НС) използва ситуацията, за да си направи личен пиар и тържествено заяви, че приема ремонта на отсечката като свой ангажимент. Това, което Вълков не предвиди обаче бе решението на Европейската комисия да спре окончателно 220 милиона евро от европейските фондове, предназначени за България. Причините – недостатъчни мерки за борба с корупцията в страната.

Така надеждите на жителите в община Малко Търново, че ще бъде възстановен най-прекия достъп до общинския център и 12-те съставни селища, бяха попарени. Все още проходим е пътят през Ковач, но всеки момент там пък ще започне цялостно укрепване на моста. „Това ще ни постави в пълна изолация от света“, тревожат се местните хора.

През седмицата в граничния град се учреди Инициативен комитет, който подготвя масови протести, ако държавата не намери средства за обещания ремонт на пропадналия път. В сряда, 4 август, гражданския комитет е получил разрешение от кмета Иван Иванов за мирни демонстрации на входа на Малко Търново до пункта на КАТ, които ще се проведат през последната седмица на август.

В момента в града тече и подписка, в която се настоява за ремонт и на стария път за Малко Търново, през който сега са принудени да преминават всички автомобили. Този участък е в плачевно състояние – в по-голямата част на отсечката асфалтовата настилка изобщо я няма, липсва пътна сигнализация и пътни съоръжения, а шосето е толкова тясно, че разминаването на по-големи превозни средства е почти невъзможно.



Така изглежда затворения заради свлачището участък. Заобиколният път обаче, през който се отклоняват автомобилите, с нищо не го превъзхожда

В категории: Новини , Общини , Репортажи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки