Честваме Преображение Господне


Честваме Преображение Господне
Невероятното Христово Преображение, разкрило Божествената същност на Христа
10 Август 2010, Вторник


Повод за празника

Много от живелите по времето на Христос иудеи не вярвали, че Той е Божи Син. В това се съмнявали дори Неговите ученици-апостоли. За да ги увери в това, че Той е истински Бог, Христос взел веднъж със Себе Си Петър, Иаков и Иоан, с които се изкачил на невисоката планина Тавор. Там, според свидетелството на учениците, Господ се преобразил – Лицето Му светнало като слънце, а дрехите Му станали бели като светлина. Тогава се явили двамата особено почитани от древните израилтяни пророци Моисей и Илия, които започнали да беседват с Него. Учениците били толкова смаяни и обзети от неземна радост, че не знаели какво става. Само апостол Петър успял да каже:



Автор: Десислава Главева

„Господи, добре ни е да бъдем тука...”. В този миг всички били засенени от светъл облак, от който се чул глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте”, (Матея 17:5). Като чули този Божествен глас учениците паднали на земята, обзети от благоговеен ужас. След малко Христос се доближил до тях в обичайния Си вид и ги изправил на крака, заръчвайки им да не разказват никому за това до Неговото Възкресение от мъртвите. В Своето Преображение Христос просто разкрил на учениците Си божествената Си слава, доколкото те можели да я възприемат. А това забележително събитие било с цел да ги укрепи във вярата в Него, когато по-късно щял да бъде предаден на съд, унижаван, бит и разпнат. За да могат тогава те, припомняйки си това невероятно събитие, да не паднат духом, а по-късно и дръзновено да разказват за Неговата божественост в апостолската си проповед.

Ежегодното чудо на Преображение Господне

Величествената планина Тавор е висока едва 588 метра и се възвишава над Ездрелонската долина в Израел. През 1911 г. там построяват гръцки православен манастир в чест на знаменателното Христово Преображение. След освещаването на храма, всяка година на празника неизменно започнал да се появява чуден облак, както станало по време на Христовото Преображение, за което писахме по-горе. По принцип трябва да се знае, че месец август е най-сухият месец там, слънцето жарко грее, на небето няма нито едно облаче, а вятър изобщо не духа. Но на Преображение Господне този облак неизменно се появява в памет на чудното събитие и затова всяка година хиляди хора се стичат на Тавор, за да станат свидетели на това чудо. Тогава литургията се служи на открито и през нощта. Поклонниците разказват, че когато започне нощната литургия отнякъде пристига облак, който долита с невероятна скорост при пълно безветрие. Той засенява присъстващите и остава така до края на службата.

Преди няколко години, както разказва една местна монахиня, по време на празника на Тавор пяли два хора. Изведнъж облакът се появил над пеещите. Когато запял първият хор, благодатният облак застанал над него; когато запял вторият – облакът се преместил върху него. Това явление продължило по време на цялата служба и облакът се местел ту връз единия хор, ту връз другия за огромна радост на присъстващите.

Друг път, когато наближило време присъстващите на службата да се причастят, на небето пак се появил чудният облак, долетял отнякъде с огромна скорост и засенчил огромното множество молещи се. В този момент вятър изобщо не духал, дори върховете на кипарисите не помръдвали. Облакът се спуснал връз християните под вид на лека мъгла и хората радостно протягали ръце, за да се докоснат до благодатната му роса. След като свършила службата, облакът се издигнал и изчезнал.

Това чудо е знамение, както за истинността на Православната вяра, така и за правилността на стария календар

Най-интересно е, че недалеч от православния храм се намира католически. Както е известно католиците празнуват Преображение Господне по нов стил - на 6 август, както сепразнува и у нас, в Гърция и Румъния. Очевидците разказват обаче, че облакът никога не се появява на 6 август, а винаги на 19, когато е по стар стил Преображение Господне. А когато облакът се яви на Православното Преображение, той след издигането си, никога не стига до католическия манастир, защото се разсейва още с напускането пределите на православния манастир. Причината за това, както казахме, е че католиците празнуват по нов стил, а също и защото католическата вяра е отстъпление от истинското Християнство. По тази причина Благодатният огън, който всяка година слиза в Иерусалим на Възкресение Христово също слиза винаги само на Православния Великден и по молитвите на православния патриарх.

Тези чудеса могат само да ни радват, защото са поредното Небесно потвърждение за истинността на Православната вяра, която единствена е съхранила неповредено Христовото учение през вековете за разлика от католици, протестанти и всички останали християнски деноминации.

На Преображение Господне се разрешава консумацията на риба, вино и елей.



Планина Тавор – мястото на Христовото Преображение Фотоапаратите не могат да уловят благодатната роса, защото тя пречупва светлината

В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки