Ето така почивах в Евросъюза


Ето така почивах в Евросъюза
Марина останала доволна, че в курорта в „ Св. св. Константин и Елена“ можела до насита да яде свежи плодове
05 Август 2010, Четвъртък


В края на миналата седмица цялото северно Черноморие остана без ток и туристите масово изпаднаха в ярост от проваленото си летуване. И заваляха заплахи за съд, искания за анулиране на почивките, за обезщетения... Заглавията, които се появиха по този повод в руската преса, например, варираха от „Знаменит курорт показа на туристите „края на света“ до „Българският Слънчев бряг се върна в каменната ера“. И като в приказката за лошата дума – токът дойде, но остана черния пиар. Поне още няколко години „гугъл“ ще вади на първо място подобен род нелицеприятни за България заглавия всеки път, когато някой пусне в търсачката „почивка в БГ“. Полюбопитствахме



Автор: Диана Славчева

с какви впечатления по принцип си тръгват от българските морски курорти летуващите у нас чужденци. Впрочем руското интернет пространство е плътно наситено с множество форуми, посветени именно на отзивите от летуване край родното ни море.

Със завидна прецизност киевчанинът Александър е систематизирал резултатите от престоя си в Слънчев бряг в началото на юли тази година. Още на летището на украинеца се е наложило да чака 50 минути през нощта, докато се осъществи трансферът му до четиризвездния хотел „Планета“. Тук човекът определено е извадил късмет, защото други негови сънародници се оплакват, че престоят им на аерогарата се е проточил цели два часа, през което време децата им успели да заспят в ръцете им.

Но да се върнем на преживяванията на чужденците по курортните терени. На въпросния Шура направило дълбоко впечатление следния факт: „Така, както и в „Европа“ - казва той, - и тук всички славяни (руснаци, украинци и т. н.) биват настанявани в сгради с вид на недовършен строеж“. А ето как описва отношението към тях, на което се е натъкнал братушката: „Местните „европейски“ подрастващи постоянно издевателстваха в асансьорите над руските жени, докато не ги хванах в крачка и не им дадох подобаващ урок. Така се натъкнах на цял табор от „европейци“, които размахаха юмруци и обещаха да ме заколят. Във възникналата ситуация охраната се самоотстрани, докато не довтаса полицията и не „разтури“ бойното ни сборище. През останалите ми два дни ходих с нож в джоба“. Но изпитанията на горкичкия човечец по родните брегове не свършват до тук. На 8 юли излязъл силен вятър и от течението вратата към банята здраво се хлопнала и се натрошила. По думите на украинския страдалец „целият хотел представлявал картонено-пенопластова бутафория, покрита с боя тип „позлата“. Но чужденецът бил принуден да заплати за ремонта на вратата 180 лв. или 115 долара, при това от хотела се съгласили, че 100 % вината не е негова, но така им били наредили „отгоре“.

Последният цирк се разиграл отново на бургаския аеропорт, където „европейските“ митничари съвсем натурално обискирали пред очите му цял рейс с украински първолачета, а при качването в самолета „местните европейци“ го качили заедно с тези лагерничета на аероплана „Бургас-Москва“. За тях – коментира Александър – всички ние сме руснаци (и от Киев, и от Москва) и е все едно на кой полет ще те качат. Своето писание украинецът завършва с думите: Ето как почивах в „ЕВРОСЪЮЗА“.

С не по-малко неприятни спомени си е тръгнала от нашата страна и Марина, която избрала за почивка курорта Албена. Общото впечатление, което тя е отнесла от нашата страна, се изчерпва с лаконичния извод: „Всички искат пари, а никой не иска да работи“. Тя споделя във форума, че „персоналът е груб, усмихва се рядко, никой не поздравява клиентите на хотела, стаите се почистват лошо, санитарните възли са потрошени, лампите или не светят, или не може да се включат, храната е еднообразна, а детското меню се изчерпва с пържени картофи и плодови нектари. Що се отнася до развлеченията и анимацията – за 17-дневния престой на семейството й, имало концерт на един певец с репертоар от италианската естрада на 80-те години. Тя също е категорична: „Повече никога няма да отида в България“.

Не са останали очаровани и гостите на курорта „Русалка“. Някоя си Екатерина споделя, че там било населено с много немски туристи с „безумно крещящи невъзпитани деца“. Руснаците търсели спасение в екскурзии, но нямало никаква информация за тях и се налагало непрекъснато да пътуват с такси. Скука и тъпотия съпровождали престоя там и на един друг руснак, представил се за Александър, който пък се оплаква, че всички напитки се поднасяли в пластмасова чаша и дори е нямало с какво „да се напият от мъка“.

Не са по-оптимистични отзивите и от прекрасните иначе хотели в Златни пясъци. Отмарялата в четиризвездния „Калиакра“ Светлана се оплаква, че за почистването на стаите не се използвала прахосмукачка и затова пясъкът оставал набит в стария килим. Малкият телевизор в стаята излъчвал само първи канал, евронюз и немските канали, а хладилникът не работел. Ирина пък, която избрала хотел „Мимоза“ за почивката си, се дразнила през цялото време на престоя си у нас от някакъв „солист“, който пеел в близкото „рок кафе“ и се дерял по цели нощи, без да я остави да мигне.

Петербургчанката Анжелика обаче, отдъхвала в „SOL Nedebas Mare”, е останала доволна, защото „храната в ресторанта била нормална и не получила никакво разтройство от нея“, но пък виното й дошло малко кисело и не по нейния вкус, пък бирата „не се пенила, а отделяла само някакви немощни мехурчета“.

Някоя си Олеся разказва, че посетила с приятелите си Варна, която й изглеждала като „Русия в добрите стари времена“ и обобщава: „Бях в България за първи и за последен път. Искам да кажа, че това е една бедна страна“.

Туристката Елена избрала за летния си отдих със семейството си поморийския хотел „Феста Поморие Ризорт”. Като цяло жената е много възмутена от демонстрираното „ужасно“ отношение към руснаците, за разлика от обслужването на немските туристи там, около които някакъв нашенски мениджър Богдан „само дето с ветрило не им е веел“. Въпреки че фамилията била резервирала допълнителен креват за малкото си дете, в стаята, в която ги настанили, имало само двойна спалня. Същата била ситуацията и със семейството на нейната приятелка. След като три дни молили да им бъде сложено допълнително легло за малчуганите, в крайна сметка им донесли такова... без дъно. Оказало се, че матраци за него в хотела нямат и въпросният Богдан ги посъветвал, ако искат матрак... да си купят!

Може да продължаваме до безкрайност да цитираме отзиви на братушките за почивката им у нас, все в този дух. Естествено има и такива, които са се завърнали в родината си и с по-добри чувства и впечатления. Техните възторзи обикновено обират Стария Несебър и Созопол, омаяли ги с уникалната си архитектура и неподправена романтика. Но трябва да се има предвид, че това са по-скоро импресии от еднократни екскурзии до тези градчета, а не плод на трайни пребивавания по нашите курорти.

Сигурно всеки от вас може на свой ред да се заяде с претенциите на рускоговорящите туристи. На мен лично обаче ми стана неудобно, че красивото ни крайбрежие, надарено с прекрасни златни пясъци и слънчеви брегове, е така оплювано, при това не без основание. Не е нужно да изброяваме всеизвестните правила за това как трябва да посрещаме все по-оредяващите ни туристи – това всеки го знае. Питам се обаче какво ни пречи да го постигнем и да изживеем първата радост българин да се наричам с гордо вдигната глава. Няма летовници втора класа, пък било то и досадните алкохолни туристи, които опростачват реномето на нашите курорти. Защото от всички гости по родното ни Черноморие в крайна сметка печелим всички ние и хубавата ни татковина, или поне изпразнената й хазна.



Лешка от Санкт Петербург е щастлив с приятелката си в един от българските аквапаркове Галина от Иркутск пък смята, че руските курорти все още са далече от нивото на българските и не пропуска да дойде с малката си дъщеря на почивка у нас

В категории: Репортажи , Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки