Отново проблем в Котленския музей


Отново проблем в Котленския музей
05 Август 2010, Четвъртък


В Пантеона на големия наш революционер Георги С. Раковски във възрожденския Котел върху мраморния саркофаг е положено копие на неговата сабя. Нейният оригинал се съхранява във фонда на Исторически музей – Русе. В събота (24 юли) привечер дежурните служителки в котленския музей забелязват при дежурния си оглед на експонатите в края на работния ден, че оръжието е изкривено.

През деня експозицията „Котленски възрожденци“ е посетена от четиридесетина човека, след които и голяма група деца. От полицията



Автор: Десант

в града, която води следствието, смятат, че най-вероятно някое от тези деца е решило да си поиграе със сабята и да се направи на мускетар, като така е повредило ценния музеен експонат. От РУ на МВР-Котел заявиха пред наш репортер, че предстои оперативните работници, работещи по случая, да изгледат записите от охранителните камери, с надеждата да открият злосторника. Странното в случая е, че директорът на музея Пламен Мерджанов твърди, че в пантеонната част, като място за поклонение, няма монтирани камери за наблюдение. Така че не става ясно кой какво ще гледа и къде какво е записано. От Мерджанов разбрахме също, че това не е първото посегателство над саята и през годините се е стигало дори до нейното „отнемане“, но така и не разкри пред нас подробности за този стар случай. Директорът смята, че по принцип в медиите са премълчавани доста неприятни инциденти, случили се в историята на музея, докато в същото време някои от „произшествията“ са прекалено преекспонирани.

Котленският исторически музей наистина стана център на медийно внимание след подмяната на един от първите екземпляри на петърбероновия „Рибен буквар“ с негово копие, за което и в. „Десант“ направи специално разследване.

Дали вандалският акт, който и от полицията, и от музея се опитват да принизят до незначителна увреда, е преднамерен, или наистина е плод на детска игра, предстои да разберем след като стане ясно становището на следствието. Но засега е очевидно, че въпреки усилията, които се полагат, ценните експонати в нашите музеи все още не са защитени достатъчно от нарочни или неволни увреждания, кражби и всякакъв друг вид посегателства върху тях.



В категории: Новини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки