МВР пое към връх Шилото, „Автомагистрал“ го подкопават


МВР пое към връх Шилото, „Автомагистрал“ го подкопават
Малкото шило. Отляво се вижда 15-метровият кръст, изработен от Руси Стоянов, в средата е изоставеният обект на МВР, а вдясно – радиотелевизионната кула. Там ще се строи и новата секретна станция
03 Август 2010, Вторник


Бургас е сред градовете в България с най-малка средна надморска височина. Разположението му на брега на Черно море и сравнително плиткият залив, по законите на географията, предполагат и нисък релеф на околните хълмове. Най-високите места в морската община се намират около квартал „Меден рудник“, в местността Шилото. Там се издигат два върха – по-високият официално носи същото название – Шилото (неофициално Голямото шило, висок 209 метра), а на втория пък неофициално му казват Малкото шило (както и Чиплака – 141 метра).

Оттук се разкрива невероятна



Автор: Тихомир Смоленов, снимки Николай Недев

панорамна гледка към цял Бургас – виждат се морето, околните езера, пристанището, кварталите, заводите... Преди седем години вече покойният скулптор Руси Стоянов издигна тук огромен 15-метров кръст, по подобие на статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро. Наблизо се намира и манастирският комплекс „Света Богородица“, привличащ посетители с легендарния си извор с лековита вида. Цялата местност, има потенциал да стане емблематично място за бургазлии и гостите на града. Още повече Голямото шило от десетилетия е обект на изследване и от археолози. На него са открити множество артефакти. Там траките са правели жертвоприношения; предполага се, че в района е имало и светилище от предримската и римската епоха.

Но засега все още този район не е много популярен и съответно остава встрани от контрола на обществеността. По тази причина двата върха, които се намират тук, привлякоха апетитите на някои държавни институции и приближени до властта строителни фирми.

По молба на МВР, на последната за сезона сесия на местния парламент, мнозинството от общинските съветници, начело с ГЕРБ и Атака, решиха да дарят значителна част от Малкото шило за строеж на свръхсекретна комуникационна станция.

Особено притеснителни в това решение са няколко факта. Първо, пространството около Малкото шило е доста ограничено. МВР иска цели 400 кв. м. за станцията, плюс още 276 кв. м. за осигуряване на път за достъп до нея. Това означава, че около 20% от площта ще бъде заета от новия секретен обект. А там вече има изграден един антенен пост, в който се намират излъчвателите на множество местни и национални радио и тв станции. Въпросният имот в момента е частен и е поне два пъти по-голям от парцела, върху който смята да строи МВР. С новата станция на полицията, вместо за туристически обект, Малкото шило ще се окаже по-скоро експериментален развъдник на радиомутанти.

ДЕСАНТ научи пост фактум друг озадачаващ факт, който остана скрит за бургаските общинските съветници, които иначе трябваше да вземат обективно информирано решение по въпроса с поредната станция на Полицията. Точно така – поредната станция, защото на въпросния хълм МВР вече има свой имот. Теренът е ограден и в него се вижда занемарено ръждясало метално скеле с монтирана върху него малка радиоантена. На всичко отгоре полицаите сега настоявали до новия им обект да им се прекара ток, вода и път.

Зам. кметът по финансите Красимир Стойчев пък хвърли бомбата, че администрацията е дала разрешение огромният християнски кръст, за който стана дума по-горе, да бъде демонтиран и изместен.

Делян Иванов от групата „Независими” предложи въпросът да се разгледа на следващото заседание, за да се добие пълна и ясна информация по въпроса, защото много от съветниците така и не разбраха дори за кое „Шило” става въпрос – Малкото или Голямото. Но в крайна сметка съветниците гласуваха безвъзмездното харизване на 676 кв. м. от местността на вътрешното министерство.

Във в. ДЕСАНТ вече излезе публикация за това, че на Голямото Шило шуменската строителна фирма „Автомагистрали - Черно море“ АД е взела още по времето на Костовото правителство 35-годишна концесия за една от най-големите каменни кариери у нас. Обектът е „захапал“ склона на хълма, застрашително наближавайки върха. Засега Шилото, което е общинска собственост, оцелява благодарение на това, че държавният терен свършва в подножието му. Но, така или иначе, в района продължават с пълна сила да се добиват строителни материали. За по-лесно периодично се гърми и с изкопни взривове. Склонът е грозно посечен, все едно е пояден от огромен гризач. От работниците там разбрахме, че вече е достигнат пределът в посока към върха, докъдето може да се дълбае. Оттук нататък можело да се върви само в посока надолу. Местните хора обаче се страхуват, че скоро хълмът ще започне да се свлича, а цялото му подножие е осеяно с къщи.

Освен държавната концесия, от „Автомагистрали“ са решили да разширят още дейността си там. В кариерата вече е изграден бетонов възел, а съвсем скоро ще има и асфалтова база. От дружеството очакват тия дни да пристигне държавна комисия, за да сертифицира новите обекти. Убедихме се на място, че там сега кипи бурна дейност. Служители на фирмата се похвалиха дори, че на тях е дадена поръчката за ремонта на пътя към Малко Търново.

Потресаваща е обаче наглостта на АД-то с гръмко име „Автомагистрали - Черно море“, откъдето на своя глава са затворили с бариера околния държавен път, водещ към кариерата. Дори са сложили табела „Частна собственост. Влизането забранено“. „Ако някой има частен имот, го пускаме, няма проблем“, обяснява ни човек с огромен черен джип, пристигнал малко след нашето идване, който се представя за инженер от фирмата.

Да се надяваме, че няма никога да доживеем, а и да допуснем хълмовете на Шилото да изчезнат от ландшафта и респективно от георграфската карта на бургаските окрайнини. Това все пак е и въпрос на национална отговорност.



Частното дружество „Автомагистрали – Черно море“ са заградили незаконно с бариера държавния път

В категории: Общини , Репортажи , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
gqeimzglqs
30.08.2011 17:17:17
0
0
cX9V0g , [url=http://gotuzlnewsnm.com/]gotuzlnewsnm[/url], [link=http://aaqbdppjfvbr.com/]aaqbdppjfvbr[/link], http://kuanravmhdvt.com/
4
estrgrhqrn
25.08.2011 10:08:39
0
0
cYfoTT <a href="http://bumhtoccnpcu.com/">bumhtoccnpcu</a>
3
ugxbpketq
20.08.2011 15:13:17
0
0
wH1TRj , [url=http://nyclulngszpw.com/]nyclulngszpw[/url], [link=http://kbwkbgultath.com/]kbwkbgultath[/link], http://npccwqlicvkt.com/
2
jydkozx
19.08.2011 11:59:00
0
0
7Fxdzh <a href="http://skagejqqlxvk.com/">skagejqqlxvk</a>
1
Fantine
19.08.2011 01:18:16
0
0
Hey, that post leaevs me feeling foolish. Kudos to you!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки