Бургаските патриоти: Марков да си ходи


28 Юли 2010, Сряда


Първи отчет пред бургаската общественост направиха групата общински съветници „Независими“, след като напуснаха партия „Атака” през ноември 2009 г. Това стана във вторник в зала „Компас“ на х-л България, в което водачът на групата Валентин Касабов видя символика: „Като компас ние ще сочим посоката, по която да се движи града, и ще продължаваме да бъдем коректив на сформиралото се ново мнозинство”.

В отчета си патриотите изтъкната разкритията за корупционни схеми, инспирирани от зам. кмета на Община Бургас по строителството



Автор: Тихомир Смоленов

Костадин Марков, за което първи алармираха ДЕСАНТ и ТВ СКАТ преди няколко месеца. Затова и „Независимите” поискаха оставката на Марков и настояха градоначалникът Димитър Николов да вземе мерки за отстраняването му.

Водачът на групата на родолюбците Валентин Касабов похвали специално съветничката Гинка Дянкова, която работи като учителка. „Госпожа Дянкова развива изключително плодотворна обществена дейност”, каза той, като обърна особено внимание на внесените от нея предложения за „ресорния” й квартал Крайморие. Оказа се, че с нейно активно съдействие комплексът вече разполага с чисто нова детска градина, която беше открита само преди няколко седмици. Тя продължава да се бори също там да се изгради нов модерен здравен център, което се очаква стане реалност в близките месеци.

Благодарение на „Независимите” химнът на Република България вече звучи в началото на всяко заседание на Общинския съвет, както и в техните продължения. Също така, пак по тяхна инициатива и многократно настояване, за първи път българска община отбелязва Ден на турския геноцид над българския народ - на 17 май. Прието е предложението им и за изграждане на бюст-паметник на големия български писател Иван Вазов, какъвто досега в Бургас никой не се е сетил да построи. Валентин Касабов прочете още редица приети от Общинския съвет техни предложения, но отбеляза и две, които не са събрали необходимия брой гласове. Това са идеята за събаряне и изграждане на нов войнишки паметник, както и за ново проектиране на детелината при кръстовището „Бургас-Созопол-Меден рудник”.

„Независимите” обвиниха в лъжа управляващата партия ГЕРБ, заради твърденията на техните депутати, че имало отпуснати европейски средства за въпросната детелина и че първата копка щяла да бъде направена през март т. г., което се оказало кьорфишек. Съветникът Здравко Сталев все пак изрази удовлетворение, че там не е започнало да се прави нищо, защото възприетият от общината проект е от 70-те години на миналия век и е напълно неадекватен на днешното положение на силно разрасналия се кв. Меден рудник. „Нужен е напълно нов проект, който ще служи за сто години напред, а не това недоразумение, което ще доведе до 11 (!) конфликтни точки и още повече ще влоши ситуацията. Не знам защо администрацията не иска да разбере това”, оплака се Сталев.

Неформалният лидер на „Независимите” Валери Симеонов разкритикува решението на кмета и Общинския съвет за отдаване на бургаските спирки на концесия. Победителят беше предизвестен далеч преди решението да бъде гласувано в Съвета, допълни го Касабов. Симеонов даде за пример София, където само преди дни местният парламент е отхвърлил предложение за концесиониране на столичните спирки. Общината може да се справи със стопанисването им, категоричен бе той.

В отчета си групата „Независими” критикуват остро и „новото оформило се мнозинство в ОбС-Бургас – ГЕРБ, Атака, ДПС, БСП и групата на Стойновски”, които често гласували на сляпо нефелни предложения, а отхвърляли други – съвсем логични, само защото са предложени от опозицията.

Сериозни критики отнесе и председателят на местния парламент Снежина Маджарова, която „не се справя с ръководенето на заседанията и непрестанно нарушава правилника”. Родолюбците изказаха недоволството си от нея за това, че често допуска общи изказвания и лични нападки, което удължавало неимоверно сесиите. Авторитетът на Общинския съвет се е сринал напълно и заседанията му приличат на махленска седянка, категоричен бе Валентин Касабов.

За кметската администрация Касабов се изказа положително, като обясни, че въпреки грешките, хората на кмета Николов са реализирали доста положителни инициативи. На пресконференцията в зала „Компас“ бе отново изтъкнато, че ако градоначалникът продължава да мълчи и да търпи далаверите на Костадин Марков, тогава ще последва преосмисляне на позицията на „Независимите”, защото това би означавало, че Николов и Марков са рамо до рамо, работейки против интересите на Бургас.

В отчета си родолюбците не пропуснаха да напомнят, че са подкрепили и редица национални мероприятия, сред които – подписките против новините на турски език по БНТ и за референдум против влизането на Турция в ЕС; събарянето на паметника на турските терористи в руенското село Трънак; участие в митинга против манипулатора на българската история Улф Брунбауер; организиране на конкурс за патриотично стихотворение сред български ученици.



В категории: Бургас , Новини , Общини , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
КАПЧИЦА
24.08.2010 23:59:04
0
0
валентине ВИСИШ СЪС 150 000 ЕВРО НА ОРГАНИЗАЦИЯТА ,КАКЪВ ,,независим,, СЕ ПИШЕШ СМЕХУРКО[lol]
1
Ало - Ало Хертфлих
31.07.2010 10:07:11
0
0


А бе вие кога ще правите партия какво се обяснявате като любовници като ще е гарга нека да е рошава .[popinpopout]


Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки