Министър убива българската култура с реформи


Министър убива българската култура с реформи
Карикатура: Николай Арнаудов
28 Юли 2010, Сряда


Когато в една своя статия споделих, че ГЕРБ е партия на парвенютата, дори не очаквах колко проницателен ще се окажа, защото какво друго, ако не чиста проба парвенющина, е поредната налудничава „реформа” на Вежди Рашидов, която зад благовидната маска на загриженост за финансите на данъкоплатците, директно ликвидира националанта ни опера и музикална култура. Всъщност довечрашният „мултак”, се оказа чиста проба „калтак”.

След шумотевицата около награждаването на Йълдъз Ибрахимова и т.нар. „Влак на дружбата”, който си беше една нахална провокация



Автор: Стоян Георгиев

в анадолски стил, след мечтите на „Булгартюрк” за преиминуването на населените места в някои райони от страната ни и връщането на „турските” им имена, дойде ред и на поредната атака от страна на Веждито срещу родната култура. Жонглирайки с непотвърдени цифрови данни по отношение приходите и разходите за оперните ни театри, този гений на безхаберието и наглостта реши, че трябва да слее различните оперно-филхармонични структури, като на практика останат само два центъра на това изкуство – в София и Пловдив, а хората от по-малките градчета ще се налага да пътуват до тях, ако искат да се насладят на някое сериозно представление. И тази глупост се крие зад несъвместимите четири понятия – „реформа, оптимизация, съкращение и обединяване”. Веждито се оказа поредната звезда от кабинета Борисов, прочут с некадърните си кадри и плоски циркаджилъци.

Прилагайки дебелашки пазарния механизъм към културната сфера и още повече към оперното изкуство – област, от която скулпторът Рашидов явно нищо не разбира, - новоизлюпеният ни министър, лапнал кичозно неизменната си пура, е готов да гилотинира изцяло българската музикална култура и да затрие онова, с което довчера България се гордееше в цял свят – великите си оперни гласове като тези на Гяуров, Борис Христов и Гена Димитрова.

Защо ли? Откъде този хъс и това бързане да ликвидира всичко, съградено преди него? Хайде да не сме толкова „толерантни” и да си зададем въпроса: „Кому служи този развилнял се човечец? На България или на великотурските османски интереси, които са колкото смешни и жалки, толкова и опасни?”. „Флотилията на свободата” беше само репетиция на прословутата турска агресивност и тарикатлък.

Защо Веждито скочи срещу читалищата – тази чисто българска форма на самообразование, завещана ни още от дейците на нашето Възраждане? Защо закрива драматичния театър в Смолян? Защо иска да съсипе последната здрава връзка с европейската култура – оперното ни изкуство? Ами много просто. За да ни натика в прегръдките на Анадола и на чалгата. За да остане чалгата, оринталските маанета и гюбеци единствената „култура” у нас. За мен това е очевидната и неоспорима истина. Защото, когато една реформа се прави, не се бърза толкова много, а въпросите се обсъждат детайлно с професионалистите, работещи в тази сфера. А не да научават културните дейци у нас за умопомрачителните „реформи” на Веждито от пресата и медиите. Тази бързина говори само за едно – за гузна съвест, нечисти намерения и абсолютен гьонсуратлък.

Г-н Рашидов, операта не е шкембеджийница и халваджийница, за да я орязвате така чевръсто. Не ви ценя нито каруцарския речник, нито тъпите ви цинизми, които ръсите наляво-надясно. Явно сте пълен лаик в тази област. Ами понаучете нещичко, пообразовайте се, поогледайте се и тогава тръгвайте с рогите напред и с глупостите си. Това все още е България, а не свободна територия за анадолски тарикати.

И когато пловдивският кмет Славчо Атанасов „въстана” срещу безумията ви, както и директорът на ОФД Калуди Калудов, вие скочихте срещу тях и ги обвинихте в популизъм. Елементарен и предсказуем ход. Днес ако искаш да не отговаряш за престъпните си деяния, е достатъчно да обвиниш опонента си в комунизъм или популизъм. Все ще хване дикиш. Да, ама така е в главите на вашите задкулисни господари, които си мислят, че много лесно пак ще завладеят отечеството ни. Само че в България няма само Бойковци и Воленовци, а честни и смели патриоти. Та нима вие не служите на девиза: „България ще влезе в Европа пред Босфора”. Вие и това вършите в момента, г-н Рашидов, като отваряте широко пътя на чалгата, която не страда от финансови проблеми, и съсипвате онова, за което наистина са необходими дотации – истинското изкуство. Пазарните механизми не могат да се прилагат в тази сфера и преди да станете министър трябваше да си дадeте ясна сметка за това. А не само да ми лапате пурата, като нескопосан подражател на Чърчил. Далеч сте от него, уверявам ви! Защо не съкратите театъра „Кадрие Лятифова” в Кърджали или „Назъм Хикмет” в Разград? Няма да го направите, сигурен съм!

Но за да не бъда голословен и да ме обвинят в пристрастие, нека да видим и няколко мнения на специалисти в областта на оперното ни изукство, които наскоро изпратиха отворено писмо до министъра на културата.

Според композитора и диригента Пламен Джуров: „Това, което те наричат реформа, е полека-лека унищожаването и изчезването на нашето изкуство”.

„Министър Рашидов ще бъде унищожителят на българското музикално изкуство” – коментира Веселин Бойчев, пълномощник на директора на Оперно-филхармонично дружество Русе.

 

 

 

„Нека прави реформата този, който познава изкуството!” – призовава Ангел Ангелски, заместник-председател на българските музикални и танцови дейци.

– призовава Ангел Ангелски, заместник-председател на българските музикални и танцови дейци.

След твърденията на Рашидов, че в Италия, която има 60 милионно население, има 5 опери проф. Жени Захариева от Съюза на музикалните и танцови дейци е отправила запитване до италианското посолство и получила отговор, че там има 14 оперни театри, които получават от държавата общо 200 милиона евро на година.

Тук виждаме, че освен манипулатор и нахалник, Веждито е и изкусен лъжец. Неслучайно някога го нарекох „Настрадин Ходжа”. Да, ала тук е Европа и мюсюлманските хитрини не вървят.

И вече стигаме до предсказанието. Едно време узурпаторите на тронове са уверявали простия народ, че Бог им е дал знак за тяхната победа Днес Веждито използва същия трик. Преди смъртта на Крикор Азарян той бил посетил големия ни режисьор в болницата и последният уж му бил казал: „Майна, ти ако си позволиш да направиш реформи в българския театър, ти ще върнеш ренесанса на българския театър.” Жалко че Ванга е вече покойница. Тогава нямаше да опираме до „предсказанието” на Азарян.

А ето и една велика мисъл на министъра, който довежда до умишлен фалит театрите ни, за да ги унищожи: „21 век сме и 50 години ние не сме поръчали една нова опера, един талантлив млад композитор да напише една съвременна опера”.

Може би пак трябва да се напише оратория в чест на Сакскобурготски, както направи бившият министър Абрашев или нова ода за генерал Бойко, а защо не и нов химн за пазещата ни „родна полиция”. Уви, задава се новият „Златен век” на българската халтура и чалга. Да живее министър Рашиов!

Дончо Цончев разказва как по време на т. нар. Възродителен процес спасил отчаяния Вежди да не си пререже вените. Той го убедил да не прави това с фразата, че по този начин предава приятелите си, а няма турчин предател. Този довод освестил самоубиеца. Действително високоблагродна постъпка на именития ни писател. Той е прав, че турчинът не е предател, но само и единствено към „майчица Турция” и пророка Мохамед. Поредната убийствена реформа на нашенския „Настрадин Ходжа” го доказва сто процента.



В категории: Коментари , Културен Десант

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Граф Цепелина
31.07.2010 05:13:30
0
0
Много интересно - защо ли все още няма коментар на този добър материал?! Май страхът вече ни е обзел тотално, а?! Е, тогава и аз няма да коментирам. То, струва ми се, всичко е ясно. На мен лично ми беше ясно още щом разбрах, че г-н Вежди е станал министър на културата. С всеки изминал ден се убеждавам, че днес в Р България под "култура" следва да се разбира: чалга, алкохол, порно и мускули. Това да ви напомня за нещо?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки