Съдът се опъна на фамилия Златеви


Съдът се опъна на фамилия Златеви
Премиерът Борисов винаги закриля Златев, но българският съд се опъна на милионера
26 Юли 2010, Понеделник


Българският съд прояви завидна смелост и независимост от големите пари и отряза бившия кмет на Правец от комунистическо време Васил Златев и сина му - милионера и президент на "ЛУКойл България" Валентин Златев. Двамата бяха завели тъжба за клевета срещу най-големия си враг - лидера на Сдружението за насърчаване на гражданската активност в Правец Павлин Цветков. Съдия Георги Георгиев от Софийския районен съд обаче не прие доводите им и отказа да образува дело. Това се случва изключително рядко при наказателни дела от частен характер, каквито са и тези за клевета. Обикновено съдът ги образува, дава им ход, процесът си тече по всички правила и едва накрая се разбира дали магистратите са решили да уважат тъжбата. В случая обаче съдия Георгиев

Автор: Пролетина Николова

е определил, че не са налице съставомерни факти и обстоятелства. Все пак тъжителите могат да обжалват на следваща инстанция.

Златеви се разгневиха на Цветков, след като в началото на юни Сдружението му даде пресконференция в София, на която описа как фамилията поддържа имотите си в Правец с пари от държавата. За пресконференцията не научи никой в България, защото по традиция националните средства за информация изпитват неистов страх от фамилия Златеви. Те избягват да отразяват каквито и да е събития, свързани с тях, освен ако не са хвалебствени. Не е ясно при това положение откъде самите баща и син са били така добре информирани за казаното в София, освен ако не са пратили свои доносници на мястото на пресконференцията.

От тъжбата им става ясно, че най-ги е заболяло от изнесените данни как са успели да подчинят на волята си всички политически сили и публични фигури. Особено клеветническо, според Златеви, е било твърдението, че двамата “назначават с предрешен избор кметовете на Правец и успешно подреждат листите за съветници на всички партии”. А също и разказаното от Цветков, че непрестанно и нерегламентирано държавата и общината в Правец обслужват с финансови подаръци частните интереси на фирмата на Златев – баща “Тера тур сервиз”.

“Десант” е разказвал неведнъж за случващото се в Правец. Средствата, които общината получава по линия на републиканския бюджет за благоустройство и инфраструктура, както и финансирането, осигурено от различни европейски и правителствени фондове и програми, се материализират и трансформират в частна собственост, понеже обслужват основно обекти на Семейството. Това е така, тъй като Златеви са прехвърлили почти цялата инфраструктура на частните си владения в ръцете на общината. Тя ги поддържа с пари на данъкоплатците, а ангажимента на баща и син е единствено да прибират печалбите.

Много съдии с радост биха прегърнали тъжба точно от Златеви, защото евентуален съдебен процес, воден от знатната фамилия, би бил отразен подобаващо от подмазващите им се медии. А покрай цялата публичност и магистратът по делото би придобил нужната известност, която после да му послужи за издигане в кариерата. Но, оказва се, в столичния съд има и достойни съдии, за които славата и парите на милионерите не са пътеводна светлина в живота.



В категории: Новини , Разследвания , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Искра Петрова
17.09.2010 16:24:17
0
0
Аз работя при Златев и още не съм са натряскала като
говедо, затова мога на трезво да кажа, че изнесеното е
вярно.
1
Стъклено човече
27.07.2010 04:39:48
0
0
Браво на г-н Цветков за смелостта и гражданската позиция!
Браво на вестник ДЕСАНТ за обективното отразяването на ситуацията в Бургас, Варна, Правец и цялата страната!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки