Паметниците на Апостола


Паметниците на Апостола
Първият паметник на Васил Левски в Украйна е открит в Бердянск, Запорожието през 2007 г.
22 Юли 2010, Четвъртък


Светлият образ на Васил Левски наднича от стената на не една класна стая, фоайета на държавни институции и кабинети на кметове и политици. Този факт говори красноречиво, че героят на майка България не е забравен и все повече стават българите, които които гледат на него като на свята икона. Дори подрастващите вече знаят, че Левски не е име на футболен отбор, а на най-великата личност в нашата многовековна история. И докато мнозина други национални герои постепенно изпадат в забвение, като че ли личността на Апостола все повече се превръща във фигура, обединяваща в себе си всенародната гордост, че сме българи. Затова и не е случайно,



Автор: Диана Славчева

че тъкмо неговите паметници, като знаци на всенародна почит, са може би най-многобройните в нашата родина.

Миналата година от сайта Кафене.бг предприеха инициативата инициативата "Да преброим паметниците на Левски". Събраната информация, включваща също бюст-паметници, барелефи, орелефи и паметни плочи, беше обобщена в специална Карта на родолюбието, на която бяха отбелязани всички паметни места. Идеята на организаторите бе да докажат, че това е личността, която заслужава да бъде обявена за исторически символ на България. Те събраха информация за над 100 паметни знаци, посветени на Апостола. Освен у нас, те откриха негови паметници и в Аржентина, Гърция, Канада, Куба, Молдова, Румъния, САЩ, Сърбия, Украйна и Франция.

Първият монумент в памет на Левски е издигнат в близост до мястото, където се предполага, че е извършена неговата екзекуция – в сегашния център на София, на кръстовището между булевардите „Васил Левски”, „Янко Сакъзов” и улица „Московска”. Той е и един от първите паметници, вдигнати в столицата след Освобождението. Въпреки че плановете за неговото изграждане датират още от 1878 г., поради липса на финансиране официално е открит едва през 1895 г. Днес той е основният център на честванията на годишнините от смъртта и раждането на великия българин.

Друг знаков негов паметник е този в родния му град Карлово. Той е издигнат през 1903-1907 година в самия център на стария град, близо до църквата "Свети Никола". Скулпторът Марин Василев е изваял Апостола в цял ръст, с револвер в ръка. До него е застанал ревящ лъв, който олицетворява разбунтувалия се български народ срещу турския поробител. В най-ниската си част върху монумента са изписани имената на жителите на Карлово, дали своя живот в името на българската свобода.

В навечерието на святата годишнина от рождението на Апостола – 18 юли, ние пък си направихме труда да проверим колко читалища носят неговото име. Само в София се оказа, че те са повече от 4. Народни читалища, носещи неговото име има и в Карлово, Балчик, Варна, Русе, Димитровград, Айтос, както и в селата Рударци, пернишко; Падина, девненско; Сандрово, русенско; Филаретово, котленско; Сноп, генералтошевско; Горна Росица, севлиевско; Победа, ямболско; Късак, доспатско; Бенковски, пловдивско и в едноименното село Васил Левски, търговищко.

Многобройни са училищата и професионалните гимназии, които също са избрали гордото име на Апостола за свой патрон. Само в столицата те са четири. Едва ли има по-голям български град, в който да няма учебно заведение, улица или площад, носещи името „Васил Левски”. И това, повярвайте, възпитава по най-неподправен начин искрена почит и преклонение пред делото на този велик син на българския народ. Твърдя го уверено, защото самата аз съм учила 8 години в училище „Васил Левски” в някогашния столичен район „Васил Левски”, в непосредствена близост до читалище „Васил Левски” и не мога да си представя негова годишнина, било то от раждането, или от злочестата му смърт, в която да не сведа глава пред неговия паметник с дълбока благодарност в сърцето, че ме е научил да обичам отечеството ни.



Паметникът в родно Карлово Барелеф на българския национален герой на сградата на българското посолство в Париж. Надписът на български и френски език гласи: «Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили Паметна плоча на Левски в центъра на Лом Монумент на Апостола в Сиенфуегос, Куба, който гледа към България, а върху камъка е изписано на испански:

В категории: История , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки