Защо солта в Поморие горчи


Защо солта в Поморие горчи
Председателката на „Анхиалски солници“ Таня Гюрова е бясна
22 Юли 2010, Четвъртък


С каскада от измами държава, община и няколко мошеници са завлекли с милиони над 250 човека - собственици на земи в Поморие. За това ни се оплакаха наследниците на Българското солопроизводително кооперативно дружество „Анхиалски солници”, създадено от предприемчиви българи през далечната 1922 г.

Началото на крупната кражба е дадено през 1947 г., когато престъпният комунистически режим национализира имотите на дружеството. Стопанин на земите и сградите на „Анхиалски солници“ става държавната фирма „Черноморски солници“.



Автор: Лъчезар Лисицов, снимки Николай Недев

45 години по-късно режимът пада, а в действие са вече и първите закони за реституция на одържавените имоти. Старото частно дружество „Анхиалски солници“ е възстановено с решение на съда от 1993 г., а наследниците започват да си търсят заграбените от държавата сгради и земи. Имотите са с обща площ около 30 декара и са пръснати из цяло Поморие. Изровени са старите нотариални актове. Намерен е и т. нар. нарочен баланс от 1947 г., издаден от държавата, в който е описано и оценено всичкото национализирано имущество на „Анхиалски солници“. Според съдебно-икономическата експертиза, направена от вещото лице Тонка Джалева през 2008 г., цената на имотите и оборудването е приблизително 7,67 милиона лева.

„От 1993 г. започнахме да си търсим земите“, обяснява ни настоящият председател на „Анхиалски солници“ Таня Гюрова. Дори кметът на Поморие по онова време Михаил Щерев издал заповед да се отпишат от актовите книги част от национализираните имоти, но администрацията не изпълнила заповедта, твърди Гюрова.

Следващият кмет - Георги Трухчев, обаче бил „най-страшният“. През 1999 г. в Бургаския окръжен съд е заведено дело от кооператорите срещу Община Поморие за това, че общината не е вписала в кадастралния план реституираните имоти на името на „Анхиалски солници”. В хода на делото, през 2001 г. дружеството сключва спогодба с кмета Трухчев, съгласно която общинската администрация „се задължава да предприеме необходимите действия за въвеждане във владение на ищеца в описаните имоти“, съгласно заповедта на градоначалника от 1993 г. Това обаче така и не се случва, твърди Гюрова. Че Община Поморие ги е прецакала, кооператорите разбират едва няколко години по-късно, когато виждат, че в техните парцели кипи строителна дейност.

Оказва се, че през 2004 г. е извършена приватизация, като държавата продала и имотите на „Анхиалски солници“ (които уж вече им били възстановени). Според Гюрова това е станало възможно с активното съдействие на Община Поморие, която така и не вписала в кадастъра частното дружество като собственик на земите. Председателката на „Анхиалски солници“ подозира, че в далаверата е намесена и юристката на общината Милена Иванова. Съмненията на кооператорите се подхранват и от информация, че Иванова забранявала на общинския отдел ТСУ да им издава скици, които им били нужни, за да разберат кой владее земите им. Едва след като подали жалба срещу юристката, кметът заповядал издаването на въпросните документи.

Според Гюрова Община Поморие е съучастник в пъкления план за разграбване, в основата на който обаче стои изпълнителният директор на „Поморийски солници“ Иван Проданов. „Поморийски солници“ е държавна фирма, отделена от по-голямото държавно дружество „Черноморски солници“ през 1999 г. През 2004 г. е извършена приватизация на „Поморийски солници“. Търгът се печели от фирмата „Солдекс“, която е учредена едновременно със започване на процедурата от Агенцията по приватизация.

Въпреки че държавното дружество се преобразува в частно, все така негов изпълнителен директор си остава същият Иван Проданов. Справка в търговския регистър показва, че едва през август 2008 г. Проданов престава да представлява фирмата и да членува в Съвета на директорите й. Таня Гюрова смята, че той носи огромна вина за погубените им земи, тъй като през 2004 г. в декларация пред „Агенцията за приватизация“ Иван Проданов се подписал под абсурдното твърдение, че никой не е предявявал реституционни претенции за имотите на подопечното му дружество. Така се дала зелена светлина за продажбата, която между другото е извършена (след два провалени търга) за скромната сума от 342 хил. лв., като за целта е изтеглен заем от 300 хил. лв. не от кого да е, а от популярния футболен бос и бивш ловешки борец Гриша Ганчев. 

Опитахме да се свържем с Иван Проданов чрез фирмения телефон на приватизираното предприятие, което е претърпяло малка промяна в името и вече се нарича „М-Поморийски солници“. Отсреща обаче ни отговори, незнайно защо, представител на старото предприятие-майка „Черноморски солници“, което впрочем също е приватизирано. И двете дружества вече са със седалище в Пловдив и са на един и същ адрес – ул. „Брезовско шосе“ 145А, макар че формалните им собственици са с различни имена. Първото се представлява от Добри Бабиков, а второто от Николай Пиронков. Според председателката на „Анхиалски солници” Таня Гюрова зад тях се криел небезизвестният бизнесмен Манол Велев, съпруг на бившата спортна министърка Весела Лечева. Както е известно, преди три години Велев бе прострелян в главата, като до ден днешен той продължава да е в кома.

Гюрова обяснява, че след като разбрали за новата измама с приватизацията, те стартирали поредните си отчайващи съдебни битки. Това обаче било като знак от сигнален пистолет за приватизаторите, които мигновено започнали да разпродават земите на трети лица и фирми, с цел мъглата да стане пълна, а процедурата по кражбата съвсем необратима. Някои от тези фирми, като „Никдоналд – 95“, пък имали същите собственици (в случая Николай Пиронков).

Сега в имотите на „Анхиалски солници” са изградени бензиностанции, супермаркет от веригатаPennyи други търговски обекти. Останалото са празни терени, продадени на различни дружества.

Гюрова твърди дори, че неправомерно в 1403 кв. м. техни земи се е настанил и съпругът на служителката от ТСУ в Община Поморие Пенка Виделова, чийто син пък работел в службата по кадастър. Потърсихме Виделова за коментар, но тя отказа да говори пред ДЕСАНТ.

След като жалбите до прокуратурата срещу процедурата по приватизация не са уважени, а съдебните процеси продължават да се точат с години и не се знае как и кога ще свършат, 24 наследници от „Анхиалски солници” са започнали индивидуални дела срещу държавата в Страсбург. След приватизацията и препродажбата на терените им, тези имоти вече са безвъзвратно загубени за тях. Единственото, което им остава, е да осъдят престъпното отношение на държавните институции, заради което един ден най-вероятно ще плащаме обезщетение всички ние – българските данъкоплатци, естествено с пари от държавната хазна.



... а „най-страшният“ бил бившият кмет Георги Трухчев Юристката на Община Поморие Милена Иванова също прецакала кооператорите... „Penny market” и старите постройки до тях...

В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки