Бойковата чета край морето – отбор от орли, раци и щуки


Бойковата чета край морето – отбор от орли, раци и щуки
Въпреки че председателят на ОбС-Бургас Снежина Маджарова (вляво) и водачът на групата съветници на ГЕРБ Диана Йорданова са от една и съща партия, двете дами изпадат в лошо настроение, когато седнат една до друга, снимка Николай Недев
22 Юли 2010, Четвъртък


Преди близо три години новата партия ГЕРБ за първи път участва на избори. Младият политически проект на Бойко Борисов трябваше набързо да сформира кандидат-листите за кметове и общински съветници и както можеше да се очаква, в тях се промъкнаха всякакви странни екземпляри и недоразумения.

Доколко хомогенни са групите на ГЕРБ и какви интереси ги крепят, не е съвсем ясно и е специфично за всеки отделен общински съвет. Ако погледнем бургаската трупа на Бойко обаче, ще видим, че с наближаването на следващите местни избори (октомври догодина), борбата за кокала се ожесточава,



Автор: Тихомир Смоленов

а след няколко месеца може да започнат да хвърчат и меса. Като нищо може да се стигне и до появата на политически трупове – в резултат обаче не от удари под кръста от конкурентни партии, а от краен вътрешно-партиен канибализъм.

Причините за това са няколко. Първата от тях е попадането в предните редици на ГЕРБ-Бургас на голям брой посредствени опортюнисти, именно заради набързо наредените преди три години листи. Следствие на това в Общинския съвет хората на Бойко са от всякакъв „материал“ - започвайки от полуграмотни рапъри, преминавайки през екзотични бизнесмени и техните роднини, бивши седесари със съмнителна репутация, та стигайки до маргинални юристи-ентусиасти.

Настина, липсата на качествени кадри е запазена марка на повечето партии у нас. В ГЕРБ обаче този недостатък изпъква с много голяма сила, заради високите й изборни резултати на местните и най-вече на парламентарните избори, след които много съветници станаха депутати, а на тяхното място в Бургаския общински съвет нахлуха хора, които никой не е предполагал, че ще станат лице на партията пред съгражданите им в морския град. Така например, въпреки че ГЕРБ разполага с 14 мандата, последният, придобил статут на общински съветник, е Златин Гиздов, който е чак 22-ри в кандидатската листа на партията от изборите през 2007 г. Гиздов едва ли си е и мечтал, че ще се докопа до местния парламент. Затова и преди няколко месеца той побърза да се откаже от службата си в администрацията като началник на отдел „Жилищна политика”, за да заеме далеч по-удобното и изкушаващо място в ОбС.

Съвсем другояче стоят нещата с младия рапър Антон Берданков, който успя да се добере до общинския съвет още след парламентарните избори м. г. Тогава в Съвета се освободиха три места, а Берданков като 16-ти в листата влезе с цялото си рап величие в бургаския отбор на ГЕРБ. 17-ти пък беше станалият малко по-късно заместник председател на ОбС-Бургас Константин Луков. Проблемът и на двамата гербери е, че не се славят с особени умствени заложби. Младежът, по-популярен като Доктор Флекс, е написал в декларацията си за конфликт на интереси, че фирмата му „неусъществява” търговска дейност. Той е (не)известен и с това, че присъства в Общинския съвет само в качеството си на физическо тяло. Луков пък стана пословичен с изцепките си като началник на общинската служба УКОРС (по-известна като „общинска полиция”).

Друг сериозен проблем на бургаските гербери е, че сред тях липсват кадри с изявени лидерски качества, готови да поемат отговорност, когато това се наложи. Особено показателен е примерът с избора на председател на Общинския съвет след оставката на Валери Симеонов в началото на 2009 г. Поради липсата на желаещи да поемат овакантения пост, се наложило хората на Бойко да теглят чоп, за да изберат „сливенската перла” Снежина Маджарова, на която и до ден днешен й е трудно да повярва, че председателства местния парламент на Бургас. Или поне така изглежда отстрани.

Самата Маджарова толкова дразни с некомпетентността и странното си поведение, че често й се налага да влиза в конфликтни ситуации със съпартийците си и то на всеослушание. Така например на последното заседание на Общинския съвет водачът на групата на герберите Диана Йорданова се скара на сливналийката, че подопечната й администрация не изпълнявала решения, приети с гласовете на ГЕРБ. „Ама и аз съм от ГЕРБ, кому е нужно това заяждане?!”, не й остана длъжна Маджарова. Искрите между двете дами прехвърчат открай време, като конфликтът им наподобява този на „паралелните“ им колежки от Народното събрание Цецка Цачева и Искра Фидосова, които не им отстъпват нито по ниво на манталитетна обремененост, нито по количеството телесни килограми.

Освен по оста Йорданова-Маджарова, не липсват и други причини за разрив в бургаския ГЕРБ. Една от тях е липсата на хомогенност и общо разбиране за политиката на партията в групата. Съветниците на Бойко в Бургас нямат нищо общо помежду си и приличат на изкуствено създадена механична сплав от несъвместими елементи. Освен с безотговорността и безразличието си, някои от общинарите на ГЕРБ са известни и с това, че не обичат да се подчиняват на партийните повели, особено когато се пресичат пределите на глупостта (както впрочем нерядко се случва). Типичен пример са Евгения Попеску, Семир Абумелих, Антонио Душепеев и донякъде Георги Георгиев, които често демонстрират личната си позиция (макар и понякога само, за да се направят на интересни).

Друг вътрешен дразнител е бургаският елит на ГЕРБ, който вече се намира в парламента и не пропуска да покаже, че и от него също зависи нещо при подредбата на листите догодина. Особено, ако се вземе предвид, че сред депутатите е и областният лидер на партията Димитър Бойчев, който обикновено избягва да демонстрира интелектуалните си възможности.

До момента политическият Франкенщайн, каквото представлява ГЕРБ в Бургас, успява някак си да балансира между посредствеността, безразличието, дребните селски интриги и личните интереси на местните общинари. Но как ще се завъртят нещата с наближаването на изборите догодина, има ли кой да почисти „авгиевите обори” на партията в морския град и най-вече кой от сегашните политически герои ще изгори?



В категории: Бургас , Общини , Разследвания , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки