Кой успя да превърне горите над "Елените" в Джурасик парк


Кой успя да превърне горите над
16 Юли 2010, Петък


Подивели коне, наполовина питомни прасета, бесни кучета и крави, които се въдят на воля без ветеринарен контрол, поляни, зловещо осеяни с кости на животни, смрад, която блокира обонянието. И чакали, които преяждат с мърша. Това не е някакъв опит за сценарий на "Джурасик парк" по български - има такова място! Намира се в най-източната част на Стара планина, точно над тузарския курорт "Елените" край морето, между землищата на селата Баня и Емона. И за да бъде пълна картината на мизерията, горите наоколо странно, да не кажем мистериозно, оредяват напоследък. Ако изобщо намине горски тук, отбелязва в дебелите книги - "стара сеч" и подминава, все едно не вижда, че броят на орязаните пънове прогресивно расте. В тази ненормална сюрреалистична

Автор: Севдалина Пенева

обстановка, в която държавата изобщо липсва, двама братя от Свети Влас се опитват да правят нещо хубаво. Всъщност, материалът може да свърши още тук. Ключовата дума е „опитват“ и след подтискащия увод е ясно, че не успяват. Екип на ДЕСАНТ обаче реши да нагази в цялото това зловоние, за да стигне до истината – кой превърна гората там в клоака и защо всички държавни институции като Агенцията по горите, Регионалната ветеринарно медицинска служба, полиция, прокуратура и една община – Несебър, се правят на глухи и слепи.

Димитър Стойков е на 39 г., а брат му Атанас – на 41. Единият по образование е строител, а другият е бивш парашутист. Притиснати от обстоятелствата, преди няколко години те решили да зарежат градския живот и да станат животновъди. Започнали с отглеждането на няколко елитни крави от породата „Херефорд“, сега добитъкът им наброява 50 глави. За да ги изхранват, наели пасища и мери от държавния горски фонд и от общинската служба по горите в Несебър. И понеже така са научени – да спазват закона, плащат чинно за всеки декар, върху който стадото им стъпва, за ушни марки и ваксини на новородените телета, за всевъзможни разрешителни, данъци и такси.

Прецизност като тяхната обаче в България никога не е била на мода. А хора като двамата братя определено пречат на останалия свят, който гази или пък заобикаля законите. Това е причината, поради която Димитър и Атанас

отскоро водят партизански живот

с една единствена цел – да опазят живота на стадото. Преди да влезем с тях в гората, братята показват ужасяващи снимки на осакатени техни крави и бикове, на добичета с прерязани сухожилия, обречени на бавна, агонизираща смърт, на телета, дупчени около вратните прешлени с шило, даже на една съсечена с брадва 20-месечна юница. След последния случай двамата остават нощем на смени край животните, въоръжени до зъби.

После ни показват периферията на стопанисваните от тях пасища – превърнати в сметище и осеяни с парчета нарязан сезал, посипани със сол и празни найлонови торбички от хляб. Пръскат ги нарочно наоколо, защото знаят, че животните се изкушават от солта, а попадне ли веднъж парче найлон в стомаха им, това ги убива, обяснява Атанас особения подбор на битови отпадъци в района.

Истината е, че пречим на

шайка бракониери, превърнали гората в бащиния,

добавя Димитър.

На стратегически позиции в непосредствена близост до плащаните от тях пасища се издигат три незаконни постройки. Без разрешение от общината, над „Елените“ са се устроили Илия Лечев от Несебър и Тома Коршутов и Иван Козаров от Свети Влас. Тримата обичали да казват, че са над закона и да плашат с дебелите си „връзки“.

Племеницата на Лечев била омъжена за зам. шефа на горското в Несебър Новоселски. Доскоро в Държавното ловно стопанство на щат работела и съпругата на Лечев, която в момента се преместила в отдел „Общински гори“ към Община Несебър. Козаров пък бил съсед на председателя на Общинския съвет в крайморския град Благой Филипов и често напомнял наляво и надясно този факт.

Без да плаща нито стотинка, Илия Лечев е окупирал мера, наета от братя Стойкови и е пуснал там няколкото си крави, всичките до една незаконно отглеждани. „Някои от тях имат метални ушни марки, каквито ветеринарните лекари не слагат от години. Всъщност, лекар тях не ги е поглеждал, нито ги е ваксинирал. Когато обаче пуснахме жалба за това във ветеринарно медицинската служба в Поморие, никой не ни обърна внимание. Получихме устен отговор от д-р Владимиров, който каза, че е предупредил началството си за оставените извън контрол домашни животни. Които, освен всичко друго, са и с неизяснен произход. Това беше преди повече от месец“, разказва Атанас Стойков.

Въпреки многобройните сигнали до ветеринарните власти, Тома Коршутов пък и в момента си отглежда

забранените в Община Несебър прасета.

Даже ги е пуснал свободно в гората около незаконната си барака. В непосредствена близост до нея е изграден огромен навес за животни, скован също от незаконно изсечена дървесина. Явно Коршутов има намерение да се разширява, защото около навеса му открихме немаркирани повалени дървета и изрязани пънове. На около 500 метра от постройката му пък се натъкнахме на цяла просека, където някой е извършвал неразрешена сеч.

„Получихме няколко подобни сигнала, даже лично ходих на място, но открих само 30 кубически сантиметра незаконно придобита дървесина в оградата на Тома Коршутов. Всичко останало беше сечено отдавна, преди повече от месец-два, затова не можах да установя конкретен извършител“, обяснява служителят на Държавно ловно стопанство – Несебър Стоян Джамбазов.

Той е човекът, който би трябвало да контролира и стопанисването, и експлоатацията на откупените пасища от държавния горски фонд. Лично той е издал „позволително за пашуване“ на името на Атанас Стойков за парцел 417 в землището на Емона. На 12 юли вечерта на това място обаче се разхождаха кравите на Коршутов. Екипът ни присъства на разговор между Стойков и Джамбазов, в който горският си призна, че е

безсилен да се справи със ситуацията.

Потърсихме за коментар и шефа на Районната дирекция по горите в Бургас Румен Желев. Той пък уверил преди време Стойкови, че ако му представят доказателства за бракониерство в гората, ще бъде безкомпромисен. Когато обаче братята искали да докладват за отстреляна кошута в началото на годината там, Желев точно тогава си бил изключил телефона, защото по това време спял, разказа ни самият той. И проверката се провалила.

Доникъде не стигнало и разследването на полицията за съсечената с брадва юница, която била открита на 100 метра от бараката на Илия Лечев. От заключението на РПУ-Обзор пък научаваме, че „причини за смъртта на животното може да има няколко“. И точка.

Нещо страшно ще се случи тук,

нервите на животновъдите са опънати до крайна степен. В горите над „Елените“ едър рогат добитък гледат поне десетина стопани и всички излизат нощем въоръжени с брадви, сатъри и даже огнестрелно оръжие, решени сами да си бранят стоката, след като държавата е вдигнала ръце и не иска да се меси, казват в Свети Влас. Местните хора са категорични – горе няма ред, няма закони, няма контрол, там царят правилата на джунглата. И се питат, кога ли ще се случи неизбежното.

Вестник ДЕСАНТ ще продължи да следи темата, ще продължаваме да питаме и да искаме отговори от всички институции, допуснали приказните гори над „Елените“ да бъдат превърнати в бунище и развъдник на зарази.



Нощем с дивите коне. Чии са, откъде идват и къде отиват, никой не знае. Едно е сигурно – ветеринарен лекар и тях, както и кравите на Лечев, никога не ги е виждал

В категории: Репортажи , Парадокси , Горещи новини

8
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
8
go6o
24.07.2017 08:25:16
0
0
ami tezi baraki ne sa na tomo,te sa stroeni ot tkzs bania za ov4arnici,sled tova nasko gi razvali,kak edno vreme ima6e za vsi4ki pa6a i za ovce i za kravi,kozi kone praseta,pak sega ostanaxa 5 du6i i 6te se izbiat za sobsidii i pari,te ve4e se izpotrepaxa
7
emezglxogv
23.01.2012 09:50:12
0
0
hyAHbp , [url=http://gwabpoyxzvjz.com/]gwabpoyxzvjz[/url], [link=http://dgaroiizdmop.com/]dgaroiizdmop[/link], http://gpmolqmwgrmc.com/
6
kyhbnxx
21.01.2012 10:22:34
0
0
A9G2QX <a href="http://kmeatxbwcavx.com/">kmeatxbwcavx</a>
5
hoaxexdlkj
20.01.2012 13:58:03
0
0
f4Ndwb , [url=http://npprxfkdtzvv.com/]npprxfkdtzvv[/url], [link=http://tdpoqogioddv.com/]tdpoqogioddv[/link], http://xoaumitnhfls.com/
4
udgndxavlci
20.01.2012 08:40:48
0
0
TOvEY7 <a href="http://qcqzvzsqjcmi.com/">qcqzvzsqjcmi</a>
3
Mande
19.01.2012 17:06:29
0
0
Good to see a tlaent at work. I can't match that.
2
vanes
04.03.2011 10:44:38
0
0
stari komonisti
1
gecata
26.02.2011 14:04:09
1
0
za pari ste gotovi da opropastite i srinete renometo na hora koito ne poznavate samo raz4itate na skalapeni laji ot al4ni i zlobni hora[helloween]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки