Как се лекуваме


Как се лекуваме
Светите Козма и Дамян - патрони на Кукленския манастир
06 Юли 2010, Вторник


Много българи, когато се разболеят, хукват по врачки, баячки, екстрасенси, контактьори и други. Там така ги „лекуват”, че после мнозина стават клиенти на Психодиспансера, както съм имала случай неведнъж да се убедя. Защото преди човек да тръгне по врачки и баячки, трябва да знае, че болестта се допуска поради конкретно нещо, най-често поради греха. И това не се случва съвсем случайно, както си вървим безгрижно на улицата, а я допуска или я праща Сам Бог. А след като я допусне, значи пък иска нещо от нас. Например да се замислим за живота си и ако равносметката не е добра, да се опитаме да го променим.

Християните обаче, когато се разболеят, не бива да търсят помощта на служителите на бесовете. Защото помощ могат да получат в Православната църква, където има светци, носещи



Автор: Десислава Главева

наименованието безсребреници, чудотворци и лечители. Тоест такива, които помагат за изцеряване на нашите душевни и телесни недъзи. Техният брой е голям, но по-известните са св. Пантелеймон, св. Трифон, св. Диомид Лекар, свв. Кир и Иоан, свв. Козма и Дамян и други. В Православната църква има три двойки братя, познати като свети Козма и Дамян. Първите по време са братята свети Козма и Дамян Асийски, вторите са римски братя, а третите са християни от арабските страни.

На 1/14 юли честваме светите Козма и Дамян Римски

Те били еднокръвни братя, родени в Рим през 3 век и възпитани като християни още от детинство. От младини изучавали медицина и с успех лекували различни болести, защото им помагал Сам Бог. Лекували не само телата, но и душите на своите пациенти. Като лекували казвали: „Ние само възлагаме ръце на тебе, но сами не можем да направим нищо, ако не помогне Христос. Ако обещаеш да повярваш в Него ще оздравееш!” По този начин болните езичници оздравявали, но заедно с това се присъединявали към Христовата Църква. Най-интересното е, че светите братя не вземали от никого пари, за да го излекуват. Действали според Христовата заповед: „Даром получихте, даром давайте!” И тогава винаги имало резултат. Нека нашите читатели сравнят тези лечители с практиката на сегашните „лечители” екстрасенси, врачки и баячки, които добре заработват от човешкото нещастие и сами да преценят, чии служители са вторите. Разбира се, тук никой не оспорва честния и почтен труд на лекарското съсловие, защото както пише в Свещеното Писание Синко, дай място на лекаря, защото и него Господ е създал, тоест трудът на здравните работници е напълно законен и благословен труд. Ние имаме предвид онези самозвани „лечители”, които си твърдят, че общуват с духовни същества от Космоса, с Бога, със Св. Богородица и светиите, а всъщност са в контакт с бесовете. Такива хора обикновено вземат доста пари, за да лекуват своите жертви, а това ясно показва, от какви мотиви са движени. Най-лошото обаче е, че тези самозванци винаги вредят, а не помагат, дори привидно да изглежда, че са излекували някого. Най-често просто прехвърлят болестта от едно място на друго или с бесовска сила създават илюзорно усещане за здраве. Впоследствие обаче болестта или се връща или поразява други органи с нова сила и необратими последствия.

В България има много манастири посветени на светите Козма и Дамян

Един такъв е Кукленският манастир „Свети Козма и Дамян” вдясно от пътя Пловдив-Асеновград, на около 15 км южно от Пловдив и на 4 км от градчето Куклен. В тази изключително красива обител има няколко големи светини. В храма се съхранява частица от ръката на свети Козма. Иконостасната икона на светите братя също върши множеството чудеса за прибятващите с вяра, а в притвора на самия храм в каменния под има прикрепени две вериги. С тях били оковавани бесновати, които след молитва към светите Козма и Дамян се освобождавали от мъчещите ги бесове.

Точно до манастира се намира и аязмото, бликнало по молитвите на светите безсребреници. То е с изключително голям дебит, а водата е сладка, студена и много вкусна. Пишещата тези редове е била на поклонение в този манастир, където сама се убеди в благотворното действие на светената вода. Поклонници на манастира споделиха, че водата от аязмото изцерява всякакви болести, а най-много помага на душевно болни хора. От самия игумен на манастира, който преди години беше иеромонах Иоан, научихме за множество чудеса, извършени в наше време от светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян. Най-поразителното чудо станало с шест годишно момиченце от гр. Русе. То било сляпо и майката като последна надежда го завела в манастира, за да търси помощта на светите братя. За радост и почуда на околните, след обливане със светената вода от аязмото и молебен пред иконата на светите Козма и Дамян, момиченцето прогледнало!

Зимата тук пада много сняг, а през лятото манастирският двор е като чудна райска градина. Има различни плодни дръвчета, множество цветя и прекрасни мимози, които разнасят благоухание из целия манастир. Наоколо цари неповторимо спокойствие и тишина, нарушавана единствено от сладките песни на пойните птици. Дори само след еднодневен престой човек се връща обновен и изпълнен с нови сили. Наистина чуден Божи дар са християнските храмове и манастири по цялата българска земя!

До манастира може да се стигне с кола, тъй като дотам има изграден път. В светата обител може да се отседне, защото разполага с неголяма леглова база на съвсем прилични цени.

Понастоящем манастирът е женски и е на подчинение на Пловдивската Света Митрополия. Храмовите празници са на 1/14 юли и на 1/14 ноември, когато се извършват литийни шествия с иконата на светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян.



Веригите, с които са оковавали бесноватите Ремонтираният храм в старинната обител Кукленски манастир – изглед отвън

В категории: Вяра

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки