Хроники: Конфискувани тенджери с месо и матура за българската драма


Хроники: Конфискувани тенджери с месо и матура за българската драма
По жътва през 30-те години на миналия век
23 Юни 2010, Сряда


Преди

50 години

Неведнъж сме давали примери как във време оно нашите сънародници са вършели безвъзмездно добрини. Така и преди половин век в. „Труд” в броя си от 22 юни дава гласност на един такъв светъл пример:

„Пенсионери от кв. „Благой Тураманов” в Асеновград построиха с доброволен труд чешма, която се намира на един километър югозападно от гарата. Те направиха и път до нея. Чешмата е прекарана под едно вековно



Автор: Десант

трепетликово дърво. Около нея са построени площадки и пейки, които дават възможност на трудещите се за си отпочиват добре”.

 

След два дни в ежедневника се появява информация и за едно друго благородно начинание:

„Нов израз на сътрудничество между нашата страна и младата Гвинейска република е помощта, която ще й бъде оказана в областта на здравеопазването. В продължение на две години в различни селища на Гвинея ще работят 5 български лекари и 3 акушерки.

 

На фона на всички тези добри дела, някак непристойно звучи публикуваното писмо до редакцията, от което става ясно, че:

 

„Софийското училище за глухонеми всяка година урежда изложба-базар на изработени от учениците предмети в съответните работилници – мебели, резбарски изделия, бродерии, мъжко и дамско облекло, обуща... Обаче по една лоша традиция от миналото, на учениците, които с такава любов и старание са работили месеци и години над своите издулия, не е разрешава да си купят дори по един малък предмет за спомен. Затова пък някои учители и особено гости (началници, зам. началници, инспектори и др.) взимат срещу минимално заплащане не по един, а по колкото си искат предмети, и то най-големите и най-хубавите”.

 

 

Преди

70 години

 

През 1940 г. обаче вълненията са били други. В. „Вечерна бургаска поща” в броя си от 20 юни информира, че:

„Завчера в с. Св. Никола, бургаско (дн. Черноморец) е паднал първият сноп ечемик от нивата на земеделския стопанин Никола Атанасов. През миналата седмица са паднали първите ечемичени снопи в елховска околия. Почти всички ечемици в елховско и ямболско са напълно узрели и след 3-4 дни в тия околии започва усилена жътва”.

 

В същия ден са завършили и писмените изпити в бургаските гимназии. От дописка във вестника разбираме, че:

„В мъжката гимназия по литература е била дадена тема:”Начало и развой на българската драма”.

 

Днешният българин ще бъде заинтригуван от статията, озаглавена „Тенджери с месо. Неспазване на безмесните дни”. Ето за какво иде реч:

„Завчера органите на общинската ветеринарна власт, подпомогнати от комисарството по продоволстието и полицейски органи, предприеха внезапна проверка по частните домове, за да се види има ли нарушение на наредбата за безмесните дни. В шест семейства са били намерени сложени ястия с месо, в едно от които е представено медицинско свидетелство, че в сряда и петък може да ядат месо. Тенджерите с месото са конфискувани и на нарушителите са съставени актове”.

 

Ако днес си мислим, че има криза и в тенджерите на съвременниците ни мръвка рядко се намира, можем да се успокоим, че безмесните дни не са днешна неволя. Само дето сега и медицинските показания не помагат, за да има на трапезата ни месо, па макар и само в сряда и петък.

 

Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” –  Бургас



Български лекар и санитар преглеждат чернокож пациент

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки