Областен и депутат се замерват със заменки


12 Юни 2010, Събота


Само на 15-тина километра от Шумен, в село Ивански, се сливат Ришкия проход и пътят за Североизточна България. Двете шосета оформят триъгълник, а точно в средата му, с достъп от всички страни, от 6 години има построена бензиностанция. Собственик не е някоя от известните вериги в страната, а малко популярното акционерно дружество „Ал и Ко“. Всъщност, тази фирма е известна най-вече в Шумен. Но не, защото предлага висококачествени горива, например, а защото неин управител до миналата година беше сегашният областният управител Димитър Александров.

 

 



Автор: Тони Сърнова

Общински съветник от ГЕРБ от 2007 г., той се включи като мажоритарен кандидат за депутат  на Бойкоборисовата партия на парламентарните избори през 2009 г. А основен акцент в кампанията му бяха изказвания от рода на – държавата да се изчисти от корупционната среда и да се възвърне доверието на хората в държавността. Кухите фрази и делата, както знаем обаче, не винаги се припокриват едно към едно.

 

 

Преди да стане морален стожер на същата тази държавност, Александров първо се е облажил с апетитен терен в цитираното село, по смущаващ начин.

 

 

 

 

Схемата пък изплува случайно преди седмица,

 

 

 

 

покрай компроматната война със заменки в Шумен. 
„Ал и Ко“ АД е вписано в търговския регистър на Окръжен съд – Шумен през декември 1995 г. Съдружници в него са Димитър Александров, Живко Ангелов Николов и Митко Гочев Недялков. Конците на практика обаче дърпа Александров, който по времето на кабинета на Иван Костов е в близки отношения със СДС. И по-точно – приятел на тогавашния кмет Веселин Златев, спечелил два мандата с гласовете на сините, а в момента – съветник на Бойко Борисов от ГЕРБ.

 

 

На 20 февруари 2002 г. с решение на Общинския съвет и влязла в сила заповед на кмета Златев,  общината продала на Димитър Александров 1385 квадратни метра в землището на Ивански срещу скромната сума от 5 000 лева.

 

 

Само 10 месеца по-късно, на 16 октомври същата година, Златев и Александров сключват нов договор – вече за замяна. Теренът, върху който сега е построена бензиностанцията с надпис „Ал и Ко“ е с обща площ 6659 км.м и се намира в местността „Драката“. В общинските регистри триъгълникът, който съединява основните пътища от Шумен към Източна България, се води трета категория земя. Текущата й пазарна цена според оценката на общинските експерти по това време е 4994 лв. Или с цели 6 лева по-ниска от явно златните декар и половина, които Александров вече си е купил. Така, според общината заменените имоти са равностойни, поради което при извършване на сделката „Ал и Ко“ не дължи доплащане за уравняване.

 

 

Защо е била цялата тази гимнастика с покупки и заменки, става ясно година по-късно. На 20 ноември Веселин Златев одобрява плана за застрояване на бензиностанцията, а през октомври 2004 година обектът е напълно готов.

 

 

Днес

 

 

 

 

Димитър Александров е прихванал частична амнезия

 

 

 

 

и твърди, че договор за подобна замяна на недвижими имоти никога не е имало. ДЕСАНТ обаче разполага с копие на документа, издаден на 16.10.2002 г. в общината и отразен в Службата по вписвания на същата дата.

 

 

Врътката със земята в Ивански явно е била дълбоко покрита и спокоен, че тя няма изплува, областният реши да я спести на медиите. Но затова пък предостави на журналистите изчерпателна информация за общо 41 съмнителни заменки, дадени лично от него на прокурор.

 

 

Според Александров ниви в отдалечени села из Делиормана са заменяни за парцели по изходите на Шумен и до главен път София-Варна. Сделките на замяна на частни земи за терени от държавния поземлен фонд са ставали при управлението на тройната коалиция за 5-годишен период от 2005 до 2009 г.
Сред облажилите се от съмнителните заменки в областта бил ексдепутатът от НДСВ Светослав Спасов, сега и той щатен съветник на Бойко Борисов по военните въпроси.

 

 

По този начин се облагодетелствал и  депутатът от ДПС Гюнай Сефер. Сред собствениците на апетитни терени бил и общинският лидер на етническата партия в Шумен Гюнай Тефик. Сред тях е и мажоритарният народен представител от региона,

 

 

 

 

избран пак от листата на ДПС, проф. Георги Колев,

 

 

 

 

преподавател в Шуменския университет и декан на педагогическия факултет. Най-голям терен от 164 декара е придобила обаче Зюбейде Халилова, майка на ексдепутата от Шуменска област Метин Сюлейманов.

 

 

Всичките заменки до една са били подписани от бившите министри на земеделието Валери Цветанов и Нихат Кабил.
През 2005 г. държавата е изкупила от Светослав Спасов 23,4 декара нива в землището на село Красен Дол, община Никола Козлево, по 625 лв/дка и му е продала 17 декара до шуменския квартал „Макак“. Придобитата от царския депутат по данни на губернатора земя е точно до строящата се магистрала „Хемус“. При размяната държавата даже му е доплатила и 1352 лева за разликата в декарите.
Георги Колев пък се сдобил в навечерието на парламентарните избори през 2009 г. 10 декара до стопанския двор на

 

 

 

 

култовото село Мадара с изглед към скалите с Конника.

 

 

 

 


Противопоставянето между областия управител Димитър Александров и професора започна в края на пармаментарните избори м.г. когато и двамата бяха мажоритарни кандидати от 30 шуменски МИР. Профосърът от ДПС, а бизнесменът Александров - от ГЕРБ. И очаквано Колев победи. Получи само 666 гласа повече, но седна на депутатската банка, пък опонентът му на стола на областен управител.
С присъщия си хаплив език, проф. Колев обясни, че той и негов приятел получили по 5 декара парцел в селото, за който дали 13 декара в землището на Каолиново. „Парцелът в Мадара не е нито до път, нито до магистрала”, отсече депутатът. И добави :„Искам да благодаря на губернатора, че ми напомни за тази земя, защото я бях забравил. Ще взема да я направя овощна градина“.
Не е чудно, че професорът е забравил тази земя, защото от декларацията му в Сметната палата става ясно, че шуменският депутат притежава 12 магазина, закупени през 2006 г. – 10 в Шумен и 2 в София. Декларирал е и 3 апартамента: един във Варна, придобит през 2006 г., един в Шумен, купен през 2007 г. и един в София, придобит през 2008 г. Притежава парцел от 1324 квадрата в Бяла, гараж в Шумен, още два гаража във Варна, две паркоместа в София.
Въпреки ведрия тон на винаги усмихнатия депутат, който като бивш републикански шампион и майстор на спорта по фехтовка, умее чудесно да се владее, историята със заменките видимо го ядоса. Още същата вечер, когато областният изнесе пред медиите заменките, към 22 часа проф. Колев в мейл до всички медии запита защо областният е пропуснал да каже, че и той сам е заменял терени.
Така политическите противници - губернаторът и депутатат, взеха да се замерят със заменки. Включи се и премиерският съветник Светослав Спасов, който пък на нарочна пресконференция съобщи, че и областният управител е извършил 3 заменки след 25 април 2005 г.
Ден след тези разкрития областният Димитър Александров, който е бивш изпълнителен директор на проспериращата фирма "Ал и Ко" с верига от бензиностанции в цялата страна, събра медиите и им обясни, че срещу 96,955 дка. земеделски земи в селата Трем, Новосел и Бистра, фирма „ Сирена", която е 100% собственост на "Ал и Ко" , получаила селскостопански двор в с. Новосел с площ 96,800 дка. Там фирмата има постройки, където отглежда 1000 овце. Земите, които са заменени, са били оценени на 61 893 лв., а дворът, който фирмата получила, на 22 433 лв. През 2006 г. фирма “Сирена” придобила отново чрез замяна правото на собствеността и върху прилежаща към сградите земя в долния стопански двор на Новосел.
”Съпругата ми Катя Александрова, в качеството си на член на съвета на директорите на „Ал и Ко” АД, подаде писмо до прокуратурата и областната дирекция на МВР,

 

 

 

 

с искане да бъдат проверени всички обстоятелства

 

 

 

 

около нашата заменка”, обяви държавният резидент в Шумен, явно забравил за трампата на терени в Ивански.

 

 

Най-тарикатски е решил въпроса бившият депутат и лидер на ДПС-комсомола в областта Метин Сюлейманов. Той води в класацията с придобити 164 дка за 172 842 лв. до бъдещия индустриален парк на Шумен. Заменката обаче е реализирана от майка му Зюбейде Халидова. Госпожата е заменила общо 271,748 дка от осем села- Струйно, Близнаци, Тимарево, Становец, Никола Козлево, Габрица, Черноглавци и Тодор Икономово. Придобила е 164,611 дка земя вдясно от пътя София-Варна, в близост до разклона за с. Царев брод в местността „Беш тепе” . Придобитата земя е на стойност 172 842 лв., а изкупената от държавата – 172 970 лв.
Скандалният депутат от партията на Ахмед Догат - Гюнай Сефер от Дулово, бивш областен лидер на Движението в Силистра, който вече е със свален имунитет и е обвиняем за документа измама, също се е подредил на главния път София- Варна. Нищо че Силистра е на цели 116 км. от Шумен и Сефер няма нищо общо с този град. Той е получил 29,735 дка също в местността „Беш тепе” срещу 42 дка в землището на с. Грънчарово, община Дулово. Мястото е точно на разклона за шуменския кв. Макак
Общинският лидер на движението в Шумен, младият Гюнай Тефиков, пък е придобил 11,176 дка до Шуменското езеро срещу 19 дка в с. Градище. Неговото място е сред най-атрактивните, то е почти в пределите на града, а теренът вече е обявен за продан.


В категории: Политика , Общини , Анализи , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
кукуригу
24.10.2013 06:10:15
0
0
а нещо да каже за паветата???[puke]
2
С. Мехмедов
15.08.2010 17:51:17
0
0
Каде са ви документите, които обещахте да покажете??? Лесно е да плюете на посоки... Александров е най-честния бизнесмен в града!
А на ВАС БИХ ВИ ГО НАЧУКАЛ ДЕСАНТНО И ПАТРИОТИЧНО ОТ ЗАД. ОБОСНОВЕТЕ СЕ С ФАКТИ ИДИОТИ ТАКИВА![bouncing]
1
div
13.07.2010 20:16:18
0
0
bravo
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки