Правец отсече дърво за 12 бона


Правец отсече дърво за 12 бона
Изграждането на голф игрището върви към приключване. негов патрон е Бойко Борисов
07 Юни 2010, Понеделник


В града на Тодор Живков сюжетите за Джеймс Бонд не са измислица. “Десант” лично се увери в това
Най-скъпоценното дърво на България се оказа в Община Правец. То се е намирало по поречието на река Малък Искър, недалеч от село Манаселска река и струва цели 12347 лева и 10 стотинки. Толкова е платил бившият вече кмет на общината Красимир Живков за отсичането му, става ясно от документи, с които “Десант” разполага. За голямо съжаление, на мястото, където това съкровище е расло, няма поставена паметна плоча. А трябва, защото не се е чуло другаде по българските земи дърво да е оценявано толкова скъпо. Така туристите са лишени от един от най-атрактивните обекти, които биха могли да видят в Правец, извън десетките дворци и палати на комуниста-милионер Васил Златев – фамозният някогашен кмет на градчето от времето на Тодор Живков.


Автор: Пролетина Николова

През 2006 година Красимир Живков, който не е роднина на Тодор със същата фамилия, решил да почисти поречието на реката от обрасналите дървета и храсталаци, а също и от тинята, като възложил изпълнението на частна фирма. По изключение фирмата се оказва различна от “Тера тур сървиз”, която е собственост на споменатия по–горе комунист – милионер Златев и иначе контролира цялата община. Или Живков е проявил невероятна за възможностите си смелост да потърси друг изпълнител, или просто Златев е сметнал това с дърветата за прекалено треторазрядно занимание, та не е засилил фирмата си да подхване и него. Така или иначе Живков заделил 1,63 млн лева за изпълнение на заданието, като сумата трябвало да се изплаща на траншове, според извършената работа. В края на годината в общината било отчетено, че са изсечени общо 102 дървета, а кметът превел на фирмата споменатата по-горе сума от 12347,10 лева.
В онези години в общинския съвет на Правец все още имаше някаква рехава опозиция на Красимир Живков в лицето на БСП. Та няколко съветници от столетницата разкрили, че фирмата е измамила едно-хубаво общината. Което едва ли е станало без знанието на кмета Красимир Живков. На практика е отсечено само едно дърво. При това даже не го е сякла частната фирма, с която общината имала договор, ами някакъв местен човек от село Манаселска река. Фирмаджиите му предложили 100 лева, ако изкорени дървото. Той свършил работата и дори си прибрал дървения материал за огрев. После Живков броил хилядарките на частниците и всичко е щяло да приключи по живо, по здраво, ако заверата не била разкрита.
Съветниците сезирали най-напред районната прокуратура в Ботевград, която е известна с традиционната си неохота да разследва престъпления на властимащи от региона. Естествено, и този път прокурорите не изневерили на себе си - отказали да образуват дело с измисления мотив, че не съзирали в случая престъпление. Съветниците обжалвали в столичната окръжна прокуратура. През януари 2008 година и оттам също получили един любезен отказ да се образува предварително производство със забавно-развлекателен мотив. Прокурор Н. Филчев (който не е бившия главен прокурор) им написал, че “няма данни длъжностни лица от Община Правец да не са си изпълнили служебните задължения”. Според този прокурор, щом кметът Красимир Живков е платил на фирмата и им е харесал свършената работа, значи престъпление няма.
Както се вижда, Живков не само не е бил подгонен, че разхищава общински пари, но в края на миналата година беше дори и награден. Премиерът Бойко Борисов си го назначи за областен управител на София. Зер, из цялата област има толкова много реки и още хиляди дървета за сечене. Та сега пред Живков се е ширнала огромната възможност да издири в голямата област още много скъпоценни и златни български дървета. Случаят с най-скъпото правешко дърво обаче се оказа едно от десетките престъпления в общината, които бяха изнесени на първото общо събрание на Гражданското сдружение за Правец. Това е организация на предимно млади хора, които не искат да живеят в град, където фамилия Златеви и послушните им пионки в общината са потъпкали всякаква форма на демокрация. Събранието се проведе на 14 април в единствената свободна територия в този град – сградата на местната Топлофикация*. Но малцина от жителите на града узнаха за него.
Правец си има своя медия – седмичникът “Правешки глас”. Той обаче никога не се е вълнувал от нищо друго, различно от фамилия Златеви. Всеки петък по страниците си газетката брои успехите на Семейството, възхищава се на дворците им, реди осанни слова за Бащата и Синът, а напоследък не пропуска да зарадва с някое ласкателство и премиера Бойко Борисов. В Северна Корея такъв вестник би получил дузина Кимирсенски награди.
На 14-ти май, например, целият брой на “Правешки глас” бе посветен на “водещата” тема: “Голф-клуб Правец отваря врати през юли”. Но особено вълнуващо е събитието, отбелязано с нужната официалност: “Проф. Иван Славков навърши 70 години”, което се мъдри на последната, 4-та страничка. Както се вижда, и 20 години след края на комунизма, “Правешки глас” открива броя си с кмета от ония мрачни времена Васил Златев и го закрива с първия плейбой на Републиката от същия период. За желаещите да се върнат назад във времето или умиращи от мерак да посетят Северна Корея тази газетка би била едно подходящо четиво.
Сред всичките тези материали се откроява направо невероятното заглавие: “Между хората битува чувство за безнаказаност”. Ама да не си помисли някой, че текстът под него се отнася за безнаказаните деяния на фамилия Златеви и останалите местни големци, дето са им кукли на конци? Няма такова нещо! Вътре се говори за едни обикновени хора от местните села, дето откраднали две кокошки и спрямо които законът трябва да бъде упражнен с всичката му сила! Даже и това им е малко, пише в дописката, до която е поместен и радостен материал – описание “Колко ще ни струва да поиграем голф в Правец”. Тази статия се очаква да е от голяма полза за най-запалените голфаджии - бабите и дядовците в градчето и околността, единствените останали жители тук, след като Семейството и проектите му окончателно изгониха младото поколение от Правец.
Ў°Правешки глас” съобщава радостно още, че голф-игрището на Златеви “ще е най-достъпното място в България”. Кога точно ще се случи това не е уточнено, но по всичко личи, че не и сега. Защото опитите на “Десант” да заснемат това и останалите “достъпни” места на Семейството приключиха като във филм за Джеймс Бонд.
Цял Правец е осеян с полицейски камери, разположени обаче не на кръстовища и площади, а все покрай улици, водещи към дворци и обекти на Семейството. Още щом насочихме фотоапарат към ловното стопанство на Златеви и на място паркира черен джип. Екипът на “Десант” тутакси бе блокиран от едни момчета с всякаква мускулеста снага и осанка, но обединени от характерната липса на врат. Десет секунди по – късно се появи втори джип, а в далечината се задаваше и трети, вече с включена сирена.
Макар че фоторепортерът ни се намираше на поне 500 метра от покоите на Семейството, той настойчиво бе помолен да се махне оттам, защото пречел на обикновените хора да минават. Черните джипове не спряха да следят екипа на “Десант” през цялото време, а един от тях засече фоторепортера ни пред паметника на другаря Тодор Живков. В мига, когато той понечи да го заснеме, от джипа задействаха специално устройство с ултразвук и блокираха фотоапарата му.
Ако човек лично не преживее подобен сюжет, какъвто е виждал в легендарните ленти с Шон Конъри, Роджа Мур и Пиърс Броснан, не би и повярвал, че това може да му се случи. Още повече в провинциална държава като България. Но в град като Правец очевидно ръчни телефони, които режат тел, кола, която полита в небесата, или лъч, който блокира фотоапарати не са някакви измислици, а реалност. С която се пази спокойствието и добруването на едно Семейство, което управляваше някога, но управлява и сега като като некороновани наследствени монарси.  


бел. ред.: Топлофикация – Правец е собственост на частната фирма “Енерго и компютърни системи” ЕООД – София. Тя захранваше с топлина градчето до момента, в който фамилия Златеви не решиха чрез своя фирма да газифицират Правец. През 2008 хора на Златеви от фирмата им “Тера тур съррвиз” прекъснаха захранващата тръба, по която Топлофикация получаваше газ. Официално от “Тера тур…” обясниха, че тръбата минавала незаконно през терените на новото им голф-игрище (как те се сдобиха с тези терени в “Десант” описа в предишните си броеве). На практика по този начин Васил Златев и синът му – босът на “ЛУКойл” за България Валентин Златев, разчистиха терена в Правец от конкуренция. Сега всеки, който иска топлина в дома си, трябва или да се топли с ток, или да ползва газ, доставян от Златеви. Историята с “Топлофикация” бе разказвана нееднократно от председателката на управителния съвет на дружеството Светла Василева. Но нито една от основните столични медии не се осмели да я разкаже. С едно изключение – Нова телевизия. Веднага след като тогавашният водещ на сутрешния блок Георги Коритаров изнесе случая в ефир, бе уволнен. Както се оказа по-късно, след силен натиск на “ЛУКойл”. Случаят с “Топлофикация”-Правец бе разказан и в нашумялата през 2008 година книга на немския писател Юрген Рот “Новите български демони”.

Текстове към снимките:
Снимка 1: В Правец се кълнат, че тази камера е на полицията. Сложена е да охрнява обаче еденствено път , който извежда до имат на Златеви
Снимка 2: Камерата тук и тежката ограда пък пазят гората, в която Валентин Златев отстрелва животни. Наш екип усля да направи само два кадъра на това място, преди двама яки охранители да ни прогонят от там
Снимка 3: тук, по поречието на малък Искър, е расло най-скъпоценното дърво в България, оценено на 12 000 лв.
Снимка 4: Това е сградата на неработеща "Топлофикация", спраня по волята на местните феодали
Снимка 5: В Северна Корея където има комунистическа диктатура, такъв вестник би спечелил куп награди
Снимка 6: Павлин Цветков е председателят на гражданското сдружение за Правец, единственото независими от Златеви
Снимка 7: В тази тясна Заличка в единствената свободна територия в Правец независимото сдружение проведе първото си събрание


Снимка 1 снимка 2 Снимка 3 Снимка 4 Снимка 5 Снимка 6 Снимка 7

В категории: Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки