Даниела Божинова: Медии промиват мозъци за петролопровода


Даниела Божинова: Медии промиват мозъци за петролопровода
07 Юни 2010, Понеделник


Екологична оценка едва ли се прави. Турция и Румъния ще прекарат алтернативни проекти? Ами, халал да им е!, казва лидерът на партия „Зелените“
Даниела Божинова е съпредседател на политическа партия „Зелените“, която заедно с три други екологични организации предприема нов тип гражданска инициатива. Чрез нея те се надяват да предизвикат денонсиране на закона за петролопровода „Бургас-Александруполис“



Автор: Интервю на Лъчезар Лисицов

- Г-жо Божинова, разкажете ни за вашата инициатива във връзка с петролопровода „Бургас-Александруполис“?
- Предприемаме процедура, регламентирана в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, приет миналата година. Това е т. нар. национална гражданска инициатива със законодателно предложение към Народното събрание. То е за  денонсиране на закона за ратификация на споразумението с Гърция и Русия за петролопровода „Бургас-Александруполис“.

- Каква е процедурата?
- Инициативата изисква учредяване от поне 50 човека, като след това се събира и подписка от граждани, подкрепящи предложението. Подписката я стартираме другата седмица. До три месеца тя следва да бъде внесена в Народното събрание. Парламентът от своя страна е длъжен да разгледа на свое заседание нашето предложение и да вземе решение по него. Решението трябва да се публикува поне в един национален ежедневник. Така е по закона.

- Защо избрахте тази форма, а не примерно подписка за свикване на референдум?
- Насочихме се към националната гражданска инициатива, защото тя е една по-лесна за използване форма, отколкото свикването на референдум. Пък и от друга страна вече бяха свикани референдуми по този въпрос в засегнатите общини, където хората ясно показаха какви са настроенията за построяването на петролопровода.

- Кои организации участват в тази инициатива?
- Инициатор е политическа партия „Зелените“, която е една нова партия, регистрирана миналата година. Включиха се и неправителствените организации „Чисто море“ - Поморие, „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“ – Бургас, както и Гражданския комитет за спасение на Бургаския залив.

- Правителството на ГЕРБ засега като че ли замрази проекта. Какво ви притеснява? Защо е нужна тази инициатива?
- Премиерът беше заявил, че ще уважи желанието да няма петролопровод, изразено от местните хора. Същевременно обаче ние виждаме, че няма сигурност в блокирането на проекта. Ние си даваме сметка, че ако на този етап нещо го спира, то това са вероятно трудностите във финансирането му. Същевременно проектната компания „Транс-Болкан Пайплайн“ изобщо не си губи времето. Днес (вторник – б. а.) научих, че е организирано раздаване на дипляни дори в бургаските училища, в които се информира за проекта – за това колко щял да бъде  екологичен, модерен и сигурен. Промива се общественото мнение в полза на петролопровода. От компанията имат договори и с медии, вероятно за пиар-услуги. Пиарът в България за съжаление е честа практика да ни се представя като чиста монета. Така че и това също са опити да се манипулира общественото мнение, за да прокарат геополитическите интереси на Русия.

- Бойко Борисов преди време обяви, че проектът е даден за екологична оценка на Министерството на околната среда и водите. Ако петролопроводът е действително неекологичен, от МОСВ би трябвало да го блокират?
- Първо, аз се съмнявам, че в момента тече някаква екологична оценка. Защото трябва да има конкретен проект, чието въздействие да бъде оценявано. А такъв аз мисля, че няма. Но това е от второстепенно значение, ако разсъждавайки върху проекта се вложи малко здрав разум.
Защото първият въпрос е – за какво ни е този проект? Ако той не защитава нашите националните интереси, въобще няма смисъл да си говорим какви технологии ще използваме. Ние на практика си предоставяме територията за жълти стотинки, даваме монополно положение на Русия с този проект. Има и ред други неща като освобождаване от данъци и т. н., които са в наш ущърб. Това споразумение е изключително неизгодно за нас. Дори и да ни осигурят най-добрата технология, то няма да бъде по-изгодно. Виждаме, че и една фирма със значително по-високи стандарти като „Бритиш петролиум“ не успя да спази тези стандарти и допусна огромната авария преди месец в Мексиканския залив. А какво остава за руските петролни фирми, които не се отличават с особена чувствителност при опазването на околната среда.

- Привържениците на проекта твърдят, че ако той не се осъществи, от това ще се облагодетелстват Турция и Румъния, които ще направят алтернативни петролопроводи. Ще бъдат ли увредени действително българските национални интереси от това?
- Ами, както се казва на майчин език – халал да им е. Нека си транзитират петрол. Какво да им се увреди на българските интереси от това нещо?! Ние се заблуждавахме, че ще бъдем някакъв стратегически енергиен център, което е една безсмислица, защото няма да контролираме това съоръжение. То по никакъв начин не решава проблемите на българската енергетика, транзитните такси са незначителни... Не виждам каква е изгодата от така договорено пренасяне на петрол или друг енергоносител.


В категории: Интервю

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки