Саудитска Арабия съди МТВ заради филм за деспотичния ислям


03 Юни 2010, Четвъртък


Привърженици на крайния ислям дадоха под съд музикалния канал МТВ, заради документален филм, посветен на социалните ограничения в Саудитска Арабия, съобщи АФП. Източник от Министерството на информацията на ислямското кралство заяви, че филмът на МТВ предизвикал “възмущение в много зрители”. Жалбата е на стадий предварително разглеждане.




Едночасовият филм “Срещу властта! Саудитска Арабия” с режисьори Хейди Ивинга и Рейчъл Грейди бе показан в началото на юни в канала на МТВ, предназначен за САЩ. Въпреки, че специализираният канал МТВ-Арабия дори не го включи в програмната си схема, много зрители в Саудитска Арабия успяха да го видят през сайта на МТВ.

Героите на “Срещу властта!” се борят за това да бъдат дадени права на жените да се кандидатират в градските съвети на консервативното кралство и за право да носят разноцветни дрехи. Властите в Саудитска Арабия обаче били най-възмутени от 24-годишен младеж на име Азиз. Във филма е показано как той флиртува с момиче в чата, а после си урежда с нея среща в голям супермаркет, където да продължат флирта, но вече извън виртуалното пространство. Близкото общуване между момичета и момчета на открито в Саудитска Арабия се смята за непростим грях.

Привърженици на уахабизма, крайно течение в исляма, което обаче е прието за официално в Саудитска Арабия, откриха във “Фейсбук” специална страница, в която всички противници на либерализма могат да напишат гневни коментари срещу филма, европейските ценности и МТВ. До момента там са се включили над 2500 саудитци. Повечето от тях искат Азиз да бъде даден на съд и дори екзекутиран.

Ако това се случи, Азиз далеч няма да е първият саудитец, подгонен от съдебната система в родината си заради желанието да се държи както повечето му връстници в свободния свят. През ноември 2009 32-годишният сътрудник на авиокомпанията “Мазена” Абдула Джавада бе осъден на пет години затвор за участие в популярно ливанско телевизионно шоу, където в ефир обяви, че е имал сексуален контакт с три жени.

Освен флирта между мъже и жени, в Саудитска Арабия са забранени още киното, театъра, операта, балета, публичните веселби и всякакви други форми на забавление. Местните телевизионни канали излъчват почти денонощно новини и цитати от корана. Това кара повечето саудитци да прибягват до сателитни чинии, с които ловят телевизиите от светските арабски държави като Ливан, Тунис и Египет.



В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Християнин
05.06.2010 12:02:28
0
0
Един е Дяволът и Мохамед е неговия пророк.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки