Дянков прецакал кмета на Пловдив


Дянков прецакал кмета на Пловдив
Симеон Дянков
02 Юни 2010, Сряда


Сериозен конфликт назрява между кмета на Пловдив Славчо Атанасов и финансовия министър Симеон Дянков. Повод за това е писмо на министъра до Европейската банка за възстановяване и развитие, в което той ги моли да не разглеждат проект за финансиране на пътната инфраструктура в града на тепетата.
Пловдивският общински съвет гласува да бъде изтеглен заем от 30 млн. евро от банката. Парите трябва да се използват за ремонт на 300 малки вътрешноквартални улички.


Автор: Десант

"Парадоксално е, че в деня, в който Дянков стопира нашите амбиции, пред Борда на директорите на ЕБВР той обяви, че ще тегли държавен заем за справяне с кризата. Това е политически удар срещу гражданите и бизнеса в Пловдив. Няма да позволя на никого да се отнася с Пловдив като с третостепенна колония. Такъв акт не помнят дори годините на най-голямото политическо противопоставяне и мракобесие", заяви вчера Славчо Атанасов.
Градоначалникът се закани, че ще се обърне към президента Георги Първанов и ще сезира посланиците на всички европейски държави. Той ще настоява и за спешно заседание на Сдружението на общините в качеството си на член на Управителния съвет.


В категории: Политика , Общини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ПРОУЧВАНЕ–ЮНИ–2010
10.06.2010 06:32:25
0
0
Съществен срив в одобрението към управляващите, в електоралната подкрепа за ГЕРБ и в доверието към премиера регистрира в последното си проучване агенция "Алфа рисърч". За пръв път тенденцията се обръща и процентът на недоволните (33%) от действията на правителството доминира над удовлетворените (26%). Средната оценка за работата му се е сринала с близо единица - от добър 4.13 (в края на първата стодневка) до среден 3.34, сочи сондажът, проведен в периода 28 май - 3 юни.
Сривът в доверието към кабинета се дължи най-вече на усещането за непоследователност, хаос и несъгласуваност в действията, на прекомерна самонадеяност, без достатъчно административен ресурс и професионално подготвени кадри, отчитат социолозите. Губи инерция и най-мощното оръжие на правителството - борбата срещу престъпността. Зрелищните полицейски акции изчерпват потенциала си. Отвъд арестите и разкриването на престъпните мрежи хората очакват да бъдат променени корупционните механизми, които са действали в чувствителни сфери като митници, обществени поръчки, приватизация, съдебна система. В момента мнението е поляризирано - 46% смятат, че акциите на МВР имат реален ефект, 45% - че са по-скоро пропагандни.

Упадъчната тенденция е нащърбила и образа на премиера. Доверието в Бойко Борисов се е сринало с 11% за 4 месеца - от 51% на 40%. Въпреки това положителното отношение преобладава над разочарованието (25%). Той си остава най-влиятелният лидер. За разлика от Станишев, чийто рейтинг от 10% е по-нисък от електоралната подкрепа за партията му.
С 9 процента е спаднала и електоралната подкрепа за ГЕРБ, така че при избори днес съставянето на кабинет щеше да е още по-сложна задача, анализираха от "Алфа рисърч". Партията губи значителна част от привържениците си в по-големите градове. Първи са оттеглили подкрепата си икономически активните, високо образованите и представителите на частния бизнес. Отлив се забелязва и сред социално ощетените заради кризата. Тотално се е сринала и подкрепата за "Атака" - от 6% през август м.г. на 2.3 на сто. "Синята коалиция" обаче не е пострадала толкова драматично от колаборацията си с управляващите и дори подобрява леко позициите си - 4.3%.
Пропадането на ГЕРБ не налива вода в мелницата на опозицията. БСП би събрала едва 12% от вота при избори сега, а ДПС пази твърдия си електорат от 5.1 на сто. Дискусиите около евентуалния политически проект на президента Георги Първанов не му носят позитиви. Рейтингът му продължава да спада от 44% през февруари до 34% през май.
Разочарованието не се групира около някаква алтернатива, а се отлива към армията на негласуващите, която достига 39 процента.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки