Мама!


Мама!
02 Юни 2010, Сряда


(Франкенщайн, къде е баба ти?)
Чудя се, ако децата се бяха родили нормални и здрави дали щеше да се вдигне такъв шум. Ако беше в друга страна, повечето хора „за” ли щяха да бъдат или „против”. Чудя се дали първата дума на някое от тези близначета ще бъде „мама” или „баба”. Дали те изобщо ще оживеят...



Случаят на 62 годишната русенка Красимира Димитрова, която роди близначки след „ин витро” накара Бойко Борисов и Цветан Цветанов да посърнат до мръсносиво за няколко дни, защото ги измести от първото място в новините. А жадното за сензации лицемерно общество за пореден път си намери справедливо обяснение да не си гледа работата, защото „е шокирано и възмутено, не е морално, защо се гаврим с природата, идва апокалипсиса” и купища подобни тъпотии.

Бих искал всяка жена, която хвърли камък върху доктор Димитрова, да затвори очи и много ярко да си представи, че десет пъти поред животът я отрязва с леден нож: „Няма да станеш майка, забранено ти е!” Примирам от интерес да видя как моралните стожери на разкапания ни и корумпиран роден социум аргументират своето яростно  „против” пред стотиците български жени, които имат същия проблем и неистово мечтаят за ухание на бебешки пеленки в къщи.

Шестдесет и две годишната родилка взе своето решение. Заради него в момента Мери и Жаклин не са гушнати в майчината гръд, а лежат в стъклени кутии, дишат през гумени тръби, човеците ги пипат с латексови ръкавици. Това са първите им усети от допира с Негово Величество Живота. Ако Мери и Жаклин оживеят, оставайки половин хора, с десетки болести и недъзи, напълно възможни вследствие на толкова ранно раждане, на какъв език мама Краси ще говори с тях? С безмисленото гърголене и дуднене на страдащите от дебилизъм ли? Дали ще има сили и любов да се грижи за тях, когато, ако израснат тежко болни, се запътят към логичния край на изпълнения си с мъчения и болка непълноценен живот?

Кой определя у нас на каква възраст жените могат да забременяват? Законът, разбира се, но не съвсем. Възрастовата граница, която може да бъде спомената там, с лекота може да бъде разтягана от опитни адвокати, докато свят светува. Но, кой ти гледа закона и кое у нас, пък и в истинския живот, се случва точно по писаните от юристите норми?

Съществуват стотици случаи на ромски булки на по 13 и 14 години, които забременяват като „стой та гледай” и раждат деца – движещи се справочници на всякакви ужасни недъзи. Тях, обаче, съдниците изключително удобно зачеркват с възтежкото „абе мани, циганска работа”. Сякаш циганите не са (макар и ужасно безотговорна) част от народа на България. За малоумните ромски бебенца, захвърлени в майчините домове, никой не се сеща да гърми и трещи в телевизионния праймтайм. За клеймене на една жена, полудяла от мъка, че не може да има собствено дете, обаче, се нареждат опашки от психолози, социолози, социални антрополози, разбирачи и обикновени чесачи на езици.

Нека помислим и за нещо друго. Защо, когато Антъни Куин стана баща на 80 години, всички масово станаха на крака и ръкопляскаха? Моля, приложете същите аргументи и към него! Дали, ако на 86 години, в края на живота си, е водил своето отроче на детска градина, то се е чувствало комфортно, ако другарчетата са го питали „бе, ти татко нямаш ли, защо все дядо ти те води?” Разликата между този хипотетичен разговор и онзи, за който гърмят противниците на родилата на 62 Красимира Димитрова е само 10 години...

Още нещо. Защо, когато мазен ексхибиционист, наричан „славеят на попфолка” обяви преди години, че макар и женен за мъж (?!?!?), иска да има бебе и това ще стане с имплантиране на оплодена от него яйцеклетка, в избрана от него жена, 90% от сега плюещите русенската психиатърка изпискаха, че „ай, това е толкова интересно, провокативно и модерно”?

Опитайте да си представите нещата и в съвсем друга посока. Тежащото едва 500 грама (Боже, някои изяждат само по толкова сирене наведнъж!) детенце се спомине, а по-голямото му сестриче оцелее, закрепне и израсне. Смятате ли, че то ще казва „баба” на жената, която го е родила и го отглежда с любов, пък макар и изглеждаща ужасно с черночервената боя на устните си? Дали то няма да я обича тъй, както се обича родител, дал живот и любов? Няма ли да я боготвори, че го води за ръчичка през чудното нещо, наречено „живот”, пък дори и подпирайки се на бастун?

Всъщност, възможно, дори напълно вероятно е това да не се случи. Имайки предвид какво ще чува горкото създание, още с първите си съзнателни стъпки при опит за игра в махалата.
”Изродът дойде”, „Франкенщайн, къде е баба ти”, „Миличко, смени ли памперса на мама”...продължете разсъжденията, както искате, всички знаем колко сме изобретателни, какво удоволствие е да съсипем някой, който е по-различен от нас.

„Грехота е да се гаврим с природата! 50 години са пределна възраст! Щом не са й позволили да осинови новородено, значи не й било писано да има! Какво като е лекарка, няма право!” са само няколко от лозунгите, които мернах из Интернет форумите. Но истински ме счупи надве аргументът на много близък приятел „Законът на природата е неумолим! Едно време в Спарта родените недъгави деца са ги хвърляли в пропастта. Без да им пука за родителя”. Замръзнах.

Аз се дипломирах доста късно. Преди години, по време на следването бяхме с колеги и колежки на стаж в бургаска гимназия. Гледахме как специалистка преподава български език и литература. На излизане от часа, колежка от вътрешността на страната, красиво момиче, доста интелигентно, дори занимаващо се с писане във вестник, ми прошепна съзаклятнически „Разбра ли, тя учителката е стара мома! Още дете няма!”
По една случайност знаех, че въпросната дама е мой набор, тогава на около 34 години. Споделих го на колежката. След кратко прехапване на устни, тя опита непохватна усмивка „Абе...за вас, мъжете е съвсем друго!”
Май беше права, примери има много.
Американски актьори...Шефове от „Формула 1”...Български бизнесмени...
Шеф на телевизия, режисьор на новогодишни програми...



В категории: Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ау, колко оригинално!
02.06.2010 17:08:48
2
0
Господин или госпожа авторът на статията да си прегледа пак учебника по биология и да попрочете малко хронологията на случая. Къде ги видяхте тия десет пъти поред "Няма да станеш майка"? Доктор Димитрова се е сетила да става майка на възраст, на която и природата й е забранила. Тя не е пожелала да стане майка, когато е имала или естествена възможност за това, или възможност да се бори със стерилитет. Тази жена не е стерилна, тя просто е била прехвърлила възрастта за зачеване и раждане, когато социалните работници са си свършили работата и са отказали да й дадат малко дете.

Циганските булки винаги съм ги осъждала. На славея на попфолка не съм викала "ура". Няма да изкажа поздравления и на доктор Димитрова.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки